2024/12/07
۱۴۰۳ شنبه ۱۷ آذر
پیشنهادات ما
آگورا فوبیا یا بازار هراسی چیست  و راههای درمان آن

آگورا فوبیا یا بازار هراسی چیست و راههای درمان آن

آگورافوبیا یا گذر هراسی یا بازار هراسی نوعی اختلال است که در دسته اختلالات ناشی از اضطراب قرار می گیرد. اگر می خواهید بدانید آگورا فوبیا چیست و چه کسانی مبتلا می شوند و چه راه درمانی دارد این مطلب را بخوانید

دوات آنلاین-ترس از حضور در مکان های سرباز یا عمومی تر را آگورا فوبیا یا بازار هراسی یا گذر هراسی می گویند.

 

آگورا فوبیا زیرمجموعه اختلال اضطراب است که به هراس و ترس مرضی از حضور در مکان‌هایی باز و شلوغ مثل سینما، مراکز خرید، پایانه‌های حمل و نقل عمومی و فرودگاه‌ها و پل و ... که امکان خروج فوری و آسان از آن‌ها وجود ندارد، گفته می‌شود و اغلب به علت بازبودن یا ازدحام زیاد محیط است. این نوع ترس معمولاً با افکار اضطرابی دربارهٔ غش کردن یا از دست دادن کنترل در حضور جمع همراه است و عمدتاً منجر به اجتناب از این محل‌ها می‌شود. برزن‌‌هراسی  یا بازار هراسی به عنوان یک زیر مجموعه از اختلال وحشت‌زدگی تعریف شده است، با این حال، برزن‌‌هراسی جدا از اختلال وحشت‌زدگی طبقه‌بندی شده‌است.

 

افرادی که دچار آگورا فوبیا یا بازار هراسی هستند معمولا دچار حملات پانیک می شوند. آگورا فوبیا با حملات پانیک نزدیکی زیادی دارد.

آگورافوبیا چیست

آگورا فوبیا چرا به وجود می آید

این اختلال در افراد مضطراب به وجود می آید اما هنوز دلیل اصلی بروز ان مشخص نشده است. اما متخصصان متوجه شده اند علت برخی اختلالات می تواند ریسک احتمال بروز آگورا فوبیا را بالا ببرد. از جمله شرایط سلامتی و ژنتیک، خلق و خوی اضطرابی، یادگیری و روش تعلیم و تربیت و استرس‌های محیطی، افسردگی، سایر اختلالات اضطرابی مانند پانیک، وسواس، فوبیا و اختلال اضطراب منتشر، تاریخچه سوءاستفاده جنسی و سوء مصرف مواد و وجود فردی در خانواده که دچار آگروفوبیا می‌باشد و افرادی که در برابر اضطراب، واکنش اجتنابی از خود نشان می‌دهند، همگی در ایجاد آگروفوبیا می‌تواند نقش داشته باشد.

 

البته این بیماری چندان شایع نیست و شیوع یک سالهٔ این بیماری ۳۰ در ۱۰۰۰ است. در زنان دو برابر مردان مشاهده می‌شود و شروع آن در ابتدا یا اوایل دههٔ دوم زندگی است. بر خلاف زمان شروع فوبی ساده که در کودکی است.

 

راه درمان آگورا فوبیا

به نوشته دکتر سنایی چند روش درمانی برای این اختلال وجود دارد که عبارتند از:

 

 آموزش روانی

درمان شناختی رفتاری یکی از موثرترین روش‌ها برای درمان اختلالات اضطرابی و از جمله درمان آگورافوبیا می‌باشد. هدف از درمان شناختی رفتاری آموزش مهارت‌هایی به فرد می‌باشد تا بتواند بهتر اضطراب را تحمل کند و با نگرانی‌های خود به چالش برخیزد و به این ترتیب به‌تدریج وارد فعالیت‌هایی شود که به‌خاطر اضطراب از آنها اجتناب می‌کرده است.

 

درمان شناختی آگورافوبیا

بازسازی شناختی، فرایند جابه جا کردن افکار مضطربانه خودکار یا خطاهای شناختی  با افکار واقع‌گرایانه‌تر است. این امر شامل آموزش خطاهای شناختی معمول در مورد اضطراب  به درمانجو و نحوه شناسایی افکار مضطربانه خودکار خود می‌شود. سپس، به آنها آموزش داده می‌شود چگونه این افکار را به‌عنوان فرضیه تلقی کنند و برای تأیید یا رد آنها، شواهدی جمع کنند. در نهایت، آنها تشویق می‌شوند فرضیه‌های جایگزین ایجاد کنند و برای تأیید و رد آنها شواهدی جمع کنند.

آگورافوبیا

درمان رفتاری آگورافوبیا از طریق مواجهه‌سازی

مواجه شدن با آنچه فرد از آن می‌ترسد، بهترین راه درمان آگورافوبیا است . قرارگیری مکرر در معرض احساسات ترس‌برانگیز بدنی (مواجهه‌سازی بدنی) و موقعیت‌های ترس‌برانگیز (مواجهه‌ در موقعیت‌های طبیعی) برای رد ارزیابی نادرست شناختی و خاموش‌سازی واکنش‌های هیجانی شرطی به این احساسات و موقعیت‌ها از جمله اصلی‌ترین روش‌های درمان آگورافوبیا همراه با پانیک و یا بدون پانیک است.

 

تکنیک‌های ریلکسیشن

بازآموزی تنفس به‌عنوان یک مهارت انطباقی در توقف واکنش‌های بیش از حد فیزیولوژیکی در درمان پانیک معرفی می‌شود. مکانیسم‌هایی که به‌وسیله آنها بازآموزی تنفس موثر واقع می‌شود و میزان مؤثر بودن آن برای وحشت‌زدگی، همچنان تحت بررسی هستند. با وجود این، مهم است که درمانجوها از آن به‌عنوان وسیله‌ای برای اجتناب از احساسات منفی استفاده نکنند. به درمانجو، تنفس دیافراگمی آموزش داده می‌شود: تنفس از شکم به‌جای سینه. قرار است درمانجو با شمارش دَم (یک) و فکر کردن به کلمه‌ی «آرامش» هنگام بازدم، روی تنفس‌ خود تمرکز کند. درمانجو برای نخستین هفته تمرین‌، باید با میزان و سرعت نرمال نفس بکشد. بعد از سه تا پنج دقیقه تمرین در جلسه، تکلیف بازآموزی تنفس برای هفته آینده به مراجع محول می‌شود: ده دقیقه تمرین، دوبار در روز در یک مکان راحت و آرام.

راه درمان آگورافوبیا

درمان دارویی آگورافوبیا

داروهای SSRI و یا SNRI برای درمان دارویی آگورافوبیا مورد استفاده قرار می‌گیرند. ضد افسردگی‌ها مانند فلوکستین و سرترالین که بر روی هورمون سروتونین موثر هستند، به‌طور معمول موثرتر از ضد اضطراب‌ها عمل می‌کنند.

 

داروهای ضد افسردگی چند هفته زمان می‌برد تا تاثیر بگذارند. ممکن است روانپزشک معالج مجبور شود داروی شما را چند بار تغییر دهد تا موثرترین دارو را که اثرات جانبی کمتری نیز داشته باشد، برای شما بیابد. روانپزشک چه در زمان شروع و چه قطع دارو باید قانون تدریج را رعایت کند.

12jav.net

 

پیشنهادات ما
دیدگاه‌ها

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.