کاربرد پروفیل C
پروفیل C که سطح مقطعی شبیه به حرف انگلیسی C دارد، به سبب داشتن استحکام و طراحی خاص در صنعت ساختمان سازی بسیار رواج یافته است. اصلی ترین کاربرد این محصول نیز در صنعت ساخت و ساز برای پشتیبانی دیوار، سقف و قسمت های مختلف می باشد. وزن سبک و در عین حال استحکام متناسب در پروفیل های سی یا سی پرلین سبب شده تا اجزای اضافی در سازه حذف شوند و وزن آن نیز کاهش یابد.
پروفیل C که سطح مقطعی شبیه به حرف انگلیسی C دارد، به سبب داشتن استحکام و طراحی خاص در صنعت ساختمان سازی بسیار رواج یافته است. اصلی ترین کاربرد این محصول نیز در صنعت ساخت و ساز برای پشتیبانی دیوار، سقف و قسمت های مختلف می باشد. وزن سبک و در عین حال استحکام متناسب در پروفیل های سی یا سی پرلین سبب شده تا اجزای اضافی در سازه حذف شوند و وزن آن نیز کاهش یابد.
از این رو جدا از پوشش سقف به خصوص در سوله های صنعتی، از پروفیل C در فونداسیون ها، ساختمان های چند طبقه با پایه های بتنی و دیوارهای برشی نیز استفاده می کنند. این محصول در فونداسیون یا پی تحت عنوان تقویت کننده مورد استفاده قرار می گیرد و به ساختار پایه ای سازه استحکام می بخشند. از طرفی دیگر برای ساختمان های چند طبقه سی پرلین ها فشار و وزن ساختمان را به صورت یکنواخت پخش می کنند. همچنین باید گفت به کارگیری پروفیل C در ساخت دیوارهای برشی سبب افزایش مقاومت این دیوارها در برابر بارها و نیروهای وارده ناشی از زلزله، طوفان و ... می شود. این موضوع در نهایت منجر به جلوگیری از آسیب های احتمالی خواهد شد.
روش تولید پروفیل C
تولید پروفیل سی در واقع از طریق فرم دهی ورق های فولادی مختلف نظیر ورق سیاه، روغنی و گالوانیزه صورت می گیرد. از این رو ابتدا رول های فولادی مطابق با استاندارد متناسب با کاربری نهایی تولید شده و سپس با طول، عرض و ضخامت مناسب به شیت تبدیل می شوند. این عملیات نیز توسط همان کارخانه یا کارگاه تولیدکننده پروفیل سی نیز قابل انجام می باشد. سایر مراحل تولید پروفیل C نیز به شرح زیر است:
• پس از آماده سازی ورق های فولادی که به وسیله دستگاه هایی نظیر گیوتین، برش لیزری، گازی و ... برشکاری شده اند، آن ها را در قسمت ورودی دستگاه نورد و شکل دهی سرد قرار می دهند. این عملیات نورد سرد نیز نامیده شده که البته ممکن است در برخی مواقع عملیات نورد گرم به جای آن صورت گیرد.
• در مرحله بعدی قالب های خاص دستگاه نورد با فرم دهی ورق ها، سبب تبدیل آن ها به شکل پروفیل C می شوند.
• با نورد و فرم دادن پروفیل ها، در چهارمین مرحله آن ها را در طول مشخصی برشکاری کرده و سپس جوشکاری آن ها صورت می گیرد. این مرحله نیز در جهت اضافه کردن سی پرلین ها به قطعات دیگر، افزودن فلنج ها و ... انجام شده و روش های مختلفی برای جوشکاری آن ها نظیر الکترود، TIG و MIG/MAG وجود دارد.
• در نهایت پس از اتمام مراحل تولید، تست پروفیل های C صورت گرفته و در صورت لزوم رنگ آمیزی آن ها نیز انجام می شود. این موضوع سبب حفاظت از این مقاطع در برابر رطوبت و خوردگی خواهد شد.
مشخصات پروفیل C
مشخصات اصلی پروفیل C جدا از خواص و ویژگی های مکانیکی محصول که بسته به ورق فولادی ابتدایی مورد استفاده متغیر می باشد، شامل اطلاعات فنی این مقاطع است. به طوری که ضخامت سی پرلین ها بین 2 تا 4 میلی متر می باشد و بسته به هر پروژه و تشخیص مهندس سازه می تواند کاملاً سفارشی ساخته شود. نکته دیگر این که سی پرلین ها در شاخه های 6 متری عرضه شده و وزن آن ها بر اساس اندازه بال، لبه ها و ارتفاع پروفیل تعیین می گردد.
شکل C مانند این مقاطع سبب شده تا دارای دو لبه و دو فلنج یا بال باشند. ارتفاع کلی سی پرلین ها نیز بین 160 تا 240 میلی متر بوده و با علامت اختصاری A در جداول وزنی این محصول نمایش داده می شوند. فواصل طولی و عرضی پانچ ها با یک دیگر نیز از موارد مهم محاسبه وزن و ساختار کلی پروفیل C به شمار می روند.
مزایای پروفیل C
از مزیت های پروفیل C می توان به موارد زیر اشاره داشت که هر کدام به نوعی سبب محبوبیت این مقاطع در صنایع مختلف شده اند:
• قابلیت جوش پذیری از مهم ترین مزایای سی پرلین ها به شمار می آیند؛ زیرا سبب به کارگیری آن ها در صنعت قطعه سازی، لوازم خانگی، ساخت و ساز و ... شده اند.
• انعطاف پذیری پروفیل های C به سبب شکل خاص آن ها نیز می باشد و از این رو در قطعات حساس که نیاز به فرم پذیری دارند، قابل استفاده می باشند.
• مقاومت و استحکام پروفیل سی نیز بسته به این که از چه جنسی باشند، متفاوت است. به طور مثال استفاده از ورق گالوانیزه سبب افزایش استحکام این مقاطع در برابر خوردگی و زنگ زدگی می شود؛ در صورتی که ساخت پروفیل C از طریق ورق سیاه منجر به بیشتر شدن مقاومت در برابر فشار و ضربه خواهد شد.
• وزن سبک از دیگر مزایای سی پرلین ها شناخته می شود؛ زیرا منجر به کاهش وزن سازه و نصب آسان مقاطع شده است.
• اقتصادی بودن نیز آخرین مزیت استفاده از پروفیل های C به شمار می آید که برای ساختمان سازان و مهندسان سازه بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا سبب کاهش هزینه های مربوط به پروژه می گردد.
نرخ پروفیل C به چه مواردی بستگی دارد؟
نرخ این مقاطع به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ زیرا یک سری از آن ها به شکل مستقیم و یک سری به شکل غیر مستقیم بر نرخ مقاطع فولادی مؤثر هستند. از این رو مواردی نظیر قیمت ورق های فولادی مورد استفاده در ساخت، روش تولید، کارخانه تولیدکننده، ابعاد، ضخامت، اندازه جان، وزن پروفیل، هزینه های حمل و نقل و تناژ مورد نیاز همگی از عواملی هستند که به صورت مستقیم بر قیمت پروفیل C اثرگذار می باشند. شناخت کافی هر کدام از این عوامل تأثیر به سزایی در خرید مشتری خواهد داشت.
از طرفی دیگری یک سری موارد به شکلی کاملاً غیر مستقیم بر نرخ مقاطع C شکل اثرگذار می باشند که از جمله آن ها می توان به نرخ سنگ آهن جهانی، نرخ شمش فولادی وارداتی و صادراتی، وضعیت اقتصادی، شرایط سیاسی کشور، موجودی بازار آهن آلات، نرخ دلار و ارزهای دیجیتال و نرخ ورق سیاه ابتدایی اشاره داشت. پیشنهاد می شود خرید خود را از یک شرکت تولیدکننده معتبر انجام دهید تا در نهایت استفاده از سی پرلین ها منجر به افزایش امنیت و استحکام سازه مد نظر شما شده و از خطرات احتمالی مختلف به آن به وسیله پشتیبانی پروفیل های C جلوگیری کنند.
محاسبه وزن پروفیل C
همان طور که در بخش های ابتدایی مطلب اشاره کردیم، پروفیل های C شامل یک سری پارامتر اصلی نظیر ضخامت، ارتفاع، طول شاخه، اندازه جان، فاصله بین فلنج ها، فواصل لبه ها و در نتیجه وزن هستند. در واقع وزن پروفیل های سی کاملاً وابسته به این پارامترها می باشد. محاسبه این مقادیر نیز راه های مختلفی دارد که ابتدایی ترین آن ها مراجعه به جدول وزنی پروفیل C می باشد. این جدول توسط کارخانجات و کارگاه های تولیدی این محصول به صورت اختصاصی طراحی شده و در اختیار مشتریان قرار می گیرد.
مقادیر حاصل از این جداول شامل ابعاد رایج سی پرلین ها و اندازه های رایج پارامترهای اثرگذار در وزن می باشند. همچنین در ستون آخر این جدول ها، وزن نهایی پروفیل C محاسبه و قرار داده شده است. با این وجود در صورتی که ابعاد مد نظر شما در جداول وزن سی پرلین ها موجود نبود، می توانید از فرمول های مخصوص محاسبه وزن یا وب سایت های فولادی استفاده کنید که با وارد کردن پارامترهای اصلی، وزن محصول را به صورت دقیق به شما نمایش می دهند.
تفاوت پروفیل C و پروفیل U گالوانیزه
پروفیل های سی و بو هر دو از پروفیل های باز هستنت که کاربرد های مختلفی در صنعت ساختمان سازی دارند.اکنون به بررسی تفاوت های این دو پروفیل میپردازیم:
• شکل ظاهری:پروفیل های سی شکل ظاهری شبیه حرف C انگلیسی دارند که شامل یک پشت صاف و دو منحنی به صورت عمودی روی لبه های خود دارند اما پروفیل ها ی یو شبیه حرف انگلیسی U می باشند.
• وزن:پروفیل های سی وزن سنگین تری نسبت به پروفیل های یو شکل دارند .
• قیمت: قیمت پروفیل گالوانیزه از پروفیل سی به علت استفاده از ورق های گالوانیزه در ساخت آن به مراتب بیشتر می باشد.