عبور کمبود ویتامین دی از مرز هشدار
توسعه شهرنشینی، آپارتمان نشینی، ژنتیک، پوشش به ویژه در زنان، پرهیز از آفتاب و پرده های کشیده و شیشه های دودی همه و همه در کمبود ویتامین دی نقش دارند
دوات آنلاین-ویتامین 'دی' به اعتقاد پزشکان یکی از ریزمغذی های مفید و ضروری بدن است که کمبود آن باعث اخلال در عملکرد ارگانهای مختلف بدن شده و در ایجاد طیف وسیعی از بیماریها مانند امراض قلبی و عروقی، اسکلتی و عصبی و مغزی نقش بسزایی دارد.
این در حالی است که بر اساس اعلام کارشناسان پزشکی هم اکنون به طور میانگین حدود 85 درصد از ایرانیان دچار کمبود ویتامین دی هستند و کمبود این ویتامین در برخی از استان ها مانند خراسان رضوی شدیدتر نیز هست.
رئیس مرکز علوم پایه یونسکو در حوزه سلامت و تغذیه در ایران معتقد است: کمبود شدید ویتامین دی در بین افراد جامعه ایران هم اکنون از مرز هشدار گذشته و باید چاره اندیشی شود.
رییس انجمن تغذیه بالینی آسیا گفت: تابش آفتاب منبع مهم تولید ویتامین دی است و قرار گرفتن در معرض نور آفتاب به مدت 20 دقیقه تا نیم ساعت از راهکارهای تامین این ویتامین است.
دکتر عبدالرضا نوروزی افزود: چالش به وجود آمده این است که چرا در کشور ما که یک خطه آفتاب خیز و دارای روزهای آفتابی زیاد است، مردم دچار کمبود این ویتامین هستند.
وی بیان کرد: توسعه شهرنشینی، آپارتمان نشینی، ژنتیک، پوشش به ویژه در زنان، پرهیز از آفتاب و پرده های کشیده و شیشه های دودی همه و همه در کمبود ویتامین دی نقش دارند.
استاد علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: امروزه نقش ویتامین دی در استخوان سازی و کبد فراتر رفته و عملکرد این ویتامین وسیع بوده و به عنوان هورمون مطرح است، به طوری که کمبود آن در ایجاد بیماریها قلبی و عروقی، برخی سرطان ها، خستگی روزانه و بی حوصلگی و عدم تمرکز نقش دارد.
دکتر نوروزی بیان کرد: این در حالی است که کمبود ریزمغذی هایی مانند ویتامین دی، روی، مس و آهن از عوامل تاثیرگذار در چاقی به شمار می روند.
وی علائم کمبود ویتامین دی را شامل خراب شدن دندانها در 20 سالگی، دردهای استخوانی به ویژه در وسط ساق پا، خستگی، بی حالی و کم انرژی بودن، تمرکز نداشتن، پوکی استخوان و ساییدگی مفاصل عنوان کرد.
وی در خصوص عوارض احتمالی دریافت ویتامین دی از طریق مکمل و یا افزودن به فراورده های غذایی افزود: کمبود ویتامین دی در کشور آنقدر شدید است که با دوزهای دریافتی به حالت سمی و عوارض نمی رسد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد غنی سازی مواد غذایی با ویتامین دی را یکی از راهکارهای مقابله با کمبود شدید این ویتامین در کشور عنوان و اظهار کرد: هم اکنون این روش در برخی از کشورها مانند آمریکا در حال اجراست.
وی خاطر نشان کرد: غنی سازی مواد غذایی مانند شیر و ماست به ویتامین دی باید اجباری شود اما از طرف دیگر هزینه های آن تامین شود تا بر قیمت نهایی محصولات تاثیر نگذارد چراکه با همین شرایط سرانه مصرف شیر در ایران در سالهای اخیر 16 درصد کاهش داشته است.
12jav.net