2024/10/14
۱۴۰۳ دوشنبه ۲۳ مهر
پیشنهادات ما
گیاه باریجه چیست و برای چی خوب است

گیاه باریجه چیست و برای چی خوب است

گیاه باریجه چه خاصیت هایی دارد و در طب سنتی بای چه مواردی استفاده می شود؟

دوات آنلاین -باریجه از جمله گیاهان دارویی است که در طب سنتی جایگاه خاصی دارد و از آن در موارد گوناگون استفاده می شود البته مصرف این گیاه بی ضرر هم نیست و به همین دلیل برای استفاده رمانی از آن حتما باید با متخصص مشورت کنید.

 

آشنایی با گیاه باریجه

باریجه گیاهی  چند ساله كه ارتفاع آن به حدود دو متر می‌رسد و به خانواده  چتریان تعلق دارد. برگ‌های باریجه، دارای بریدگی و پوشیده از كرك می‌باشد. گلهای آن زرد رنگ است و از ساقه‌ی آن در اثرات نیش حشرات یا خراش شیره‌ای خارج می‌شود كه در مجاورت هوا سفت شده و به رنگ قهوه‌ای یا قرمز در می‌آید و همان صمغ باریجه است.

 

باریجه خواص درمانی بسیار بالایی دارد حال آنکه کشت آن بدون نیاز به آب فروان بسیار سهل است این گیاه با نام علمی سخت و دشوار «بالنبو اولئوگم و یا «رزین گیاه فرولا گوموزا» بعضا با نام «سینونیم فرولا گالبانیفلوآ» نیز شناخته می شود این گیاه از خانواده چتریان است و در نوع اشکی تا پنج درصد و در نوع عسلی تا ۳۰ درصد اسانس دارد.

 

باریجه گیاهی مونوکارپیک است یعنی تنها یک بار گل می دهد اما بازدهی اسانس این گیاه آنقدر بالا است که همین یکبار گل دهی در یک هکتار می تواند ارزش افزوده ای معادل تمام کشت یکسال هندوانه را به بهره برداران ارائه کند.

خاصیت های گیاه باریجه چیست

موارد استفاده باریجه در طب سنتی

اصغر كمالی، كارشناس گیاهان دارویی با بیان اینكه بخش اصلی باریجه گالبانوم نام دارد گفت: گالبانوم صمغ یا شیرابه ای است كه بر اثر خراش های طبیعی یا مصنوعی از ریشه ، ساقه ، برگ و میوه گیاه تراوش می شود.

 

در همین زمینه: گیاه چوبک چیست و برای چی خوب است

 

وی افزود: صمغ حاصل از گیاه جزء فرآورده های فرعی مرتع است و بعنوان یكی از مهمترین گیاهان دارویی – صنعتی صادراتی كشور محسوب می شود.

 

محمدرضا دربانیان، کارشناس کشاورزی و گیاهان دارویی نیز گفت: باریجه اسانسی شفا بخش دارد که باعث کاهش فشار خون سرخ‌رگی، التیام بخشی و خاصیتی بسیار ضد قارچی دارد که در نوع خود می توان گفت بی نظیر است.

 

وی افزود: در گذشته به خصوص در بین روستائیان چهارمحال بختیاری و فارس این گیاه برای درمان تنگی نفس، انرژی بخش و برای افزایش شیر دام های سبک نیز استفاده می شده اما این گیاه یک خاصیت بسیار ویژه نیز دارد و آن این است که از صمغ باریجه برای چسباندن قطعات الماس های تزئینی بهره برده می شود جالب است که هیچ چسبی در دنیا توانایی چسباندن دو قطعه الماس را به این شکل ندارد و به این دلیل کشور فرانسه بزرگترین خریدار باریجه ایران است.

 

محقق گیاهان دارویی در خراسان جنوبی گفت: گیاه باریجه گیاهی  با خواص شگفت‌انگیز است که برای درمان بیماری‌های عصبی توصیه می‌شود.

 

محسن پویان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران( ایسنا) منطقه خراسان جنوبی، اظهار کرد: باریجه گیاهی  چند ساله كه ارتفاع آن به حدود دو متر می‌رسد و به خانواده  چتریان تعلق دارد.

 

وی در توصیف فیزیکی این گیاه بیان کرد: برگ‌های باریجه، دارای بریدگی و پوشیده از كرك می‌باشد. گلهای آن زرد رنگ است و از ساقه‌ی آن در اثرات نیش حشرات یا خراش شیره‌ای خارج می‌شود كه در مجاورت هوا سفت شده و به رنگ قهوه‌ای یا قرمز در می‌آید و همان صمغ باریجه است.

 

بیشتر بخوانید: خواص بارهنگ در طب سنتی

 

محقق گیاهان دارویی در خراسان جنوبی نام علمی این گیاه را Ferula  gommosa  BOISS عنوان کرد و افزود: نام‌های دیگر ‌آن بارزد، قاسی و قاصنی است كه در متون قدیم گیاهان‌دارویی به آن اشاره شده است.

 

پویان با بیان اینکه شیمی گیاه موادی را شامل می‌شود كه شباهت زیادی به آنغوزه دارد اظهار کرد: در شیر‌ابه آن رزین شامل گالبانورزینوتانول و امبلی فرون وجود دارد.

 

وی با اشاره به خاصیت ضد عفونی باریجه خاطر نشان کرد: این گیاه علاوه بر اینکه  برای عفونت‌های ریه و آسم از آن استفاده می‌شود؛ برای بیماری‌های عصبی، ضعف معده و كبد  و طحال نیز مفید است.

 

محقق گیاهان دارویی در خراسان جنوبی از کاربرد این گیاه شگفت انگیز در درمان بیماری‌های دیگری چون صرع و بواسیر خبر داد و افزود: مصرف آن با سركه برای خارج كردن جنین مرده تجویز می‌شود.

 

پویان در ادامه با اشاره به اینکه گیاه باریجه در رفع سوزش مجاری ادراری بسیار اثر بخش است گفت: ضماد آن مخلوط با  روغن زیتون برای درد پهلو و كمر و تحلیل ورم و درد رحم بسیار نافع می‌باشد. وی خاطر نشان کرد: در صنایع چسب نیز از این گیاه  استفاده می‌شود.

 

باریجه برای پوست چه فایده ای دارد

یکی از خواص باریجه برای پوست جوان‌سازی پوست است. از خواص اصلی و مهم باریجه جوان‌سازی و شادابی پوست است. عصاره باریجه که یک داروی گیاهی است حاوی ویتامین‌ها و املاح لازم و ضروری پوست است و همچنین فرآیند کلاژن سازی را با خاصیت آنتی اکسیدانی خود تحریک می‌کند که از این طریق موجب رفع چین و چروک ها، شل شدگی و افتادگی پوست می‌شود. عصاره باریجه در زنان باردار علائم کشیدگی پوست را نیز رفع می‌کند و پوست را جوان، زیبا و شاداب می‌کند.

 

از دیگر خواص باریجه برای پوست می‌توان به از بین برندگی جای زخم‌ها اشاره کرد. برای از بین بردن اثر و بازماندگی آثار زخم و آسیب دیدگی پوستی بر روی بدنتان از روغن یا عصاره باریجه استفاده کنید.

 

گفتیم عصاره باریجه قابلیت جوان سازی پوست و تاثیر چشم‌گیری در تولید سلول های سالم پوستی دارد و به پوست کمک می‌کند تا چروکیدگی، قرمزی یا هر نوع تغییر در ظاهر و حالت پوست در نتیجه انواع آسیب‌ها از جمله زخم، جوش یا دیگر اختلالات پوستی درمان شود. برای بهره‌مندی از این خواص باریجه کافی است به مدت چند هفته، دو بار در روز عصاره باریجه را بر روی موضع مورد نظر بریزید و ماساژ دهید. بعد از گذشت چند هفته تاثیر این داروی گیاهی بی‌نظیر را بر پوست خود خواهید دید.

 

سم زدایی از بدن

سم زدایی یکی دیگر از خواص باریجه یا قاسنی  برای بدن است. گیاه قاسنی یا باریجه دارای ترکیباتی است که به فرآیند سم زدایی کمک می‌کنند و سم زدایی را در اندام‌هایی چون کبد و کلیه تقویت می‌کنند. باریجه نه تنها به پاکسازی خون کمک می‌کند بلکه با تحریک ترشح هورمون‌هایی در درمان و پیشگیری از ایجاد برخی آسیب‌های پوستی درنتیجه عفونت پوست نقش دارند.

باریجه در طب سنتی چه کاربردهایی دارد

درمان سنگ کلیه با باریجه

یکی از خواص درمانی گیاه باریجه این است که می‌تواند موجب رفع و خرد شدن سنگ کلیه شود. برای اطلاع از مقدار مصرف عصاره باریجه در جهت درمان سنگ کلیه باید با متخصص طب سنتی مشورت شود.

 

باریجه برای رفع گرفتگی و احتقان

رفع گرفتگی و احتقان مسیر‌های تنفسی از دیگر خواص درمانی باریجه است. رفع مشکل عبور هوا در افرادی که مبتلا به بیماری‌هایی همانند آسم، برونشیت، سرماخوردگی با سرفه های شدید هستند و یا افرادی که به علل مختلف درگیر عفونت مجاری تنفسی هستند با استفاده از عصاره باریجه ممکن است.

 

حتما بخوانید: خاصیت های گیاه فراسیون یا افنان چیست

 

گیاه دارویی باریجه دارای خاصیت ضد عفونی کننده و ضد باکتریایی است که با داشتن این خاصیت می‌تواند عفونت ریه، حنجره و سایر بخش‌های دستگاه تنفسی را درمان کند و موجب تنفس بهتر و راحت‌تر شود.

 

باریجه گرفتگی عضلات را رفع می کند

از دیگر خواص باریجه به خاصیت ضد اسپاسم این گیاه دارویی می‌توان اشاره کرد. عصاره باریجه برخی گرفتگی‌های شایع از جمله گرفتگی روده، عضلات، مسیر‌های تنفسی و روده را می‌تواند درمان کند. درمان گرفتگی یا اسپاسم ضروری است زیرا در صورت عدم درمان این مشکل احتمال وجود خطرات زیادی برای بدن وجود دارد. برای آرام‌سازی سیستم اعصاب مرکزی و کاهش فشار عضلانی هم می‌توانید از عصاره باریجه و خواص ضد اسپاسم آن بهره‌مند شوید.

 

گیاهی برای تقویت سیستم گردش خون

یکی دیگر از خواص باریجه تاثیر فوق‌العاده این گیاه دارویی بر روی سیستم گردش خون و بهبود آن است. ترکیبات موجود در باریجه بر روی بهبود فعالیت عروق موثر هستند و با تقویت عروق موجب تسریع و نظم بهتر و بیشتر گردش خون می‌شود. به کمک باریجه می‌توان بسیاری از بیماری‌های در ارتباط با اختلالات و ضعف گردش خون را نیز درمان کرد.

 

خواص بادریجه برای رحم

از مهم‌ترین خواص بادریجه اثر گذاری این داروی گیاهی در بیماری‌های رحم است. بادریجه را قوی‌ترین دارو برای رحم می‌دانند. از روغن بادریجه درمان برای بیماری‌های رحم می‌توان استفاده کرد. ضماد بادریجه برای تسکین درد رحم مفید است.

 

باریجه برای دندان درد

برای درمان دندان درد عصاره باریجه یا قسنی را به اندازه نخود روی دندان خود بگذارید و برای مدتی روی دندان خود نگه‌ دارید.

مضرات مصرف باریجه چیست

عوارض مصرف باریجه

طبع باریجه بسیار گرم است و مصرف آن در برخی افراد ممکن است باعث بروز علائم و نشانه‌های گرمی شود. افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی و افرادی که فشار خون دارند باید برای نصرف باریجه با پزشک خود مشورت کنند زیرا این گیاه دارویی ممکن است موجب ایجاد اختلال در گردش خون شود. مصرف باریجه در دوران بارداری و برای مادران شیرده ممنوع است زیرا باریجه به خودی خود موجب ایجاد تغییرات هورمونی در بدن است.

 

برای مصرف باریجه به شکل موضعی می‌بایست این عصاره را با یک ماده دیگر مانند روغن نارگیل و یا روغن زیتون ترکیب کنید و قبل از اینکه به صورت کامل روی موضع آن را لمالید حتما روی قسمت کوچکی از پوست امتحان کنید تا در صورت حساسیت پوستی و مشاهده علائمی مانند خارش، قرمزی و التهاب پوست متوجه حساسیت  شده و پیشگیری کتید.

 

اگر از این گیاه دارویی به‌صورت خوراکی استفاده می‌کنید به مقدار کم و در مراحل ابتدایی استفاده کنید. از دیگر مضرات باریجه می‌توان به مضر بودن آن برای صرع، مغز و طحال اشاره کرد.

 

منابع: تابناک – ایسنا- مهر

12jav.net

 

پیشنهادات ما
دیدگاه‌ها

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.