2024/11/24
۱۴۰۳ يکشنبه ۴ آذر
پیشنهادات ما
چاقی چقدر به ژنتیک مربوط است

چاقی چقدر به ژنتیک مربوط است

آیا چاق بودن ما واقعا به خاطر ژن ها است؟ خودمان چقدر تقصیر داریم و راه چاره چیست؟

دوات آنلاین -حتما شما هم درباره تاثیر ژنتیک بر چاقی شنیده اید اما آیا واقعا چاقی به خاطر ژن ها است؟ جواب این سوال مثبت است البته نباید همه تقصیرها را گردن ژنیک انداخت و عوامل دیگری نیز در این زمینه نقش دارند.

 

کالری و چاقی

ایسنا نوشت: وزن به تعداد کالری مصرفی، تعداد کالری ذخیره‌شده و میزان سوزاندن کالری بستگی دارد اما هر یک از این عوامل تحت تأثیر ترکیبی از ژن‌ها و محیط هستند. هر دو می‌توانند بر فیزیولوژی بدن مانند سرعت کالری‌سوزی و همچنین رفتاری مانند غذاهایی که برای خوردن انتخاب می‌کنیم، تأثیر بگذارند. تعامل بین همه این عوامل از لحظه لقاح آغاز می‌شود و طی مراحل زندگی ادامه می‌یابد.

 

تعادل میان میزان کالری ذخیره‌شده و سوزانده‌شده، به ترکیب ژنتیکی، سطح فعالیت بدن و انرژی مصرفی در زمان استراحت بستگی دارد. اگر همه کالری‌هایی را که طی روز مصرف می‌کنید، به طور مداوم بسوزانید، وزن مناسب را حفظ خواهید کرد. اگر کالری بیشتری مصرف کنید، اضافه‌وزن خواهید داشت.

 

کالری اضافی، در سراسر بدن به عنوان چربی ذخیره می‌شود. بدن، این چربی را در سلول‌های چربی ذخیره می‌کند. این کار را با بزرگ کردن سلول‌های چربی که همیشه در بدن وجود دارند یا با ایجاد تعداد بیشتری از آنها انجام می‌دهد. اگر غذای مصرفی خود را کاهش دهید و کالری کمتری مصرف کنید، یا اگر بیشتر ورزش کنید و کالری بیشتری بسوزانید، بدن شما مقداری از ذخایر چربی را کاهش می‌دهد. هنگامی که این اتفاق می‌افتد، سلول‌های چربی هم کوچک می‌شوند.

ژن ها چه تاثیری بر چاقی دارند

نقش ژن ها در چاق شدن

تا به امروز، بیش از ۴۰۰ ژن گوناگون در علل اضافه‌وزن یا چاقی دخیل شناخته شده‌اند؛ اگرچه به نظر می‌رسد تنها تعداد انگشت‌شماری از آنها نقش‌آفرینان اصلی باشند. ژن‌ها به طرق گوناگونی در علل چاقی نقش دارند. آنها بر اشتها، سیری، متابولیسم، میل به غذا، توزیع چربی بدن و تمایل به غذا خوردن ناشی از استرس تاثیر می‌گذارند.

 

بیشتر بخوانید: تجربه افراد چاقی که لاغر شدند

 

ژن‌هایی که با شاخص توده بدنی یا چاقی مرتبط هستند، عملکردشان بسیار متفاوت است. دکتر "ایور ابنزر"(Ivor Ebenezer)، متخصص علوم اعصاب "دانشگاه پورتسموث"(University of Portsmouth) انگلستان گفت: این ژن‌ها در واقع هورمون‌ها، انتقال‌دهنده‌های عصبی، تعدیل‌کننده‌های عصبی و آنزیم‌های دخیل در تنظیم مصرف غذا و هموستاز انرژی را کنترل می‌کنند.

 

قدرت تأثیر ژنتیک بر اختلالات وزنی، از فردی به فرد دیگر متفاوت است. پژوهشی که در "دانشگاه هاروارد"(Harvard University) انجام شده است، نشان می‌دهند که برای برخی افراد، ژن‌ها تنها ۲۵ درصد از استعداد اضافه وزن را تشکیل می‌دهند؛ در حالی که برای برخی دیگر، این تأثیر ژنتیکی بین ۷۰ تا ۸۰ درصد است. داشتن یک ایده در مورد نقش قابل توجه ژن‌ها در وزن ممکن است برای درمان اختلالات وزن سودمند باشد.

 

بررسی پژوهشگران "دانشگاه اتاگو"(University of Otago) نیوزیلند نشان می‌دهد که چاقی می‌تواند حدود ۴۰ درصد ژنتیکی و ۶۰ درصد به دلیل عوامل محیطی باشد.

 

دانشمندان، دیدگاه‌های متفاوتی در مورد تاثیر ژن‌ها بر اضافه‌وزن دارند و همیشه با یکدیگر موافق نیستند. پژوهش در مورد چاقی، نمونه خوبی از یک حوزه تحقیقاتی است که در آن، بسیاری از دانشمندان نظرات متفاوتی دارند. به عنوان نمونه، این که کدام عوامل محیطی بیشترین تأثیر را دارند یا این که نقش ژن‌ها در چاقی بیشتر است یا عوامل محیطی.

 

علائم چاقی ژنتیکی

اگر بیشتر ویژگی‌های زیر یا همه آنها را داشته باشید، احتمالا ژن‌ها نقش مهمی در چاقی شما دارند.

1- بیشتر عمر خود را چاق بوده باشید.

 

2- یکی از والدین شما، هر دوی آنها یا چند تن دیگر از خویشاوندان خونی شما به طور قابل توجهی اضافه‌وزن دارند. اگر هر دو والدین به چاقی مبتلا باشند، احتمال ابتلا به چاقی در شما به ۸۰ درصد می‌رسد.

 

3- حتی زمانی که فعالیت بدنی خود را افزایش می‌دهید و ماه‌ها به یک رژیم غذایی کم کالری پایبند هستید، نمی‌توانید وزن کم کنید.

 

بدانید: 8 دلیل برای از بین نرفتن چربی شکمی

 

اگر بیشتر ویژگی‌های زیر یا همه آنها را داشته باشید، احتمالا ژن‌ها در چاق شدن شما سهم کمتری دارند.

1-شما به شدت تحت تأثیر در دسترس بودن غذا هستید.

 

2- شما نسبتا اضافه وزن دارید اما با پیروی از یک رژیم غذایی و برنامه ورزشی معقول می‌توانید وزن کم کنید.

 

3- طی فصل تعطیلات، پس از تغییر عادات غذایی یا ورزشی یا در مواقعی که مشکلات روانی یا اجتماعی را تجربه می‌کنید، وزن کم‌شده را دوباره به دست می‌آورید.

 

این شرایط نشان می‌دهد که استعداد ژنتیکی برای اضافه وزن دارید اما این مشکل آنقدر بزرگ نیست که نتوانید با کمی تلاش بر آن غلبه کنید.

 

اگر وزنتان نرمال باشد و حتی زمانی که به طور منظم غذاهای پرکالری مصرف می‌کنید و به ندرت ورزش می‌کنید، افزایش نمی‌یابد، می‌توان گفت که استعداد ژنتیکی شما برای چاقی متوسط است.

 

افرادی که استعداد ژنتیکی متوسطی برای اضافه وزن دارند، شانس خوبی برای کاهش وزن خود با مصرف کالری کمتر و انجام دادن ورزش‌های جدی‌تر دارند. این افراد به احتمال زیاد می‌توانند وزن کمتر را حفظ کنند.

آیا چاقی ژنتیکی را می توان درمان کرد

چه کسانی استعداد چاقی دارند

در زمان انسانهای اولیه هنگامی که طعمه فرار می‌کرد یا محصولات کشاورزی از بین می‌رفتند، اجداد ما چگونه زنده ماندند؟ کسانی که می‌توانستند چربی بدن خود را ذخیره کنند تا در دوران لاغری به سر ببرند، زندگی کردند و کسانی که نتوانستند این کار را انجام دهند، از بین رفتند. این انطباق تکاملی توضیح می‌دهد که چرا بیشتر انسان‌های امروزی یعنی حدود ۸۵ درصد از آنها، حامل ژن‌های به اصطلاح صرفه‌جو هستند که به ما در حفظ انرژی و ذخیره چربی کمک می‌کنند. البته امروزه این ژن‌ها چندان کارآمد نیستند زیرا نه تنها غذا تقریبا در همه ساعات شبانه‌روز در دسترس ما است، بلکه حتی مجبور نیستیم آن را شکار یا برداشت کنیم.

 

در مقابل، افرادی که دارای استعداد ژنتیکی قوی برای چاقی هستند، ممکن است نتوانند با شکل معمول رژیم غذایی و ورزش‌درمانی وزن کم کنند. آنها حتی اگر با این روش‌ها وزن کم کنند، کمتر احتمال دارد که بتوانند این کاهش وزن را حفظ کنند. برای افرادی که استعداد ژنتیکی بسیار قوی دارند، اراده محض در مقابله با گرایش آنها به اضافه‌وزن، بی‌تاثیر است. این افراد معمولا فقط تحت نظر پزشک می‌توانند کاهش وزن را حفظ کنند. همچنین، آنها به احتمال زیاد به داروهای کاهش وزن یا جراحی نیاز دارند.

 

شیوع چاقی در میان بزرگسالان و حتی کودکان در حال افزایش است. ژن‌ها به تنهایی نمی‌توانند چنین افزایش سریعی را توضیح دهند. اگرچه استعداد ژنتیکی برای اضافه‌وزن، از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت است اما به نظر می‌رسد افزایش شاخص توده بدنی تقریبا جهانی است و در همه گروه‌های جمعیتی رخ می‌دهد. این یافته‌ها بر اهمیت تغییرات محیطی که بر همه‌گیری اضافه وزن و چاقی اثر می‌گذارند، تأکید می‌کنند.

 

راه چاره چاقی ژنتیکی

پژوهش‌ها حاکی از این هستند که هیچ راه حل سریع یا آسانی برای مشکل چاقی وجود ندارد. ژنتیک بخشی از وجود ما است و کاهش وزن برای برخی افراد قطعا دشوارتر از دیگران است. با وجود این، اگرچه نمی‌توانید ژن‌های خود را تغییر دهید اما می‌توانید روی عوامل محیطی تمرکز داشته باشید و تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید که تأثیر مثبتی بر وزن و سلامت کلی شما دارد.

 

پروژه‌های مداخله در چاقی می‌توانند داده‌های ارزشمندی را در مورد مؤثرترین راه‌ها برای مدیریت عوامل محیطی ارائه دهند.

 

عوامل دیگر چاقی

غذا، تماشای زیاد تلویزیون و استرس سه دلیل محیطی محسوب می شوند که در چاق شدن شما نقش دارند.

 

12jav.net

 

پیشنهادات ما
کلید واژه
دیدگاه‌ها

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.