دانه هل چه خاصیتهایی دارد؛ از فشار خون تا دستگاه گوارش
با تمام خاصیتهای دانه هل در این مطلب آشنا شوید.
دوات آنلاین -هل یکی از محبوبترین ادویهها در میان ما ایرانیان آن است که آن را به انواع غذاها، نوشیدنیها و شرینیجات اضافه میکنیم تا خوراکیهایمان خوش طعم و عطرآگین شود. هل سه نوع سیاه، سفید و سبز دارد که البته بوی هل سبز از دو نوع دیگر بیشتر است. دانه هل که طبع گرم و خشک دارد، برای سلامتی بسیار مفید است.
پیشگیری از بیماریهای مزمن با دانه هل
تبیان نوشت: هل خواص ضدالتهابی دارد بنابراین میتواند خطر ابتلا به بیماریهای مزمن غیرمسری مانند بیماریهای مربوط به سندرم متابولیک را کاهش دهد. با وجود این که التهاب در بدن وجود دارد و میزان اندک آن مشکلساز نیست اما باید بدانید که در طولانیمدت منجر به بروز مشکلات جدی میشود.
نتایج پژوهشی که در Biomedicine & Pharmacotherapy به چاپ رسیده است نشان میدهد که هل حاوی ترکیبات مؤثری است که التهاب را از بین میبرد. این ترکیبات شامل پولیفنول ها، فلاوونوئیدها و ترپنوئیدها است. نتایج بررسیهایی که محققان روی موشهای آزمایشگاهی انجام دادهاند مشخص کرده است یک دوز 50 تا 100 میلیگرمی برای هر کیلوگرم وزن آنها میتواند حدود چهار ترکیب التهابی را از بین ببرد.
با هل فشارخون خود را کنترل کنید
افرادی که فشارخون بالایی دارند میتوانند از فواید هل بهرهمند شوند. نتایج پژوهشی که در Indian Journal of Biochemestry and Biophysics به چاپ رسیده است نشان میدهد که هل به کاهش فشارخون بالا در بین بیمارانی که در مرحله اول بیماری قرار دارند کمک میکند.
بیشتر بخوانید: 17 خاصیت شگفتانگیز سیاه دانه
هنوز بهطور دقیق مشخص نشده است که هل با چه سازوکاری این کار را انجام میدهد. با این حال محققان براین عقیده هستند که این خاصیت هل به مدر بودن آن مربوط میشود. چون این ادویه بهطور جزئی ادرارآور است. بنابراین میتواند با تحریک دفع مایعات جمع شده در بدن به کاهش فشارخون کمک کند. باید بدانید که احتباس مایعات در بدن یکی از عوامل افزایش خطر فشارخون بالا محسوب میشود.
سلامت دهان با کمک هل
یکی از دیگر کاربردهای قدیمی و سنتی از هل مربوط به سلامت و بهداشت دهان است. این ادویه معطر معمولاً برای از بین بردن بوی بد دهان و همچنین در ساخت آدامسهای خوشبوکننده دهان استفاده میشود. نتایج پژوهشی که در Dental Research Journal به چاپ رسیده نشان میدهد که هل برای مقابله با باکتریهای بیماریزای دهان مانند «استرپتوکوکوس موتانس» و «کاندیدا آلبیکنس» مؤثر است.
بیشتر بخوانید: جوزهندی در چه غذاهایی استفاده میشود + خاصیتها
در همین راستا پژوهش دیگری که در سال 2009 انجام شده است نیز نشان میدهد که عصاره هل برای مقابله با 5 باکتری عامل جرم و پوسیدگی دندان مؤثر است. بهطور دقیق این که عصاره هل مانع از رشد این باکتریها میشود و به این ترتیب به سلامت دندانها کمک زیادی میکند. با این وجود بررسیهای دیگری نیز برای اثبات هر چه دقیقتر این خواص هل لازم است.
هل به سلامت دستگاه گوارش کمک میکند
یکی از فواید قابل توجه هل به دستگاه گوارش مربوط میشود. نتایج برخی از تحقیقات نشان میدهد که هل در کنار ادویههای دیگر باعث تسکین برخی از ناخوشیهای گوارشی مانند حالت تهوع و استفراغ میشود. این ادویه خوش عطر به مقابله با زخم معده نیز کمک زیادی میکند.
بیشتر بخوانید: ادویه پاپریکا؛ همه خاصیتها و ضررها
پژوهشی که روی حیوانات انجام شده و نتایج آن در Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine به چاپ رسیده است نشان میدهد که عصاره هل که با ادویههای دیگر ترکیب شده به کاهش تشکیل زخمهای معده کمک میکند. علاوه براین، پژوهشهای دیگری نیز انجام شده که نشان میدهد هل بدن را از هلیکوباکترپیلوری محافظت میکند. حتماً میدانید که این باکتری موذی یکی از عوامل اصلی بروز زخم معده و مشکلات گوارشی جدی است. بنابراین از مشکلات مربوط به معده رنج میبرید میتوانید روی هل حساب کنید.
با فواید دیگر هل آشنا شوید
از هل در رایحهدرمانی نیز استفاده زیادی میشود. نتایج پژوهشی که در Journal of Health and Allied Science به چاپ رسیده است نشان میدهد که این ادویه برای بهبود تنفس و جریان هوا در ریهها در حین ورزش بسیار مفید است.
بیشتر بخوانید: رازیانه چه خاصیتها و ضررهایی دارد
به عقیده برخی محققان عصاره هل به کاهش میزان بالای آنزیمهای کبدی، تری گلیسیرید و همچنین کلسترول خون کمک میکند. علاوه براین، آنتیاکسیدانهای موجود در هل میتواند استرس و اضطراب را کنترل کند.
مصرف هل چه ضررها و عوارضی دارد
تا امروز اطلاعاتی مبنی بر عوارض جانبی منفی مصرف هل در دست نیست. در بین افراد سالم مصرف هل کاملاً بلامانع و بسیار مفید است. اما با این حال لازم است که در مصرف هر مادهی غذایی تعادل را رعایت و از زیادهروی پرهیز کرد. در عوض مصرف هل به کودکان و زنان باردار و زنان شیرده توصیه نمیشود. به این دلیل که هنوز در مورد ضرر این ادویه برای این افراد اطلاعات دقیقی در دست نیست بنابراین بهتر است احتیاط کنید.
بهترین روش برای استفاده از فواید هل افزودن آن به غذا است. البته مکملهای هل نیز در بازار وجود دارند اما باید بدانید که این نوع مکملها توسط سازمان غذا و داروی آمریکا بررسی و تأیید نشده است. بنابراین بهتر است احتیاط کرده و به مصرف این ادویه در غذاها اکتفا کنید.
12jav.net