دوات آنلاین-اگر از علاقهمندان به گشت و گذار در موزهها و دیدن اماکن تاریخی هستید در این مطلب 10 موزه معروف تهران به طور کامل معرفی شده است:
1- کاخ موزه سعد آباد
کاخ موزه سعدآباد كه از شمال با كوههای البرز,از مشرق با گلابدره, از مغرب با ولنجك و از جنوب با تجریش همسایگی دارد, در زمان قاجار, محل استقرار و سكونت تابستانی شاهان این سلسله بوده است.پس از كودتای ۱۲۹۹, در وسعتی تازه و الحاق باغ های مختلف, به اقامتگاه تابستانی رضاخان اختصاص یافته,كاخ و كوشك هایی به مناسبت و ضرورت های گوناگون در جای جای این پهنهء برتافته از درختان كهن و سپیدار و سرو, به فاصله ای از بازمانده بناهای قاجار سر برآورده كه طی سالیان به چهارده كاخ كوچك و بزرگ, هركدام به سبك و شیوه ای در معماری رسیده است.
۲- موزه پول ( تماشاگه پول )
موزه پول اولین گنجینه تخصصی و دایمی سكه و اسكناس در ایران است كه به تاریخ ۱۷ تیرماه ۱۳۷۶ به همت اداره كل موزههای بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی افتتاح شد. این مجموعه شامل ۱۴۰۰ سكه و ۷۵۰ قطعه اسكناس و تعداد تقریبی ۲۰۰ قطعه اشیای موزهای غیر از سكه و اسكناس است كه در محوطهای به وسعت ۲۰۰۰ مترمربع به نمایش گذاشته شده و ضمن ارائه بخش قابل توجهی از سكهها و اسكناسهای ایران، گوشههایی از تاریخ این سرزمین را نیز به نمایش می گذارد.
۳-موزه ساعت
موزه ساعت یا تماشاگه زمان یکی از موزههای شهر تهران و نخستین موزه ساعت در ایران است.این موزه که در خرداد ماه ۱۳۷۸ خورشیدی افتتاح شد، از موزههای وابسته به اداره کل موزههای بنیاد مستضعفان است و در آن ابزارهای زمانسنجی به نمایش گذاشته شدهاند. در واقع تماشاگه زمان مکانی است که بخشی از تلاشهای چندین هزار ساله بشری در زمینه ساخت انواع ابزارهای سنجش زمان را در معرض دید علاقمندان قرار داده است.
۴-موزه ملک
كتابخانه و موزه ملی ملك تا سال ۱۳۷۵ در خانه ملك برپا بود. اما حاج حسین از آغاز كار، گسترش آن را از نظر دور نداشت و بنای ساختمانی بزرگ تر را پیش بینی كرد. بنابراین در ۲۹ تیرماه ۱۳۲۳ قطعه زمین بزرگی را در باغ ملی تهران (محل كنونی مؤسسه) برای ساختمان جدید كتابخانه و موزه وقف كرد.احداث ساختمان جدید در زمان حیات حاج حسین ملك ممكن نشد. تا این كه آستان قدس رضوی طراحی و بنای ساختمان جدید را در سال ۱۳۶۴ آغاز كرد و در ۱۳۷۵ به پایان برد.
۵-موزه ایران باستان
موزه ایران باستان، اولین موزهٔ ایران، در ابتدای خیابان ۳۰ تیر، در بخش غربی میدان مشق تهران در خیابان سی تیر جای دارد. ساخت موزه ایران باستان در ۲۱ اردیبهشت سال ۱۳۱۳ ه. ش. به دستور رضا شاه توسط معمار فرانسوی، آندره گدار، شروع شد. ساختمان موزه در سال ۱۳۱۶ به اتمام رسید و موزه برای بازدید عموم افتتاح شد.زمین اختصاص یافته به این موزه ۵۵۰۰ متر مربع بود که ۲۷۴۴ متر مربع زیربنای آن است.
۶-کاخ موزه گلستان
از جاذبه های گردشگری تهران کاخهای تهران است که مجموعه کاخ موزه گلستان ، یادگاری به جای مانده از ارگ تاریخی تهران محل اقامت شاهان سلسله قاجار و از زیباترین و کهنترین بناهای پایتخت دویست ساله ایران می باشد. کاخ موزه گلستان روزگاری همانند نگینی در میان این ارگ می درخشید . سابقه تاریخی ارگ سلطنتی که محدوده مکانی تاریخی آن را در شمال خیابان و میدان امام خمینی (سپه) در سمت غرب خیابان خیام ،در شرق خیابان ناصر خسرو و در جنوب خیابان پانزده خرداد و میدان ارگ تشکیل می دهد، به روزگار صفویه باز می گردد .
۷- موزه تاریخ
موزه تاریخ همان طور که از نامش پیداست به منظور مطالعه و شناخت بهتر تاریخ و وقایع تاریخی ساخته و از سوی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان افتتاح شده است.موزه تاریخ یكی از مراكز خاص كانون پرورش فكری كودكان و نوجوانان است که به منظور حفظ دستاورد های فرهنگی، تاریخی – اسلامی و با هدف ترغیب كودكان و نوجوانان به مطالعه و شناخت بهتر تاریخ و وقایع فعالیت خود را آغاز کرد.
۸- موزه فرش
موزه فرش ایران در ضلع شمالی پارك لاله و روبهروی فروشگاه سپه خیابان فاطمی واقع شده است. این موزه در ۲۲بهمن ماه ۱۳۵۶ افتتاح شد.ساختمان موزه فرش ایران معماری شكیل و چشمگیری دارد كه آذینهای نمای بیرونی آن شبیه به دار قالی است. سطح نمایشی موزه مساحتی برابر ۳۴۰۰ مترمربع را در بر می گیرد كه شامل دو تالار است و برای نمایش انواع قالی های دست بافت و گلیم مورد استفاده قرار می گیرد.تالار طبقه همكف به نمایشگاه دایمی اختصاص دارد و تالار فوقانی جهت برگزاری نمایشگاههای موقت گلیم و قالی طراحی شده است.پژوهش در سوابق، تحولات و كیفیت تاریخی هنر و صنعت فرش، خاصه در ایران، گردآوری و خریداری نمونه انواع قالیهای دست بافت ایرانی و برگزاری نمایشگاههای موقت از فرش ایران و سایر نقاط جهان، از اهداف موزه به شمار می آید.
۹- موزه سینما
فكر ایجاد موزه سینمای ایران در ۱۳۷۳ با حمایت مهندس سیدمحمد بهشتی در زمان ریاست مركز توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران مطرح شد و در ۱۳۷۷ در مراسمی، فاز اول موزه سینمای ایران در خیابان لالهزار، كوچه پیرنیا افتتاح شد. انتشار چند كتاب، یك مجموعه كارت پستال، یك مجموعه موسیقی متن فیلمهای ایرانی و برگزاری جشنهای ۱۰۰ سالگی سینمای ایران، آغاز فعالیتهای موزه سینما بود.
۱۰- موزه عبرت
تاریخ ساخت بنای این موزه به زمان فتحعلی شاه قاجار بر میگردد. این بنا نخستین زندان مدرن ایران است که در دوران رضا شاه در سال ۱۳۱۱ توسط مهندسان آلمانی تکمیل گردید و به عنوان نخستین زندان مدرن در ایران شروع به کار کرد. در دوران ستم شاهی این زندان از سوی سازمانها مختلل امنیتی و انتظامی خصوصا ساواک و کمیته مشترک ضدخرابکاری جهت بازداشت و شکنجه زندانیان سیاسی مورد استفاده قرار میگرفت.
منبع: سیری در ایران
12jav.net