دانه کنجد چه خاصیتها و فایدههایی دارد؟
دانه کنجد سرشار از منیزیم است که فشار خون را کاهش میدهد. علاوه بر این لیگنانها، ویتامین E و سایر آنتیاکسیدانها در دانه کنجد ممکن است از تجمع پلاک در عروق خونی پیشگیری کند
دوات آنلاین-دانه کنجد فواید سلامتی بسیاری دارد که از هزاران سال در طب سنتی مورد استفاده قرار میگرفت. این ماده بدن را در برابر بیماری قلبی، دیابت و آرتروز حفاظت میکند.
منبع خوب فیبر
سه قاشق غذاخوری (۳۰ گرم) دانه کنجد پوست گرفته، 3.5 گرم فیبر تولید میکند که ۱۲درصد میزان توصیه شده روزانه است. از آنجایی که میان فیبر جذب شده در کشوری مثل ایالات متحده نیمی از مقدار توصیه شده است، خوردن دانههای کنجد بهطور منظم، مصرف فیبر را افزایش میدهد. فیبر بهخاطر تامین سلامت گوارش مشهور است. بهعلاوه، مدارک فزایند نشان میدهد که فیبر ممکن است در کاهش خطر بیماری قلبی، سرطانهای خاص، چاقی و دیابت نوع ۲، نقش دارد.
کمک به کاهش کلسترول
بعضی از تحقیقات نشان میدهد که خوردن کنجد به طور مرتب ممکن است به کاهش کلسترول و تری گلیسرید بالا کمک کند که کاهش عامل خطر برای بیماری قلبی است. دانه کنجد حاوی ۱۵درصد چربی اشباع، ۴۱درصد چربی اشباع نشده چند رشتهای و ۳۹درصد چربی اشباع نشده تک رشتهای است.تحقیقات نشان میدهد که مصرف بیشتر چربی اشباع نشده چند رشتهای و تک رشتهای نسبت به چربی اشباع شده، کاهش دهنده کلسترول است و خطر بیماری قلبی را کاهش میدهد. به جز این، دانه کنجد حاوی دو نوع ترکیب گیاهی لیگنان و فیتوسترول است که ممکن است اثرات کاهش دهنده کلسترول نیز داشته باشند. وقتی ۳۸ نفر مبتلا به لیپید بالای خون، ۵ قاشق غذاخوری(۴۰ گرم) کنجد پوستکنده بهصورت روزانه به مدت ۲ ماه مصرف کردند، ۱۰درصد کاهش در کلسترول بد خون و ۸درصد کاهش در تری گلیسرید در مقایسه با گروه شاهد داشتند.
منبع مغذی پروتئین گیاهی
دانه کنجد ۵ گرم پروتئین در هر ۳ قاشق غذاخوری(۳۰گرم) را تامین میکند. برای دستیابی حداکثر به پروتئین، کنجد بو داده را انتخاب کنید. فرایند پوستکندن و برشتهکردن اگزالات و ترکیبات فیتات را کاهش میدهد که ترکیباتی هستند که مانع از هضم و جذب پروتئین میشوند. پروتئین برای سلامت شما ضروری است چون در ساختن هر چیزی از عضله گرفته تا هورمون، دخالت دارد.قابل توجه است که دانه کنجد لیزین کمی دارد که اسید آمینه ضروری است که در محصولات حیوانی فراوانتر است. البته وگانها و وجترینها میتوانند با مصرف پروتئینهای گیاهی حاوی لیزین بالا بهخصوص حبوبات همانند لوبیا چیتی و نخود، کمبود آن را جبران کنند. از سوی دیگر، کنجدها سرشار از متیونین و سیستئین هستند که دو اسید آمینه حبوبات هستند که در مقادیر بالا تولید نمیکنند.
کاهشدهنده فشار خون
فشار خون بالا عامل اصلی برای بیماری قلبی و سکته است. دانه کنجد سرشار از منیزیم است که فشار خون را کاهش میدهد. علاوه بر این لیگنانها، ویتامین E و سایر آنتیاکسیدانها در دانه کنجد ممکن است از تجمع پلاک در عروق خونی پیشگیری کند که بهطور بالقوه فشار خون را در وضعی سالم نگه میدارد. در یک تحقیق، مردان مبتلا به فشار خون بالا ۲/۵ گرم پودر کنجد سیاه، واریته کمتر معمول کنجد را به صورت کپسول، هر روز مصرف کردند. در انتها، ۶درصد کاهش فشار خون سیستولیک یعنی نمره بالایی فشار خون را در مقایسه با گروه شاهد داشتند.
تامین سلامت استخوانها
دانه کنجد پوستکنده و نکنده غنی از چندین ماده مغذی است که تقویتکننده سلامت استخوان از طریق کلسیم است که عمدتا در غلاف آن است.البته دانه کنجد حاوی ترکیبات طبیعی است که اگزالات و فیتات نام دارد، ضدمغذیهایی که جذب مواد معدنی را کاهش میدهند. برای کاهش این ترکیبات، سعی کنید با خیساندن، برشته کردن یا جوانهزنی این دانهها را انجام دهید.
کاهش التهاب
دانه کنجد ممکن است با التهاب مبارزه کند. التهاب طولانی مدت با سطح پایین ممکن است در بسیاری از بیماریهای مزمن نقش دارد از جمله چاقی و سرطان و همچنین بیماری قلبی و کلیه. وقتی افراد مبتلا به بیماری کلیه، مخلوط ۱۸ گرم تخم کتان و ۶ گرم از هر کدام از دانههای کنجد و کدو بهصورت روزانه به مدت ۳ ماه، شاخصهای التهاب ۵۱ تا ۷۹درصد کاهش دادند.البته بهدلیل اینکه این تحقیق مخلوطی از دانهها را که اثر ضد التهابی دارند، آزمایش کرده است، اثر دانه کنجد به تنهایی نامشخص است. با این حال، تحقیقات حیوانی روغن دانه کنجد اثرات ضد التهابی دارد. این ممکن است بهدلیل سسامین باشد که ترکیبی موجود در دانههای کنجد و روغن آن است.
منبع خوب ویتامینهای B
دانه کنجد منبع خوبی ویتامینهای B است که هم در پوست و هم دانه، پخش شدهاند. برداشتن پوست ممکن است برخی از ویتامینهای B را غلیظ یا از بین ببرد. ویتامینهای B برای بسیاری از فرایندهای بدن ضروری هستند از جمله عملکرد مناسب سلولی و متابولیسم.
کمک به تشکیل گلبولهای خون
برای ساختن گلبولهای خون، بدن نیازمند چندین ماده مغذی است از جمله آنهایی که در دانه کنجد موجود هستند. سه قاشق غذاخوری(۳۰ گرم) دانه کنجد، مقادیر زیر را میدهد:دانههای کنجد خیسخورده، برشته یا جوانهزده ممکن است جذب این مواد معدنی را افزایش دهد.
کمک به کنترل قند خون
دانه کنجد کم کربوهیدرات است در حالی که پروتئین و چربیهای سالم بالایی دارد که همگی آنها ممکن است کنترل قند خون را تامین کنند. به علاوه این دانهها حاوی پینورزینول هستند، ترکیبی که ممکن است به تنظیم قند خون بوسیله مهار آنزیم گوارشی مالتاز، عمل کند.مالتاز قند مالتوز را تجریه میکند که بهعنوان یک شیرینکننده برای بعضی از غذاها، استفاده میشود. همچنین در روده بر اثر هضم غذاهای نشاستهای همانند نان و پاستا، تولید میشود. اگر پینورزینول مانع از هضم مالتوز میشود که این ممکن است منجر به کاهش سطح قند خون شود. با این حال باید مطالعات انسانی انجام شود.
غنی از آنتیاکسیدان
تحقیقات حیوانی و انسانی نشان میدهد که مصرف دانههای کنجد ممکن است مقدار کلی فعالیت آنتیاکسیدان را در خون افزایش دهد. این لیگنانها در کنجد بهعنوان آنتیاکسیدان عمل میکنند که به مبارزه با استرس اکسیداتیو کمک میکنند که عکسالعملی شیمیایی است که ممکن است به سلولهای شما صدمه بزند و خطر بیماریهای مزمن را افزایش دهد. بهعلاوه، کنجدها حاوی شکلی از ویتامین E به نام گاما توکوفرول هستند، آنتیاکسیدانی که ممکن است بهطور ویژهای محافظت کننده در برابر بیماری قلبی باشد.دانه کنجد منبع خوبی از مواد مغذی معدنی حیاتی برای سیستم ایمنی است از جمله روی، سلنیوم، مس، آهن، ویتامین B6 و ویتامین E است. بهعنوان مثال بدن شما به «روی» برای ایجاد و فعال کردن گلبولهای سفیدی که میکروبهای مهاجم را تشخیص داده و به آن حمله میکنند، مورد نیاز است.
تسکین درد آرتروز زانو
آرتروز شایعترین علت درد مفصل و درگیریهای مکرر زانوها است. چندین عامل در آرتروز نقش دارند از جمله التهاب و صدمه اکسیداتیو به غضروف که روان کننده مفاصل است. سسامین ترکیبی در کنجد است که اثرات ضد التهاب و آنتیاکسیدان دارد و از غضروف محافظت میکند. در یک تحقیق دو ماهه افراد مبتلا به آرتروز زانو ۵ قاشق غذاخوری پودر کنجد را هر روز همزمان با دارو درمانی مصرف کردند. آنها متوجه ۶۳درصد کاهش در درد زانو شدند در حالی که گروهی که فقط دارو استفاده کردند تنها ۲۲درصد کاهش درد داشتند. در مجموع، گروه دانه کنجد پیشرفت بهتری در تست حرکتی ساده و کاهش زیادی در نشانگرهای ویژه التهاب در مقایسه با گروه کنترل داشتند.
منبع:آرمان
12jav.net