تغذیه در بارداری
تغذیه در دوران بارداری مخصوصا در ماههای اول بارداری بسیار مهم است و تأثیر زیادی بر سلامت مادر و جنین دارد. تغذیه صحیح در این دوره میتواند به جنین کمک کند تا به طور صحیح رشد کند.
تغذیه در دوران بارداری مخصوصا در ماههای اول بارداری بسیار مهم است و تأثیر زیادی بر سلامت مادر و جنین دارد. تغذیه صحیح در این دوره میتواند به جنین کمک کند تا به طور صحیح رشد کند. اهمیت به سلامت تغذیه در دوران بارداری، عوارضی مانند تولد زودرس، وزن کم در هنگام تولد و مشکلات تغذیهای پس از تولد را کاهش میدهد.
نکات مهم تغذیه بارداری
مصرف مواد غذایی سالم و تغذیه متنوع
مادران باید از مواد غذایی سالم و متنوع استفاده کنند که شامل میوهها، سبزیجات، غلات کامل، پروتئینهای سالم (مانند گوشت،مغزیجات، ماهی، تخممرغ و لبنیات) و چربیهای سالم (مانند روغن کنجد و زیتون) است.
مصرف کافی آب
مادران باید روزانه حداقل بین 8 تا 10 لیوان آب بنوشند تا به مقدار مناسبی آب برای بدن و جنین فراهم شود.
مصرف مکملهای غذایی
در صورت نیاز و با رعایت دستور پزشک، مادران باید مکملهای غذایی مناسب مصرف کنند. این مکملها ممکن است شامل اسیدفولیک، آهن، ویتامین D و کلسیم باشند.
اجتناب از مصرف مواد غذایی غیرسالم
مادران باید از مصرف مواد غذایی غیرسالم مانند غذاهای پرچرب و پرنمک، آبمیوههای صنعتی، نوشیدنیهای گازدار و مواد غذایی ناسالم دیگر خودداری کنند.
رعایت سه وعده اصلی و دو وعده میانوعده
مادران باردار باید روزانه سه وعده اصلی (صبحانه، ناهار و شام) و دو میان وعده (صبحانه و عصرانه) مصرف کنند تا بدن به مقدار مناسبی از مواد غذایی دسترسی داشته باشد و آنها را جذب کند.
اهمیت داشتن تغذیه مناسب در دوران بارداری
داشتن رژیم غذایی بارداری نامناسب، ممکن است عوارض جدی برای خودشان و جنین به وجود آید.
در این قسمت به برخی از عواقب احتمالی عدم تأمین نیازهای غذایی جنین اشاره میکنیم:
کمبود ویتامینها و مواد معدنی
کمبود ویتامینها و مواد معدنی میتواند منجر به اختلالاتی در رشد جنین، نقصهای ساختاری و عملکردی، ضعف سیستم ایمنی و اختلالات مغزی و عصبی شود.
کمبود پروتئین
کمبود پروتئین ممکن است باعث کاهش رشد جنین، کاهش وزن در هنگام تولد، ضعف عضلات و سیستم ایمنی شود.
کمبود کربوهیدرات
کمبود کربوهیدرات میتواند باعث کاهش انرژی مادر و جنین شود و باعث اختلالاتی در رشد جنین و همچنین کاهش وزن او در هنگام تولد شود.
کمبود چربیهای سالم
کمبود چربیهای سالم ممکن است باعث اختلالاتی در رشد نورونها، سلولهای دستگاه عصبی مرکزی و محیطی و سیستم عصبی جنین شود.
افزایش خطر بروز بیماریها
دوران بارداری، جسم مادر بسیار حساستر از قبل است و احتمال اینکه مادر، در این دوران با داشتن تغذیه ای ناسالم به برخی بیماریها دچار شود، بسیار زیاد است. دیابت بارداری، پرهاکلامپسی، فشارخون و نارسایی رشد جنین از مواردی است که متاسفانه برخی از خانمهای باردار با آنها مواجه میشوند.
بنابراین، تغذیه صحیح و مناسب در دوران بارداری بسیار حائز اهمیت است؛ تا از بروز عوارض جدی و جبران ناپذیر برای جنین و مادران باردار جلوگیری کند.
آیا تغذیه در تعیین جنسیت نوزاد تاثیر دارد؟
برخی از افراد هنوز هم آگاهی کاملی نسبت به ماجرای جنسیت جنین ندارند و بر این تصورند که پس از مشخص شدن حاملگی، میتوانند با خوردن برخی از مواد غذایی و تغییر تغذیه، جنسیت فرزند خود را تعیین کنند. این تصور کاملا باطل و اشتباه است. جنسیت نوزاد توسط کروموزومهای جنسی تعیین میشود. در همان ابتدا و در فرایند لقاح و آمیزش، کروموزوم جنسی XY مرد، جنسیت جنین را مشخص میکند.
زنان دارای دو کروموزوم جنسی X هستند، در حالی که مردان یک کروموزوم جنسی X و یک کروموزوم جنسی Y دارند. ترکیب کروموزومهای جنسی در هنگام لقاح، جنسیت نوزاد را تعیین میکند. کروموزوم جنسی که از طرف مادر به جنین میرسد در هر حالتی کروموزوم X است و کروموزومی که از طرف پدر به جنین منتقل میشود، تعیین کننده جنسیت است. اگر کروموزوم جنسی X از طرف پدر به نوزاد منتقل شود، نتیجه تولد یک نوزاد با جنسیت دختر است و اگر یک کروموزوم جنسی Y از طرف پدر به نوزاد منتقل شود، نتیجه تولد نوزادی با جنسیت مذکر خواهد بود.
بنابراین، تغذیه مادر در دوران بارداری نمیتواند به طور مستقیم تأثیری بر جنسیت نوزاد داشته باشد؛ اما رعایت برخی از نکات پیش از لقاح و آمیزش میتواند بر جنسیت جنین تاثیرگذار باشد. برخی تحقیقات نشان میدهند که تغذیه از برخی مواد غذایی سرعت حرکت اسپرمها را افزایش میدهند. محققان با انجام آزمایشهایی به این نتیجه رسیدند؛ که اگر محیط رحم قلیایی باشد، اسپرمهای y سرعتشان از Xها بیشتر میشود و احتمال پسرزایی بالاتر است؛ اما برعکس، اگر محیط رحمی اسیدی و سرشار از ترشح باشد، طول عمر اسپرم X و همچنین سرعت آن، بیشتر میشود و احتمال دخترزایی افزایش مییابد. باید توجه کنیم که این موارد فقط احتمال پسرزایی یا دخترزایی را بیشتر میکنند و نمیتوان گفت که به طور حتمی جنسیت نوزاد، دختر یا پسر خواهد شد. عوامل ژنتیکی و بیولوژیکی در تعیین جنسیت نوزاد نقش زیادی دارند و تغذیه صحیح مادر فقط بر سلامت و رشد کامل نوزاد تأثیرگذار است.
جمعبندی
تغذیه مادران باردار بسیار مهم و حیاتی است؛ زیرا تأثیر قابل توجهی بر سلامت و رشد سالم جنین دارد. مصرف مواد غذایی سالم و مناسب توسط مادر در دوران بارداری، به خوبی به جنین منتقل میشود و نقش بسیار مهمی در رشد جسمی و ذهنی نوزاد دارد.
تغذیه صحیح مادران باردار شامل مصرف مواد غذایی غنی از ویتامینها، مواد معدنی، پروتئینها، کربوهیدراتها و چربیهای سالم است. این مواد غذایی به تأمین انرژی و مواد سازنده برای جنین کمک میکنند و در رشد سلولها و بافتهای او نقش دارند.
اگر مادران باردار به خوبی تغذیه نشوند؛ ممکن است عواقب جبران ناپذیر و سختی برای خودشان و جنین پیش رو داشته باشند. از آنجایی که با تغذیه ناسالم مادر، نیازهای غذایی جنین تأمین نمیشود؛ عواقبی مثل نارسایی جنین، عقب ماندگی ذهنی، اختلالات مادرزادی، ضعف جسمانی نوزاد در هنگام تولد، ضعف سیستم ایمنی نوزاد و... قابل پیشبینی است. برای مثال، کمبود ویتامینها میتواند منجر به اختلال در رشد جنین، نقصهای عملکردی، ضعف سیستم ایمنی و اختلالات مغزی و عصبی شود.
تغذیه صحیح مادر در دوران بارداری برای سلامت و رشد کامل جنین بسیار مهم است، اما نمیتواند به طور مستقیم جنسیت جنین را تعیین کند.
برخی خانواده ها علاقه زیادی دارند تا در همان ابتدا، جنسیت فرزند خود را مشخص کنند و گمان میکنند؛ که با خوردن گرمیجات یا میوههای خاص میتوانند دختر یا پسر بودن را بعد از انجام لقاح تعیین کنند. این تفکر و عقیده کاملا اشتباه است. این کروموزومهای جنس مذکر و مرد است که تعیین کننده جنسیت فرزندان است. پس، تغذیه مادران باردار نمیتواند به طور مستقیم تأثیری بر جنسیت جنین داشته باشد. همانطور که قبلاً گفته شد، جنسیت نوزاد توسط کروموزومهای جنسی تعیین میشود و تغذیه مادر تأثیری بر این موارد ندارد. عوامل ژنتیکی و بیولوژیکی مسئول تعیین جنسیت نوزاد هستند.
امیدواریم که در این مطلب توانسته باشیم به آگاهی شما مواردی را اضافه کنیم.
12jav.net