2024/04/19
۱۴۰۳ جمعه ۳۱ فروردين
سرطان پوست چگونه مشخص می شود و ملانوم چیست

سرطان پوست چگونه مشخص می شود و ملانوم چیست

اطلاعات اولیه درباره سرطان پوست را که هر کسی باید بدانید می توانید در این مطلب مطالعه کنید.

دوات آنلاین -سرطان پوست از جمله سرطان هایی است که تشخیص آن بسیار سخت است چون علائمی مانند درد یا خارش را به همراه ندارد. پس چگونه باید متوجه وجود مشکل شویم چه طور بفهمیم ملانوم در بدن ما وجود دارد یا نه؟

 

سرطان پوست یکی از بیماری‌هایی است که تشخیص آن در ابتدا بسیار سخت است، زیرا علائم این سرطان شامل درد و یا خارش پوست نمی‌شود تا فرد به بیمای خود پی ببرد. با این حال، راهکار‌هایی وجود دارد که می‌تواند گویای ابتلای فرد به سرطان پوست باشد.

 

چه جوش ها و خال هایی را باید جدی گرفت

متخصصان می‌گویند رشد آهسته جوش و یا برجستگی بر روی پوست که به پیشرفت خود ادامه دهد یکی از علائم ابتلا به سرطان پوست است. به طور کلی هر گونه برجستگی و تکه‌های پوسته شده که پیش رونده باشد می‌تواند نشانه ابتلا به این سرطان باشد.

 

ملانوم ‌ها (تومور سیاه رنگ قشر عمیق پوست) خال‌های سرطانی محسوب می‌شوند که می‌توانند رشد کرده و یا تغییر رنگ دهند. به همین دلیل همواره توصیه می‌شود افراد به تغییر رنگ خال‌های روی پوست توجه ویژه‌ای داشته باشند.

 

در زمان استحمام می‌توانید به کمک آینه موجود در حمام تمامی بدن و حتی پشت و کمر خود را از جهت وجود خال‌ها و تغییرات آن‌ها مورد بررسی قرار دهید.

 

بیشتر بخوانید: سرطان کلیه چه علائمی دارد + روش تشخیص

 

در صورت مشاهده هر گونه تغییر آشکار در خال‌ها مراجعه به پزشک عمومی ضروری است. پزشک عمومی پس از معاینه، در صورتی که موضوع جدی باشد فرد را به پزشک متخصص ارجاع خواهد داد.

 

نقش رنگ پوست و چشم در ابتلا به سرطان

سرطان پوست ممکن است در هر انسانی بروز کند، اما برخی افراد استعداد بیشتری برای ابتلا به این نوع سرطان دارند. تحقیقات نشان داده است افرادی با پوست روشن، چشمان آبی، مو‌های طلایی و پوست دارای کک و مک نسبت به دیگران احتمال بیشتری دارد که به سرطان پوست مبتلا شوند.

برخی داروها باعث سرطان پوست می شوند

داروهایی که احتمال سرطان پوست را بیشتر می کنند

همچنین افرادی که از دارو‌های سرکوب کننده سیستم ایمنی استفاده می‌کنند باید نسبت به علائم سرطان پوست بسیار هوشیار باشند. این امر بدان دلیل است که دارو‌های سرکوب کننده سیستم ایمنی فرد را در مقابل نور آفتاب آسیب پذیرتر می‌کند. برخی مسائل ژنتیکی مانند زالی (آلبینیسم) نیز می‌توانند منجر به حساسیت فرد به نور آفتاب شوند. این افراد حتماً پیش از قرار گرفتن در مقابل نور خورشید باید از کرم‌های ضدآفتاب مناسب استفاده کنند.

وراثت در ابتلا به سرطان پوست نقش دارد

تاثیر وراثت در سرطان پوست

دانشمندان می‌گویند مسائل وراثتی نیز در بروز سرطان پوست دخیل هستند. از این رو، افرادی که در خانواده و خویشاوندان خود شاهد سرطان پوست بوده اند، باید نسبت به این بیماری و علائم آن بسیار هوشیار باشند.

اشعه خورشید می تواند باعث ابتلا به سرطان پوست شود

تاثیر اشعه خورشید

تحقیقات نشان داده است اشعه مخرب خورشید یکی از عوامل تاثیر گذار در بروز سرطان پوست است. به همین دلیل، افرادی که به دلایل مختلف زمان زیادی را در مقابل نور آفتاب هستند باید توجه ویژه‌ای به علائم و نشانه‌های این سرطان داشته باشند.

 

بیشتر بخوانید: سرطان پروستات؛ علایم و راه‌های تشخیص

 

انواع سرطان پوست

سرطان پوست انواع مختلفی دارد که در ادامه توضیح داده شده است:

 

سرطان سلول سنگفرشی

این نوع بدخیمی، به صورت برآمدگی نرم، قرمزرنگ و پوسته دار تظاهر می‌کند که رشد می‌کند و خونریزی یا ترشح دارد و یا به صورت یک زخم بروز می‌کند که خوب نمی‌شود.

 

بیشتر اوقات در بینی، پیشانی، گوش‌ها، لب تحتانی و مناطقی از بدن که بیشترین مواجهه با آفتاب را دارند ایجاد می‌شود.

 

بیشتر بخوانید: سرطان آندومتر در زنان چیست

 

سرطان سلول پایه‌ای

شایع‌ترین و قابل درمان ترین نوع سرطان پوست است، زیرا این بیماری به کندی پیشرفت می‌کند.

 

ضایعات سرطانی، شکل‌های مختلفی دارند. به شکل یک ضایعه گرد، سفید رنگ و مروارید شکل و یا به صورت برآمدگی پر از چربی می‌باشد که اغلب عروق کوچکی هم در آن دیده می‌شود.

 

ضایعه می‌تواند در گوش‌ها، گردن یا صورت ایجاد شود. ممکن است ضایعات پوستی به صورت صاف، پوسته دار، صورتی یا قهوه‌ای باشند که در پشت یا روی سینه ایجاد می‌شوند.

ملانون یکی از انواع سرطان پوست است

ملانوم یا ملانوما

ملانوم، نوع بد سرطان پوست در مقایسه با سرطان‌های معمولی پوست می‌باشد. در آن سلول‌های سرطان (بدخیم) در سلول‌های رنگدانه پوست (ملانوسیت) یافت می‌شود. ملانوم می‌تواند به سرعت از طریق دستگاه لنفاوی یا خون در تمامی بخش‌های بدن پخش شود. مانند همه سرطان‌ها، ملانوم در صورتی که در آغاز تشخیص داده شود بهتر درمان می‌شود.

 

علائم آن عبارتند از : ایجاد خال، خونریزی از خال، احساس خارش، سفت شدن، ایجاد قلنبه، متورم شدن در محل خال و احساس ناراحتی هنگام دست دادن. ملانوم ها یک حاشیه سیاه یا آبی متمایل به سیاه دارند. در مردان ملانوم بیشتر در ناحیه تنه (بین شانه‌ها و لگن)، سر یا گردن ایجاد می‌شود. در زنان ملانوم بیشتر روی بازوها و پاها رخ می‌دهد.

سرطان پوست را چگونه می توان درمان کرد

آیا سرطان پوست درمان دارد

در ادامه با روش های رایج برای درمان سرطان پوست آشنا شوید:

 

درمان سرطان پوست با جراحی

برداشتن بافت بدخیم و کمی از بافت سالم پوست که به اشکال مختلف انجام می‌شود:

- سرمادرمانی: در این روش ضایعه بدخیم با استفاده از نیتروژن مایع منجمد می گردد و در نتیجه سلول‌های سرطانی نابود می‌شوند.

 

- خشکاندن و تخریب بافت‌های سرطانی از طریق جریان الکتریکی پرفرکانس .

 

- کورتاژ: جراح، ضایعه بدخیم را تراشیده و به وسیله کورت (وسیله قاشقی شکل) تمیز می‌کند.

 

- پیوند پوست: بر روی بستر پوست آسیب دیده ناشی از جراحی و برداشتن توده سرطانی انجام می‌گیرد.

 

- درمان لیزری که به وسیله نور لیزر، سلول‌های سرطانی برداشته شده و از بین می‌روند.

 

رادیوتراپی

با استفاده از اشعه یونیزان است که منجر به انهدام سلول‌های سرطانی و کوچک شدن اندازه ضایعه سرطانی می‌شود.

 

شیمی درمانی

استفاده از داروهای شیمیایی منجر به انهدام سلول‌های سرطانی پوست می‌شود.

 

پرتو درمانی (فوتودینامیک تراپی)

در این شیوه رنگ به داخل یک ورید تزریق و سپس در تمام بدن منتشر می‌شود. بعد از چند روز، این رنگ فقط در سلول‌های بدخیم باقی می‌ماند. سپس با تابش نور قرمزرنگ لیزری، رنگ درون سلول سرطانی، نور را جذب می‌کند و منجر به عکس العمل فتوشیمیایی که مخرب سلول‌ها است، می‌شود.

 

درمان بیولوژیکی یا ایمنولوژیک

مشتمل بر بازسازی، تحریک،‌ هدایت و تقویت سیستم طبیعی دفاعی بدن بیمار است و با استفاده از آنتی بادی و هدایت سیستم دفاعی خود بیمار جهت مبارزه با سرطان، صورت می‌گیرد.

 

منابع: باشگاه خبرنگاران- تبیان

12jav.net

 

دیدگاه‌ها

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.