خواص سیرابی و شیردان چیست؛ از معده و کم خونی تا پوست و مو
سیرابی و شیردان خوراکی بسیار پرخاصیتی است که سرشار از ویتامین، آهن و کلسیم است با فواید این غذا بیشتر آشنا شوید.
دوات آنلاین -همه ما درباره خواص سیرابی و شیردان شنیده و خوانده ایم و شاید بیش از هر چیز درباره فواید آن برای معده آگاه باشیم اما این خوراکی که البته بعضی ها طعم و بوی آن را نمی پسندند خاصیت های دیگری هم دارد.
سیرابی در طب سنتی
از نظر طب سنتی مزاج سرابی گرم و تراست. گلپر، سرکه، مرزه، زنجبیل و دارچین از مصلحات آن هستند.
خاصیت سیرابی برای کودکان
سیرابی یکی از مواد غذایی مفید برای رشد و تقویت کودکان است، چرا که دارای پروتئین و آمینواسیدهای با کیفیت و ضروری بدن است که در رشد کودکان و نوجوانان نقش بسزایی دارد و کلسیم مورد نیاز آنها را تامین کند.
به علاوه این مواد در رشد و ترمیم بافتهای از بین رفته هم نقش مهمی دارد. اگر کودک شما تمایلی به این غذا ندارد میتوانید خوراک سیرابی که بسیار مقوی و لذیذ است را در منزل به راحتی تهیه کنید و یا انواع سوپها را برایش درست کنید و با این روشها آن را در سبد غذایی خود جای دهید.
ویتامین ب در سیرابی
سیرابی منبع خوبی از ویتامین ب است. این ویتامین واکنشهای شیمیایی بدن را تنظیم میکند که این واکنشها موجب آزاد شدن انرژی در بدن، سلامت پوست، عملکرد بهینه مغز و تولید گلبولهای قرمز خون میشود.
سیرابی حاوی کلسیم
در هر 92 گرم سیرابی، حدود 81 میلیگرم کلسیم وجود دارد که 8 درصد نیاز روزانه بدن به کلسیم میباشد. FAO مقدار مورد نیاز روزانه به کلسیم را 1000 میلی گرم تعیین کرده است. کلسیم یکی از مواد معدنی و ساختاری مهم در حفظ سلامت استخوانها و دندانهاست که به همراه منیزیم، به انقباض عضلات بدن کمک میکند و موجب آرامش فرد میشود.
خوراکی دارای ویتامین A
ویتامین A برای رشد مو لازم است و به داشتن پوست سالم، دستگاه تنفسی سالم و حفظ بینایی کمک و با عفونتها مبارزه میکند. جگر و سیرابی سرشار از ویتامین A هستند.
ویتامین A یکی از ویتامینهای لازم و ضروری جهت حفظ سلامتی بینایی محسوب میشود و سیرابی یکی از مواد غذایی است که مملو از این ویتامین است، در نتیجه این ماده غذایی برای تقویت بینایی مفید است. به علاوه ویتامین A برای دستگاه تنفسی و مبارزه با عفونتها مورد نیاز است و سیرابی منبع بسیار خوبی از آن است.
سیرابی و شیردان برای پوست و مو چه فایده هایی دارد
از آن جایی که سیرابی سرشار از ویتامین A، روی و ویتامینهای گروه B است، فواید زیادی برای پوست و مو دارد. روی موجود در سیرابی جهت تقویت مو، بلندی قد مو و پر پشتی مو کاربرد دارد. همچنین این ویتامینها از ریزش مو جلوگیری میکنند.
بیشتر بخوانید: فیبر خوراکی برای چی خوب است
روی یک ماده معدنی بسیار موثر است و برای حفظ سلامتی و عملکردهای جسمی به اندازه آهن مهم و باارزش است. روی برای داشتن یک سیستم ایمنی سالم و همچنین برای رشد و تقسیم سلولی از اهمیت بالایی برخوردار است. بعلاوه، بدن از عنصر روی برای درمان زخمها و تبدیل کربوهیدراتها به انرژی قابل استفاده استفاده میکند.
روی در سیرابی
همچنین شما برای داشتن حس بویایی و چشایی سالم به روی نیاز دارید. یک وعده ۱۱۲ گرمی سیرابی و شیردان دارای ۱.۶ میلی گرم روی است.
بدن یک مرد و یک زن بزرگسال روزانه به ترتیب به ۱۱ و ۸ میلی گرم روی نیاز دارد. مصرف یک وعده سیرابی شیردان در طول روز ۱۵ درصد از نیاز روزانه بدن مردان و ۲۰ درصد از نیاز روزانه بدن زنان به روی را تامین میکند.
جذب آهن با مصرف سیرابی
سیدمرتضی صفوی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفت: سیرابی باعث جذب بهتر آهن به بدن میشود و آنتی اکسیدانهای مفیدی دارد که از ابتلا به سرطان و سایر بیماریهای متابولیک جلوگیری میکند. پروتئین موجود در سیرابی از لحاظ کیفیتی بالاتر از سایر محصولات غذایی حیوانی است و آمینواسیدهای ضروری بدن را تامین میکند. بنابراین سیرابی میتواند در رشد کودکان و نوجوانان نقش بسزای داشته و کلسیم مورد نیاز آنها را تامین کند.
بیشتر بخوانید: عسل سیاه چیست و چه خاصیت هایی دارد
دکتر صفوی با اشاره به اینکه تقریبا پنج میلیگرم آهن در 100 گرم سیرابی وجود دارد که مانند گوشت قرمز برای رفع کم خونی مناسب است، گفت: سیرابی باعث جذب بهتر آهن به بدن میشود و آنتی اکسیدانهای مفیدی دارد که از ابتلا به سرطان و سایر بیماریهای متابولیک جلوگیری میکند.
آیا سیرابی کلسترول و قند دارد
صفوی با بیان اینکه کلسترول موجود در سیرابی حتی از کلسترول گوشت قرمز، مرغ و ماهی کمتر است، ادامه داد: روی موجود در 100 گرم سیرابی 11 درصد نیاز بدن به روی را تامین میکند و این ماده غذایی به رشد مو، جلوگیری از ریزش مو و رشد قد کمک میکند.
دکتر صفوی با اشاره به اینکه 100 گرم سیرابی 130 کالری دارد، اضافه کرد: قند موجود در سیرابی از آجیل و گوشت قرمز هم پایینتر است و باعث افزایش اسپرم، حس چشایی، بویایی و تقویت سیستم ایمنی میشود و علاوه بر این ویتامینهای ب1، ب2، ب6 و ب 12 دارد.
بیشتر خوانید: امگا ۳ در چه مواد و غذاهایی وجود دارد
فواید دیگر سیرابی
درمان کم خونی
مفید در رشد و تقویت کودکان
بهترین برای تقویت معده و روده
تقویت و درمان ریزش مو
مفید برای افراد مبتلا به بیماری ام اس MS
تقویت سیستم ایمنی بدن
تقویت و کمک به تولید اسپرم سالم
کمک در درمان بیماری های عصبی و افسردگی
درمان زخم معده و اثنی عشر
ضد سرطان
نکاتی درباره مصرف سیرابی
دکتر صفوی با اشاره به اینکه به دلیل وجود آلودگی در پرزهای سیرابی، این ماده غذایی پیش از مصرف باید به خوبی شسته شود، خاطر نشان کرد: توصیه میشود مردم حداقل هفتهای یک روز سیرابی مصرف کنند و افرادی که نسبت به بوی آن حساسند نیز میتوانند این غذا را با طعم دهندههایی مانند آب لیمو، ترشی و سبزیجات میل کنند تا طعم و بوی آن مطبوعتر شود.
یادتان باشد به دلیل استفاده از نمک فراوان در هنگام پخت، این غذا موجب افزایش فشار خون میشود.
همچنین مصرف مداوم و فراوان سیرابی باعث افزایش چربی خون میشود.
بیشتر بخوانید: چه غذاهایی برای گروه های خونی مختلف مناسب است
موقع خرید به این نکات دقت کنید
رنگ سیرابی در فصل تابستان و پاییز سفید رنگ است؛ زیرا معمولاً غذای حیوانات تازه و سالم است و حیوان در این فصول تحرک زیاد دارد؛ ولی رنگ سیرابی در فصل زمستان و بهار کمی تیرهتر است؛ زیرا همانطور که میدانید، یافتن علوفه تازه برای حیوانات مشکلتر است و آنها معمولاً از علوفههای خشک تغذیه میشوند و البته تحرکشان نیز در این فصول کمتر میباشد. بنابراین رنگ تیره سیرابی در این فصول به معنای خرابی آن نیست.
سیرابی نباید بوی بد، تعفن و ماندگی بدهد. بهتر است قبل از پختن سیرابی، آن را از هر جهت بررسی کنید.
توصیه میشود در صورت امکان سیرابی از فروشگاهها و به صورت بستهبندیهای بهداشتی خریداری شود.
منابع: عصر ایران- باشگاه خبرنگاران- تبیان
12jav.net