2024/11/21
۱۴۰۳ پنج شنبه ۱ آذر
پیشنهادات ما
ریشه ضرب المثل بادمجان دور قاب چین چیست

ریشه ضرب المثل بادمجان دور قاب چین چیست

این ضرب المثل به دوره ناصر الدین شاه بازمی‌گردد. ریشه آن در این مطلب توضیح داده شده است.

دوات آنلاین -ضرب المثل‌ها هر کدام ریشه و تاریخچه‌ای دارند که در نوع خودشان جالب و خواندنی است. ضرب المثل بادمجان دور قاب چین از زمان ناصر الدین شاه وارد ادبیات ما شد.

 

در زمان ناصرالدین شاه رسم بوده که در روزی مشخص، وزرا، امرا و رجال کشور دور هم جمع می‌شدند. آن‌ها که هیچ اطلاعی از آشپزی نداشتند در این روز، دو وظیفه مهم بر عهده‌شان بود: یکی آن‌که چهارزانو بر زمین می‌نشستند و مثل خدمه‌های آشپزخانه، بادمجان را پوست می‌کندند و دیگر آن‌که این بادمجان‌ها را پس از پخته‌شدن، دورتادور بشقاب‌های آش و خورش می‌چیدند.

 

بیشتر بخوانید: ریشه ضرب المثل‌ آب زیرکاه چیست؟

 

آن‌ها سعی می‌کردند درست وقتی شاه به چادرشان سر می‌زند بادمجان‌ها را دور قاب بچینند و مخصوصا دقت و سلیقه به کار می‌بردند که چینش آن‌ها زیبا و شاه‌پسند باشد تا او خشنود شود و نسبت به اخلاص و چاکری آن‌ها عنایت کند.

ریشه ضرب المثل بادمجان دور قاب چین به دور ناصر الدین شاه برمی گردد

توضیح عبدالله مستوفی درباره بادمجان دور قاب چین

عبدالله مستوفی می‌نویسد: «من خود عکسی از این آشپزان دیده‌ام که صدراعظم مشغول پوست کندن بادنجان و سایرین هر یک به کاری مشغول بودند.»

 

بیشتر بخوانید: ریشه ضرب المثل مرغش یک پا دارد چیست

 

نوشته طبیب مخصوص ناصرالدین شاه

دکتر فورویه طبیب مخصوص ناصرالدین شاه هم می‌نویسد: «.. اعلی‌حضرت مرا هم دعوت کرد که در این آشپزان شرکت کنم. من هم اطاعت کردم و در جلو مقداری بادنجان نشستم و مشغول شدم که این شغل جدید خود را تا آن‌‌جا که می توانم به خوبی انجام دهم. در همین موقع ملیجک به شاه گفت بادنجان‌هایی که به دست یک نفر فرنگی پوست کنده شود نجس است. شاه امر را به شوخی گذراند و محمدخان پدر ملیجک تمام بادنجان‌هایی را که من پوست کنده بودم جمع کرد و عمدتا آن‌­ها را با نوک کارد برمی­‌چید تا دستش به بادنجان­‌هایی که دست من به آن­‌ها خورده بود نخورد. بعد بادنجان­‌ها و سینی و کارد را با خود بیرون برد ...»

 

این مثل درباره افراد متملق و چاپلوس به کار می‌رود.

 

منبع: ایسنا

12jav.net

 

پیشنهادات ما
دیدگاه‌ها

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.