2024/04/25
۱۴۰۳ پنج شنبه ۶ ارديبهشت
دلیل وابستگی عاطفی در مردان و زنان چیست و چه پیامدهایی دارد

دلیل وابستگی عاطفی در مردان و زنان چیست و چه پیامدهایی دارد

آیا وابستگی عاطفی را باید امری منفی تلقی کنیم یا پیامدهای مثبتی دارد؟ اصلا چگونه بفهمیم دچار این نوع وابستگی شده‌ایم؟ وابستگی‌های عاطفی مثبت و منفی چه ویژگی‌هایی دارند.

دوات آنلاین-وابستگی عاطفی در همه مردان و زنان ممکن است به وجود بیاید اما دلیل آن چیست و چه عواقب و تبعاتی دارد. آیا می‌توان این نوع وابستگی را به دو گروه مثبت و منفی تقسیم کرد؟

 

جنبه‌های مثبت و منفی وابستگی عاطفی

محمد علی الستی،‌ جامعه شناس ارتباطات در گفت‌وگو با میزان گفت: در مجموع وابستگی‌ها ویژگی‌های مثبت و منفی بسیاری دارند.

 

وی افزود: درباره وابستگی عاطفی می‌توان گفت نکات منفی مانند از دست دادن استقلال شخصی فرد از بین می‌رود و در مقابل مشکلات بسیار آسیب پذیر می‌شود.

 

الستی درباره نکات مثبت وابستگی اظهار کرد: وقتی فرد به دیگری وابسته می‌شود به خاطر وجود تعلقات جمعی، فرد در رفتار خود نوعی تعادل ایجاد می‌کند و رفتار مناسب تری از خود بروز می‌دهد. همچنین باعث ایجاد نوعی آرامس خاطر می‌شود.

 

این استاد دانشگاه ادامه داد: در وابستگی عاطفی، انسان باید به این نکته توجه کند که دیگر گرایشات فردی خود را درگیر این رابطه نکند. همچنین از وابستگی افراطی جلوگیری کند.

 

این جامعه شناس ارتباطات با تاکید بر اینکه در هر حالت وابستگی نباید بر شخص حاکم شود؛ اگر وابستگی باعث ایجاد اختلال در شخصیت و استقلال شخص شود؛ مخرب بوده و باید به حالت کنترل درآید.

وابستگی عاطفی چرا به وجود می آید

دلیل وابستگی عاطفی چیست

وی افزود: بخش عمده ایجاد وابستگی ها، در نتیجه احساس کمبود‌های انسان است. وقتی فردی احساس کمبود می‌کند، برای جبران این احساس خلع، به دنبال راه حلی می‌گردد که یکی از آن‌ها ایجاد وابستگی است.

 

بیشتر بخوانید: چگونه بفهمیم عشق ما واقعی است

 

الستی درباره رفع احساس کمبود اظهار کرد: اگر انسان، کمبود‌های خود را بشناسد، درصدد رفع آن‌ها برخواهد آمد. حتی اگر این کمبود، تنها یک نوع احساس کاذب نیز باشد، از بین می‌رود.

 

این استاد دانشگاه گفت: اگر کمبود‌ها شخص رفع شد، احساس نیاز به وابستگی شدید نیز از بین می‌رود.

 

چگونه بفهمیم دچار وابستگی عاطفی شده‌ایم

وابستگی عاطفی نشانه‌هایی دارد که در زیر به نقل از آنا می‌خوانید:

نداشتن احساس ارزشمندی

از نشانه‌های عمده وابستگی، نداشتن احساس ارزشمندی است.

 

در وابستگی، ارزش، لیاقت و شایستگی فرد وابسته را دیگران تعیین و تایید می‌کنند.

 

یعنی، فرد در صورت از دست دادن آن عامل یا آن رابطه، و عدم تایید، تحسین و تصدیق از سوی مقابل، احساس ناتوانی، حقارت و عدم ارزشمندی می‌کند.

 

این فرد، چون توانمندی‌های خود را نشناخته و آن‌ها را باور ندارد، گمان می‌کند بدون حضور دیگران نمی‌تواند به خواسته‌های خود برسد.

 

ترس و ناامنی

ترس و ناامنی از دیگر نشانه‌ها است. باید بدانید که؛ در یک رابطه عاطفی حقیقی تنش و ترس وجود ندارد، اما یک فرد وابسته همیشه در ترس و وحشت به سر می‌برد که مبادا منبع عشق‌اش را از دست بدهد.

 

حسادت، کنترل افراطی و محدود کردن آزادی نیز از دیگر نشانه‌های وابستگی هستند که زندگی را هم برای خود شخص و هم فردی که منبع وابستگی است سخت و دشوار می‌کند.

 

بیشتر بخوانید: آیا عشق در نگاه اول باعث خوشبختی می‌شود؟

 

وابستگی یک رابطه عاطفی را به ناکامی می‌کشاند، زیرا انسان وابسته همواره فرد مقابل را وادار می‌کند به خاطر او، افکار و عقاید و نوع زندگی خودش را عوض کرده و به‌طور کلی طبق نظر او زندگی کند.

 

مسلما چنین فردی هرگز نمی‌تواند عشق خود را همان‌طور که هست بپذیرد و او را دوست داشته باشد.

 

فرد وابسته به دیگران تکیه کرده و از توانایی فکر و اندیشه خود استفاده نمی‌کند. او بدون فکر در تمامی امور زندگی از دیگران تقلید کرده و از آن‌ها فرمانبرداری می‌کند.

 

ویژگی‌های وابستگی عاطفی سالم

آنا نوشت: در وابستگی عاطفی سالم، فرد در زمان مناسب و در صورت نیاز، مستقیما درخواست کمک می‌کند. در روابط با دیگران احساس امنیت، اعتماد و علاقه به میزان کافی وجود دارد.

 

روابط سالم و در حد اعتدال بوده و هر یک از طرفین در رابطه برای دیگری ارزش و اهمیت قائل هستند.

 

طرفین در عین حال که به نیاز‌های خود توجه دارند، حس محبت و همدلی را نیز از طرف مقابل خود دریغ نمی‌کنند و خویشتن حقیقی خود را فراموش نمی‌کنند.

 

بیشتر بخوانید: کارهایی که باعث دوام رابطه‌ عاشقانه می شود

 

باید بدانید که کسی در وابستگی سالم، در دیگری حل نمی‌شود و رابطه سرشار از اعتماد، اطمینان، انعطاف پذیری و خالی از اضطراب، ناامنی، سوءظن و رفتار خصمانه است. وابستگی سالم وابستگی است که هیجان‌هایی که دو طرف نسبت به هم دارند معقول و منطقی است.

 

فهم یکدیگر وجود دارد، اما الزامی ندارد که دو طرف عین هم بفهمند و در وابستگی سالم احساس شایستگی در زندگی، شفافیت، تغییر و پیش بینی پذیری در طرفین وجود دارد.

چگونه بفهمیم وابستگی عاطفی ما ناسالم است

وابستگی عاطفی ناسالم چه ویژگی‌هایی دارد

فرد در وابستگی عاطفی ناسالم سعی دارد طرف مقابل را تحت کنترل و نفوذ خود قرار دهد و به دلیل ترس از طرد شدن مانند یک قربانی هرگونه تحقیری را تحمل کند.

 

یک رابطه مخرب ناشی از وابستگی سبب می‌شود که همیشه وحشتی در شخص وجود داشته باشد که مبادا طرف مقابل او را تنها بگذارد یا به او دسترسی نداشته باشد.

 

این افراد اغلب ناامید و اندوهگین اند ، توجه به این نکته ضروری است که وابستگی عاطفی اعتماد به نفس را «تخریب می‌کند» و همیشه احساس خشم، تردید نسبت به خود، ترس از طردشدن، ترس از تنهایی، حس عدم امنیت، شرم، حقارت یا ترس از این که دیگران شما را دوست نداشته باشند یا از شما قدردانی نکنند وجود دارد.

 

فردی که از وابستگی عاطفی رنج می‌برد، تنها برای دیگران زندگی می‌کند و خودش را نادیده می‌گیرد.

 

زمانی که با دوستانش است، خودش را فراموش می‌کند، زمانی که مشغول کاری می‌شود، خودش را تمام و کمال وقف آن کار می‌کند تا مورد پسند و قبول دیگران قرار گیرد و یا ذره‌ای از او قدردانی کند و در وابستگی، فرد شروع می‌کند به گدایی کردن توجه و در عمق وجود خود، احساس رضایت نمی‌کند و نیاز به تایید و تصویب دائمی از سوی دیگران دارد.

 

از مطالبه حق خود خجالت می‌کشد و به راحتی اظهار عقیده نمی‌کند، به دیگران محبت می‌کند تا رهایش نکنند.

 

افراد وابسته در رابطه عاطفی اکثر مشکلات را متوجه خود می‌دانند و «نه» گفتن برای آن‌ها کابوس است، چون احساس شایستگی نمی‌کند. روابط افراد وابسته به سمت کسانی که رابطه سالم دارند نمی‌رود بلکه به سوی افراد باج گیر جذب می‌شوند.

12jav.net

 

دیدگاه‌ها

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.