2024/10/16
۱۴۰۳ چهارشنبه ۲۵ مهر
پیشنهادات ما
خاصیت‌های مصطکی چیست و آن را چگونه باید مصرف کرد

خاصیت‌های مصطکی چیست و آن را چگونه باید مصرف کرد

مصطکی که به آن برادر کندر هم گفته می‌شود از جمله گیاهانی است که خواص درمان زیادی دارد البته نباید آن را خودسرانه مصرف کرد چون این گیاه بی ضرر هم نیست.

دوات آنلاین-مصطکی گیاهی دارویی است که اگرچه در طب سنتی کاربرد‌های درمانی زیادی دارد اما کمتر شناخته شده است. مصطکی شیره‌ای زرد رنگ شبیه به کندر است و به همین دلیل به برادر کندر معروف است و از آن در درمان بسیاری از مشکلات و درد‌های جسمانی استفاده شود.

 

داروی گیاهی مصطکی چیست؟

باشگاه خبرنگاران نوشت: مصطکی، (Mastic) شیره زرینی زرد رنگی است که در فارسی به نام‌های: «رماس»، «رماست»، «کِیَه» خوانده شده است.

 

در کتاب‌های طب سنتی با نام‌های: «مصطکی»، «مصطکی رومی»، «کندر رومی»، «مستکی»، «علک رومی» ذکر شده است.

مصطکی، (Mastic) شیره زرینی زرد رنگی است که در فارسی به نام‌های: «رماس»، «رماست»، «کِیَه» خوانده شده است.

کلمه مصطکی mastic از لغتی یونانی به معنای به هم ساییدن دندان‌ها یا جویدن مشتق شده است. مصطکی درختچه‌ای به ارتفاع حداکثر ۴ متر بوده که از تنه این درخت صمغی رزینی به شکل اجسام کوچک، شیشه‌ای، تقریباً کروی و به رنگ زرد متمایل به قرمز با بوی خوشبوی تربانتین استخراج می‌گردد. این صمغ خواص دارویی بسیاری را در خود داشته و از این رو گیاه مصطکی یکی از گیاهان دارویی مفید محسوب می‌گردد.

 

بیشتر بخوانید: این غذا‌ها برای جبران کم‌خونی مفید هستند

 

از این گیاه در مصر باستان به منظور مومیایی کردن اجساد استفاده میشده است. همچنین از آن برای خوشبو کردن دهان استفاده میشده و امروزه همچنان از صمغ گیاه مصطکی به عنوان عطر و طعم دهنده در نوشیدنی‌ها و آدامس‌های یونانی استفاده می‌شود. این گیاه از خانواده پسته بوده، میوه آن کروی و به رنگ قرمز و کوچک است و پس از رسیدن سیاه رنگ می‌شود. از میوه این درخت روغنی خوراکی استخراج می‌شود که به روغن مصطکی معروف است و خاصیت قابض داشته، در برخی مناطق به جای روغن زیتون برای پخت خوراک مصرف میشود، ولی محصول عمده آن صمغ رزینی است که در اثر خراش‌های طبیعی یا خراش‌هایی که به همین منظور بر درخت وارد میکنند استخراج و در مصارف دارویی و صنعت داروسازی استفاده می‌شود.

 

طبع گیاه مصطکی گرم و خشک (صفراوی) است.

 

مصطکی را می‌توان بصورت؛ جوشانده، مصرف خوراکی و روغن مصطکی استفاده نمود.

 

مصطکی چه فایده‌هایی دارد

از خواص مصطکی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

درمان گرفتگی گوش

تقویت حافظه

تقویت قلب و اعصاب

درمان سرفه

رفع بوی بد دهان

تسکین درد مفاصل و شکستگی

ضد سرطان

خوردن مصطکی همرا با کندر، برای تقویت هوش و حافظه بسیار مؤثر است.

زخم معده، زخم اثنی عشر و زخم روده را درمان می‌کند.

مصطکی، در درمان سرفه‌های سرد و خونریزی سینه موثر است به این منظور، آنرا با یک فنجان آب جوش دم کرده و میل کنید.

از خواص درمانی مصطکی که در طب سنتی بیشتر از آن یاد شده، بویییدن این گیاه است که در درمان وسواس مفید میباشد و مالیخولیا را کاهش میدهد.

 

برای رفع سردرد موثر است و برای از بین بردن و تسکین چشم درد، مقداری مصطکی را در گلاب حل کنید، سپس آن را گرم نموده و این محلول را پنبه بر روی پلک چشم خود قرار دهید.

 

بیشتر بخوانید: بهترین داروهای گیاهی برای درمان خانگی میگرن و سردرد

 

برای رفع سردی کبد، جوشانده مصطکی بسیار مفید است به این منظور، یک قاشق چای‌خوری از صمغ مصطکی را در یک لیوان آب جوش بریزید و بگذارید چند دقیقه بجوشد، سپس آن را سرد کرده و بنوشید.

 

مصطکی، در درمان سرفه‌های سرد و خونریزی سینه موثر است به این منظور، آنرا با یک فنجان آب جوش دم کرده و میل کنید.

 

خواص مصطکی در طب سنتی

مصطکی که به مصرف میرسد به شکل قطعات کروی یا بیضی بوده، بسیار کوچک و در ابعاد دانه‌های نخود است. رنگ آن زرد و شفاف بوده، معطر می‌باشد. بر طبق طب سنتی، طبع گیاه دارویی مصطکی نسبتا گرم و خشک است و بعضی آن را معتدل میدانند. برخی خواص دارویی آن عبارتند از:

 

خواص مصطکی برای دهان و دندان

جویدن مصطکی باعث خوشبو شدن دهان میگردد، وقتی در دهان گزاشته شود و آن را بجوید طعم معطری احساس می‌شود و در برخی موراد از آن برای پر نمودن حفره‌های دندان استفاده می‌شود.

 

بیشتر بخوانید: خاصیت‌های زعفران از نظر طب سنتی

 

چننچه گوشت لثه‌های شما از بین رفته و دچار تحلیل و سست شدن لثه‌ها شده اید، هر روز مقدار کمی مصطکی را بجوید تا پای دندان‌ها گوشت آورده و لثه‌ها سالم و محکم شوند.

 

جوشانده مصطکی با با سعد کوفی و شستن متناوب دندان‌ها با آن بوی بد دهان را رفع میکند.

 

خواص مصطکی برای بیماری‌های گوش

درمان بیماری‌ های گوش و حلق از موارد کاربرد مصطکی در طب سنتی است برای باز شدن گرفتگی گوش می‌توان یک قطره از جوشانده مصطکی را در گوش چکاند تا گرفتگی باز شود. به این منظور ده گرم مصطکی را با نصف فنجان آب و روغن زیتون بجوشانید تا آب آن خشک شود.

 

بیشتر بخوانید: چگونه بفهمیم مزاج‌مان سرد است یا گرم

 

در صورت تورم گوش یا اگر غده‌ای در گوش باشد که سبب سنگینی گوش شود، باید مقداری مصطکی را در آب جوش بریزید و بجوشانید. پس از سرد شدن سه قطره از آن را سه بار در روز، در گوش بچکانید تا گوش را باز کند و در نتیجه سنگینی گوش و کری که در اثر غده گوش باشد برطرف خواهد شد.

 

برای رفع سنگینی گوش، آن را در روغن کنجد بجوشانید و یک تا دو قطره در گوش بچکانید.

 

روغن مصطکی چه خاصیت‌هایی دارد

مزه‌مزه کردن روغن مصطکی دندان‌ها و لثه‌ها را محکم می‌کند و ضد میکروب است.

 

اگر روغن مصطکی را در دهان مزه مزه کنید، دندان‌ها را محکم می‌کند.

 

غده‌های سرطانی معده را از بین می‌برد.

 

اگر صورت خود را با آن تمیز کنید؛ پوست را سالم و شفاف می‌کند.

 

سوختگی پوست را التیام می‌بخشد.

 

بهترین روغن برای پوست در زیر آفتاب است، زیرا روغن مصطکی اشعه‌ی ماورای بنفش خورشید را گرفته و نمی‌گذارد به پوست صدمه بزند.

 

ضد سرطان است.

 

از تورم پوست جلوگیری می‌کند.

 

از کرم خوردگی دندان‌ها پیشگیری می‌کند.

 

در قدیم برای جلوگیری از وبا به کار می‌رفته است.

 

ماساژ روی معده با روغن مصطکی برای رفع ضعف معده

 

مراقب باشید: مصرف «کندر» در دوران بارداری سبب بیش فعالی کودک می‌شود

 

بیماری ضعف معده و ضعف هضم بیماری است که باید در آن عادات ناپسند غذایی ترک شود و آداب صحیح غذا خوردن رعایت شود.

 

مالیدن روغن سنبل الطیب، روغن مصطکی و ضماد پوست سیب و "به" به‌روی معده در ضعف معده مفید است.

 

ترکیب میخک، انیسون، مصطکی از هر کدام ۷ گرم، زنجبیل و شکر از هر کدام ۳.۵ گرم، خوب بکوبند و الک کنند و در هنگام مصرف ۷ گرم از مخلوط فوق را بخورند که در درمان ضعف معده مجرب است.

 

مصطکی چه ضررهایی دارد

استفاده از گیاه و روغن مصطکی برای زنان باردار و شیرده و کودکان بایستی با احتیاط همراه باشد، برخی از کودکان در هنگام مصرف مصطکی دچار اسهال میشوند. از دیگر عوارض جانبی این گیاه ایجاد آلرژی و حساسیت برای برخی افراد است.

 

از مصرف زیاد و خودسرانه با دارو‌های شیمیایی پرهیز شود.

12jav.net

 

پیشنهادات ما
دیدگاه‌ها

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.