2024/11/22
۱۴۰۳ جمعه ۲ آذر
پیشنهادات ما
این ویروس‌های کشنده جهان را تهدید کرده‌اند

این ویروس‌های کشنده جهان را تهدید کرده‌اند

پیش از ویروس کرونا دهها ویروس کشنده دیگر در گوشه و کنار جهان شیوع یافته و جان انسان‌های زیادی را گرفته بود. با این ویروس‌ها آشنا شوید:

دوات آنلاین-ویروس کرونا این روزها به تهدیدی جدی تبدیل شده است. این ویروس نخستین بار در چین دیده شد و حالا به آمریکا هم راه یافته است. اما کرونا اولین ویروس مرگبار در جهان نیست. انسان تاکنون با ویروس‌های مرگبار زیادی مواجه شده است ویروس‌هایی که هیچ واکسنی برای آن‌ها وجود ندارد و تعداد کمی از آن‌ها را می‌توان(البته اگر بتوان) درمان کرد. خراسان خطرناک‌ترین ویروس‌ها را که تاکنون شناسایی شده‌اند معرفی کرده است:

 

تب‌ کریمه ‌کنگو؛  کبودی و خون‌ریزی از دماغ و دهان

نام: تب‌ کریمه ‌کنگو

زمان و محل شروع شیوع: 1944، اوکراین

نحوه انتقال اولیه: از کنه و چهارپایان به انسان

احتمال مرگ بعد از ابتلا: 40 درصد

این تب اولین بار در سال ۱۹۴۴ در کریمه ظاهر و خبر شیوع آن، جهانی شد. البته بعدها و در سال ۱۹۶۹ معلوم شد این بیماری دقیقا مشابه همان بیماری است که در سال 1936 در کنگو مشاهده شده ‌است بنابراین نام آن به تب کریمه کنگو، تغییر یافت. تب خون‌ریزی دهنده کریمه از کنه و چهارپایان به انسان سرایت می کند. شیوع تب کریمه باعث مرگ ۴۰ درصد از مبتلایان می‌شود و هیچ واکسنی برای آن کشف نشده است.

 

نشانه‌های تب کریمه ناگهان ظاهر می‌شوند. این نشانه‌ها عبارت‌اند ازکبودی‌های شدید و خون‌ریزی از دماغ و  دهان. تب کریمه در جاهای مختلفی شناسایی شده از جمله در آفریقا، آسیا،  اروپای‌شرقی و جنوبی و هند. در خور ذکر است تیر ماه امسال، پنج نفر در استان‌های اردبیل و سیستان‌و‌بلوچستان به تب کریمه کنگو مبتلا شدند که متاسفانه  هر پنج نفر، جان‌شان را از دست دادند.

ویروس مرگبار ابولا

ابولا؛ ضعف و تب تا مرگ!

نام: ابولا

زمان و محل شروع شیوع: 1976، آفریقای مرکزی

نحوه انتقال اولیه: از جانوران‌وحشی به انسان

احتمال مرگ بعد از ابتلا: بین 50 تا 90 درصد

اولین نمونه مبتلا به ابولا یا تب خون‌ریزی ابولا در سال ۱۹۷۶ مشاهده شد. این بیماری اولین بار در روستاهای دور آفریقای مرکزی در نزدیکی جنگل‌های بارانی استوا، شیوع پیدا کرد اما گزارش‌های سازمان جهانی بهداشت نشان می‌دهد که این بیماری در دوران اخیر در مناطق شهری نیز شیوع یافته است.

 

این بیماری خطرناک ناشی از ویروسی است که ابتدا از جانوران وحشی به انسان انتقال پیدا کرده و بعد از انسان به انسان. به‌ طور متوسط ۵۰ درصد مبتلایان به این بیماری می‌میرند اما در بعضی مناطق تا ۹۰ درصد هم اعلام شده است. ابولا هیچ واکسنی ندارد اما همچنان بعضی روش‌های درمانی بالینی در حال آزمایش و ارزیابی هستند تا شاید راه‌حلی برای مقابله با این بیماری پیدا شود. نشانه‌های این بیماری از تب و استفراغ تا خون‌ریزی و ضعف، متفاوت است.

 

سارس و مرس؛ نفسی که به سختی بالا می‌آید

نام: سارس و مرس

زمان و محل شروع شیوع: 2003، آسیا

نحوه انتقال اولیه: از شترها به انسان

احتمال مرگ بعد از ابتلا: 36 درصد

 سندروم نارسایی تنفسی خاورمیانه (مرس) و سندروم حاد و شدید تنفسی (سارس)، نشئت گرفته از نوعی ویروس هستند که معمولاً باعث بیماری‌های تنفسی فوقانی می‌شوند و اصلی ترین علامت ابتلا به آن هم، سخت شدن تنفس است. با این‌که به ‌نظر می‌رسد انتقال ویروس برای اولین بار از طریق شترهای آلوده اتفاق افتاده اما به تازگی، دانشمندان به این نتیجه رسیده‌اند که هر دو بیماری به ‌راحتی با عطسه و سرفه‌ انسان به انسان دیگر منتقل می‌شوند.

 

بیماری سارس اولین بار در سال ۲۰۰۳ در آسیا گزارش شد اما شیوع جهانی آن به‌ سرعت تحت کنترل درآمد و از سال ۲۰۰۴ به بعد گزارشی از ابتلا به این بیماری منتشر نشده است اما بیماری مرس اولین بار در سال۲۰۱۲ دیده شد و از آن تاریخ به بعد در دیگر کشورها نیز مشاهده شده است. ۳۶درصد بیمارانی که مبتلا به مرس شده‌اند، از این بیماری درگذشته‌اند. تاکنون هیچ واکسن یا درمانی برای این بیماری پیدا نشده است.

 

نیپاه؛ مرگ بعد از سردرگمی ذهنی

نام: نیپاه

زمان و محل شروع شیوع: 1998، مالزی

نحوه انتقال اولیه: از خوک به انسان

احتمال مرگ بعد از ابتلا: 75 درصد

سازمان بهداشت جهانی این بیماری مشترک میان انسان و دام را جزو خطرناک‌ترین بیماری‌های در حال ظهور اعلام کرده است. احتمال شیوع شدید این بیماری بالا و نرخ مرگ‌ومیر ناشی از آن بعد از ابتلا برابر با ۷۵ درصد است. اولین بار در سال ۱۹۹۸ آلودگی به ویروس نیپاه در پرورش‌دهندگان خوک در مالزی گزارش شد.

 

در واکنش به این اتفاق، بیش از یک میلیون خوک معدوم شد. در شیوع بعدی که در هند و بنگلادش اتفاق افتاد، میزبان این ویروس مشخص نشد. در سال ۲۰۱۸، این ویروس دوباره در هند شایع شد و حداقل ۱۶ نفر را کشت. نشانه‌های این بیماری شامل مشکلات تنفسی و سردرگمی ذهنی است.

این ویروس‌های کشنده جهان را تهدید کرده‌اند

زیکا؛ درد مفاصل و راش‌پوستی

نام: زیکا

زمان و محل شروع شیوع: 1947، اوگاندا

نحوه انتقال اولیه: از پشه به انسان

احتمال مرگ بعد از ابتلا: 20 درصد

زیکا که زمانی ویروس گمنامی بود، به تازگی قربانیان زیادی در کشورهای مختلف گرفته است به ‌خصوص در قاره آمریکا. نام آن از جنگل زیکا در اوگاندا گرفته شده، جایی که ویروس برای اولین بار در سال ۱۹۴۷ یک نفر را به کام مرگ کشاند. سازمان جهانی بهداشت در سال 2018، مقابله با زیکا را جزو فوریت‌ها برای سلامت جهانی اعلام کرد.

 

عامل انتقال زیکا پشه‌های آئدس هستند که آن را به نام پشه ببر آسیایی نیز می‌شناسند. یک نفر از هر پنج انسانی که آلوده به ویروس زیکا باشند، قطعا فوت خواهد کرد. طبق گفته‌ مرکز پیشگیری از بیماری‌ها، این ویروس با میکروسفالی مرتبط است، میکروسفالی نقصی مادرزادی است که مشخصه‌اش رشدنیافتن کامل مغز است. شایع‌‌ترین علایم زیکا عبارتنداز: تب، راش پوستی (دانه‌های سرخ روی پوست)، سردرد، درد مفاصل و قرمزی چشم.

 

تب ماربورگ؛ مرگ بعد از 10 روز به خاطر مشکلات گوارشی

نام: تب ماربورگ

زمان و محل شروع شیوع: 1960، آفریقا

نحوه انتقال اولیه: از خفاش‌ها به انسان

احتمال مرگ بعد از ابتلا: 88 درصد

در دهه 60 میلادی دوبار به‌ صورت مرموزی شیوع گسترده‌ این بیماری اتفاق افتاد. رد این بیماری تا کارکنان آزمایشگاهی که با میمون‌های آفریقایی وارد شده از اوگاندا در ارتباط بودند، زده شد. این بیماری ناشی از فیلوویروسی از خانواده‌ ابولا بود. نام این ویروس را ماربورگ گذاشتند چون اولین بار در این شهر آلمان، آن را تشخیص دادند. عقیده بر این است که میزبان طبیعی این ویروس خفاش‌های میوه‌خور هستند. ویروس اول از خفاش‌ها به انسان منتقل شد و بعد از انسان به انسان انتقال پیدا کرد.

 

نشانه‌های این بیماری، از جمله تب بالا، سردرد شدید و درد عضلات، بی‌مقدمه ظاهر می‌شود و به ‌سرعت پیشرفت می‌کند و به مشکلات گوارشی، رخوت شدید و خون‌ریزی می‌انجامد. در موارد مرگبار که ۸۸درصد از نمونه‌ها این‌گونه هستند، مرگ در کمتر از 10 روز بعد از ظاهرشدن نشانه‌ها به سراغ فرد می‌آید. این ویروس هیچ واکسن و درمانی ندارد. تاکنون سازمان جهانی بهداشت از شیوع این بیماری در آنگولا، جمهوری دموکراتیک کنگو، کنیا، آفریقای جنوبی و اوگاندا گزارش داده است.

12jav.net

 

پیشنهادات ما
دیدگاه‌ها

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.