2024/04/19
۱۴۰۳ جمعه ۳۱ فروردين
نقد مسابقه مافیا که از شبکه سلامت پخش می‌شود ؛ اثرات مثبت و منفی یک بازی

نقد مسابقه مافیا که از شبکه سلامت پخش می‌شود ؛ اثرات مثبت و منفی یک بازی

درست است که بازی مافیا می‌تواند فوایدی را در حوزه مهارت‌های اجتماعی داشته باشد اما توجه داشته باشید که مسلط ظاهر شدن در این بازی، نمی‌تواند تضمین‌کننده موفقیت شما در زندگی واقعی باشد.

دوات آنلاین-مسابقه مافیا این شب‌ها ساعت 20 از شبکه سلامت، در حال پخش است که کم و بیش توجه‌ها را به خود جلب کرده است. مسابقه‌ای که بر مبنای یک بازی گروهی پرطرفدار ساخته شده است. بازی مافیا در انگلیسی، گاهی اوقات به نام انسان گرگ‌نما خوانده می‌شود، البته که دلیل خوبی نیز برای این نام‌گذاری وجود دارد چون اعضای مافیا در روز در نقش شهروندانی آرام خود را نشان می‌دهند اما در شب از این لباس خارج می شوند و روی دیگر خود را نشان می‌دهند.آن‌ها باید برای برنده شدن، دروغ بگویند و هرچه دروغ‌گوی ماهرتری باشند، شانس برنده شدن‌شان بیشتر می‌شود و این موضوع یکی از آسیب‌های مهم و غیرقابل انکار این بازی است.

 

با این حال در این مسابقه ادعا می‌شود که از دید روان‌شناسی تاثیرات مثبتی دارد و می‌تواند به ما کمک کند تا برخی مهارت‌های اجتماعی-ارتباطی را در خود تقویت کنیم. نکته‌ای که شاید تا حدودی درست باشد اما ریخته شدن قبح دروغ‌گویی، موضوعی است که نباید در سایه بعضی از این مزایا، مورد بی‌توجهی و غفلت قرار گیرد.

 

سازنده این بازی روان‌شناسان بوده‌اند

ایده اولیه بازی مافیا مربوط به کشور روسیه است. این بازی برای اولین بار در حدود 133 سال پیش و در بخش روان‌شناسی دانشگاه دولتی مسکو ابداع شده است. با توجه به این تاریخچه، شاید ادعای این‌که پشت این بازی نکات روان‌شناسی متعددی نیز وجود دارد، چندان بی‌راه نباشد اما این نکات چه هستند؟

 

هرچند یک روی سکه این بازی، تلاش برای کشف دروغ است اما روی دیگرش، ترویج دروغ‌گویی و تمرین‌هایی برای بهتر دروغ گفتن است که طبیعتا از لحاظ اخلاقی و روان‌شناسی توصیه نمی‌شود.

 

تمرین گوش دادن: عملکرد خوب در این بازی، ارتباط تنگاتنگی با خوب گوش کردن دارد. با توجه به این موضوع می‌توانیم بگوییم این بازی تمرین خوبی برای گوش کردن دقیق است.

 

توجه به زبان بدن: با توجه به شکل این بازی، حتما تعدادی از بازیکنان (اعضای مافیا) در طول بازی دروغ می‌گویند. تشخیص دروغ گویی آن‌ها صرفا نمی‌تواند بر پایه گفتارشان باشد بلکه افراد باید به زبان بدن آن‌ها نیز توجه کنند.

 

تقویت بیان کلامی: رساندن منظور خود در زمانی محدود، کار آسانی نیست. این که بتوانیم منظور خودمان را به شکلی بیان کنیم که دیگران ما را باور و با ما همراهی کنند یا به شکلی نظر دیگران را تغییر دهیم، نیاز به تمرین دارد.

 

تقویت قدرت استنتاج: در نظر گرفتن مجموعه‌ای از جزئیات و داشتن یک جمع‌بندی بر مبنای آن‌ها، کاری نیست که بتوان یک شبه در آن قوی شد. این بازی تمرین خوبی در این زمینه نیز محسوب می‌شود.

 

خودآگاهی: در صورتی که بعد از انجام این بازی، بتوانید عملکرد خود را در آن مرور کنید، به اطلاعات جالبی درباره خود دست خواهید یافت. این که چه اطلاعاتی بیشتر بر قضاوت شما تاثیر داشته؟ چه رفتارهایی از سوی دیگران بیشتر ظن شما را برانگیخته؟ و چه رفتارهایی توانسته شما را گمراه کند؟ توجه به این جزئیات می‌تواند به شما کمک کند تا با شناخت بهتر خود، مانع این شوید که از یک سوراخ دوبار گزیده شوید یا در زندگی، اشتباهات انجام داده طی بازی را تکرار کنید.

 

هشداری برای مافیا دوستان

درست است که این بازی در کنار سرگرمی، می‌تواند فوایدی را در حوزه مهارت‌های اجتماعی، خودآگاهی و تقویت هوش هیجانی داشته باشد اما توجه داشته باشید که مسلط ظاهر شدن در این بازی، نمی‌تواند تضمین‌کننده موفقیت شما در روابط اجتماعی و در زندگی واقعی باشد. این موضوع نیز دلایل متعددی دارد.

 

تشخیص دروغ همیشه هم آسان نیست: این بازی می‌تواند به ما کمک کند با توجه بیشتر به بیان غیرکلامی افراد، متوجه دروغ گویی آن‌ها شویم اما توجه داشته باشید که تشخیص دروغ گویی افراد  همیشه سهل نیست . گاهی اوقات بسیار آسان است اما گاهی حتی متخصصان آموزش دیده نیز از عهده آن بر نمی‌آیند. پس توانایی‌های خود را در این زمینه بیش از حد ارزیابی نکنید.

 

واقعیت دشوار زندگی واقعی را دست کم نگیرید: در زندگی روزمره، ما درگیر هیجانات زیادی هستیم. جنس ناکامی ما در زندگی واقعی با آن چیزی که در این بازی می‌تواند روی دهد، بسیار متفاوت است. ترس و نگرانی از ناکامی و درگیری هیجانی شدید با موضوعات، می‌تواند افراد را وادار به تصمیم‌گیری‌های اشتباه کند ولو این که استاد بازی مافیا باشند. پس حتی اگر استاد این بازی هستید، باز هم متوجه محدودیت‌های خود باشید.

 

غرق شدن در بازی می‌تواند عوارضی داشته باشد: هر چند انجام این بازی می‌تواند به ما کمک کند تا هر حرفی را به آسانی نپذیریم و در پی شواهد تاییدکننده برای ادعاها باشیم اما توجه داشته باشید انجام این بازی به مدت طولانی و صرف زمان زیاد برای آن، می‌تواند در برخی افراد، شک و بدبینی بی‌جا در خصوص دیگران ایجاد کند. پس اگر سراغ این بازی مهیج می‌روید، محدودیت‌های شخصی خود را در نظر بگیرید و در عین حال از این بازی به قدر یک فعالیت سرگرم‌کننده که کمی هم آموزنده است، انتظار داشته باشید نه بیشتر.

 

تبحر در دروغ‌گویی، آسیب مهم این بازی

اما شاید مهم‌ترین هشدار در خصوص بازی مافیا، بحث دروغ‌گویی و کسب مهارت در آن است. توجه داشته باشید که صرف زمان زیاد برای این بازی می‌تواند به نتیجه‌ ناخوشایند تبحر در دروغ‌گویی منجر شود. این موضوع به ویژه در باره نوجوانان باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد.

 

نویسنده : نرگس عزیزی- کارشناس ارشد مشاوره خانواده / خراسان

12jav.net

 

دیدگاه‌ها
شاهین 1400/11/18
این بازی فوق العاده است و درس زندگی میده، اینکه یاد بگیریم هر کسی از ما داره کلامی حمایت میکنه دوستمون نیست و هر کسی کلام تلخی بکار میبره صرفا دشمن ما نیست و در نهایت رمز موفقیت شهروندان در این بازی فقط و فقط اعتماد است. درس های بسیار بزرگی توی این بازی وجود داره از جمله اینکه حتی اگر اطمینان پیدا کردی فردی مافیاست به واسطه قابلیتی که در شب داری حتما باید زمانی رو بهش تخصیص بدین و بدون کوچکترین ری اکشن حق دفاعیه براش قائل باشی. اینکه از عبارت فریب و دروغ استفاده میشه بسیار اشتباه هست، شما در هر بازی از ترفند هایی برای فریب حریف خودتون بکار میبرید چه در ورزش های حرکتی چه در ورزش های فکری و حتی در بازی شاه دزد وزیر. از دیگر مزایای این بازی هم به افزایش قدرت تکلم و دفاع از خود و حتی افزایش قدرت القاء نظر خود برای یک جمع اشاره کرد.
ناشناس 1400/11/07
با سلام چندین ساله که میخوام دروغ نگفتن رو به جوونام یاد بدیم،موفق بودیم یا نه قضاوت با شما شاید این بازی یادمون داد که دروغ رو باور نکنیم و دروغگو رو بشناسیم و به هر کسی اعتماد نکنیم
خسرو 1400/01/18
درسته که این بازی نکات مثبت و منفی داره و هر کسی میتواند نکات مثبتش را ببیند ولی اگه دقت کرده باشید در این بازی قوانین به نحوی تعیین شده که به نفع مافیا باشه ( دلیلی هم که برای این موضوع آوردن اینه که بازی جذاب میشه) مثلا: 1- تیر تک تیرانداز اعلام نمیشه 2- هر نوع خط دادن افراد نقش دار منجر به اخراج آن فرد نقش دار میشه 3- مافیا میتواند نقش دزدی کنه و اخراج نشه جدیدا اگه نگاه کرده باشید مافیا قدرت پیدا کرده و معمولا کار به جاهای باریک میکشه (به سه نفر و یا بعضا به 7 نفر که 3 نفر مافیا هستند این حالت یعنی افتضاح ترین حالت بازی) به نظرم باید این 3 قانون رو باید که تغییر بدهند و اگرنه این بازی بسیار مخرب هست با توجه به این قوانین
الهام 1399/08/05
این مسابقه چند مزیت داره 1- زود دیگران رو قضاوت نکنیم. 2-درتصمیم گیری ها عجله نکنیم.(سینا تیم را دعوت به آرامش کرد) 3-از ظاهر و قیافه افراد و تظاهر وخصوصا حالات چهره نمی تونیم بفهمیم چی در سر دارن. 4-به مشارکت و کار گروهی اعتماد کنیم.بیشتر تیم به( سینا اعتماد کردن) 5-در کار تیمی و گروهی داشتن لیدر و سرگروه خوب یا مدیر در رسیدن به هدف تعیین کننده است مثل (سینا )
ساینا 1399/07/10
سلام به نظر من که این مسابقه بینظیر است و انتخاب های عالی در مورد داور هاها که اصلا کارشون حرف نداره و آقای نورایی عزیز. من با این نظر مخالفم که که مسابقه مافیا یاد دادن دروغ هستش بنظرم این برنامه نشون میده که ما مافیا های توی زندگیمون رو پیدا کنیم و به قول آقای نورایی و داوران مافیا یک بازی نیست درس زندگی است
عرفان 1399/04/24
من با دوستانی موافقم اصلا این بازی فریب دادن و دروغگویی و ادعای یک شخصیت دروغین رو القا میکنه و من نوجوانان رو میبینم ک برای این که در نقشی ک دارن موفق باشن مثل اب خوردن دروغ میگن و این که خدا رحم کنه خلاصه
ناشناس 1399/02/30
من باحرف اقای حسام موافقم این بازی نه تنهابی اعتمادی رایاد نمیده بلکم دروغ گفتن را هم یاد میدهد ببینید دوستان این بازی بر این اساس است که شهروندان بر اساس دوروغ ما فیارا تشخیص میدهند
ناشناس 1399/02/30
جناب اقایی که میفرمایند دورغ وارد بازی نشه من هم موافقم امااز طرفی چقدر حرف های به قول شما دو پهلو بزنیم این یک دوم اصل این بازی اینه که شما دوروغ رو از راست تشخیص بدهی وگرنه که این بازی اصلا بدرد نمی خوره
ناشناس 1399/02/29
سلام دوستان این بازی نه تنها خوب نیست بلکه پر از نیرنگ است اسمش روان شناسی است غاما شما که عاقل ترید تحقیق کنید
حسام 1398/10/06
به نام خدا در شرایطی که کلیه جوامع سعی در ایجاد و رواج حس اعتماد و خوشبینی دارند وجود چنین مسا بقه ای که اساس ان بر دروغ و فریب و بی اعتمادی است اثرات مخرب بسیاری مخصوصا در اینده خواهد داشت امیدوارم حداقل با انچام برخی تغییرات خلاقانه از بار این رذایل اخلاقی کاسته شود متشکرم

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.