معرفی کامل تاریخچه و ویژگی های بازار وکیل شیراز
بازار وکیل در مرکز شهر شیراز (شرق میدان شهدا) قرار گرفته است و مسجد و حمام تاریخی وکیل نیز در کنار این بازار قرار دارند.
دوات آنلاین-اگر به شیراز سفر کرده باشید حتما به بازار وکیل هم رفتهاید یا شاید انجام چنین سفری در برنامه تان باشد. به هر حال بد نیست با تاریخچه بازار وکیل شیراز و ویژگی های معماری آن آشنا شوید:
بازار وکیل شیراز به فرمان کریم خان زند ملقب به وکیل الرعایا در سالهای (۱۱۷۲-۱۱۹۳هـ.ق) ساخته شد. بازار وکیل در مرکز شهر شیراز (شرق میدان شهدا) قرار گرفته است و مسجد و حمام تاریخی وکیل نیز در کنار این بازار قرار دارند. معماری این بنا برگرفته از بازار قیصریه لار و بازارچه بلند اصفهان است اما عرض بازار وکیل بیش از سایر بازارهاست.
همچنین ۷۴ دهانه طاق ضربی بازار با ارتفاع بیش از ۱۱ متر ، بلندتر از طاق سایر بازارهاست.
این بازار که از نظر معماری سه فضای عبور و مرور (فضایی برای گذر مشتریان)، حریم مغازه (به ارتفاع تقریبی ۲ پله بالاتر از سطح زمین) و فضای مغازه (محل فروش) است، ۵ در بزرگ دارد که در چهار سوی آن قرار گرفته است.
همچنین بازار وکیل شامل دو رشته شمالی – جنوبی و شرقی – غربی است که یکدیگر را قطع می کنند.
ضلع شمالی – جنوبی بازار از دروازه اصفهان شروع میشود و تا کوچه جنوبی سرای مشیر ادامه مییابد.
در دو طرف این راسته هر قسمت ۴۱ جفت (۸۲ باب) مغازه وجود دارد که در جلوی هر یک سکویی از قطعات سنگی بزرگ قرار گرفته و بر روی آنها ، ترنجهایی برجسته حجاری شده است. در این بازار برای مصونیت از رطوبت، مغازهها را حدود یک متر بالاتر از سطح زمین ساختهاند.
در شمال شرقی بازار وکیل چند کاروانسرای قدیمی به نامهای روغنی، گمرک و احمدی ساخته شده که در ورودی آنها درون بازار است.هر یک از این کاروانسراها چندین حجره دارد.
سازمان میراث فرهنگی ، بازار وکیل را در تیرماه ۱۳۱۵ با شماره ۹۲۴ به ثبت رسانده است.
منبع: سیری در ایران
12jav.net