2019/06/27
۱۳۹۸ پنج شنبه ۶ تير
رژیم غذایی مناسب برای کاهش فشار خون

رژیم غذایی مناسب برای کاهش فشار خون

یکی از عواملی که می‌تواند فشارخون را کاهش دهد، مصرف مواد غذایی پر پتاسیم است، گوجه‌فرنگی مقدار زیادی پتاسیم دارد که آن را به‌صورت خام یا پخته می‌توان مصرف کرد.

دوات آنلاین-فشارخون بالا به‌دلیل نداشتن نشانه یا علائم بالینی ابتلا، قاتل خاموش نام گرفته است؛ به همین دلیل این بیماری، سلامت افراد زیادی را تهدید می‌کند و برای مقابله با آن علاوه بر ورزش باید موادغذایی شامل سبزیجات، سیب‌زمینی پخته یا آب‌پز، لبنیات کم‌چرب در برنامه روزانه قرار گیرد و از استرس و هوای آلوده هم دوری کرد.

 

متخصصان معتقدند عوامل مختلفی از جمله تغذیه نامناسب، عوامل محیطی، استرس، عوامل شغلی، مصرف زیاد نمک و چاقی از مهم‌ترین عواملی هستند که در شیوع بیماری فشارخون بالا نقش دارند. از این‌رو و با توجه به اهمیت موضوع 27 اردیبهشت ماه مصادف با 17 می‌روز جهانی «فشارخون بالا» نامگذاری شد که فرصتی مناسب برای آگاه‌سازی مردم نسبت به این بیماری است.چندی پیش وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در نشست خبری بسیج ملی کنترل فشار خون اعلام کرده بود که برآورد می‌شود در کشور حدود 15 میلیون بیمار مبتلا به فشار خون داشته باشیم.‏

 

سعید نمکی افزود: حداقل 40 درصد افراد مبتلا به فشارخون از بیماری خود خبر ندارند و این موضوع بسیار خطرناک است، این ‏افراد وقتی متوجه می‌شوند که با سکته‌مغزی یا قلبی به بیمارستان می‌روند یا با نارسایی کلیه باید دیالیز شوند.‏همچنین « افشین استوار » رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرده بود که از سال 1990 تا 2016 شیوع فشارخون بالا در ایران حدود 3 برابر شده و پیش‌بینی می‌شود این روند ادامه یابد و در سال‌های آینده به 4 برابر برسد.

 

عامل سکته‌های مغزی و قلبی

معاون پژوهشی مرکز تحقیقات نفرولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران به عواقب متعدد فشارخون بالا اشاره کرد و گفت: فشارخون بالا از مهم‌ترین علل سکته‌های مغزی، قلبی و همچنین نارسایی کلیه و کم‌بینایی است.دکتر سید منصور گتمیری با اشاره به اینکه درچند سال اخیر فشارخون شیوع بیشتری یافته است، گفت: ارگان‌های حیاتی مانند مغز، قلب، کلیه و چشم بر اثر فشارخون آسیب می‌بینند، البته در فشارخون بالا همه اعضای بدن صدمه می‌بینند اما به ارگان‌های حیاتی‌تر آسیب بیشتری وارد می‌شود.وی گفت: عوامل محیطی، تغذیه نامناسب، عوامل شغلی، استرس، نمک زیاد و چاقی در شیوع این بیماری بسیار نقش دارند، با کنترل عوامل تاثیرگذار تا حد زیادی می‌توان فشارخون را کاهش داد یا مقادیر داروی مصرفی را در بیماران کم کرد.

 

گتمیری به نقش ژنتیک در بروز این بیماری اشاره کرد و گفت: ژنتیک و توارث در بروز بیماری فشارخون بالا نقش مهمی دارد و چنانچه پدر یا مادر مبتلا به فشارخون باشند احتمال اینکه فرزندان آنها نیز دچار فشار خون بالا شوند به مراتب بیشتر از سایرین است.معاون پژوهشی مرکز تحقیقات نفرولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: برخی بیماری‌ها مانند پرکاری تیروئید، پرکاری غده آدرنال و اشکالات عروقی نیز می‌توانند در بروز بیماری فشار خون نقش داشته باشند.

 

گتمیری به نقش مصرف زیاد نمک در ابتلا به بیماری فشارخون بالا اشاره کرد و گفت: مصرف نمک در کشور بین 2 تا 2.5 برابر حد مجاز است و این موضوع عامل بسیار مهمی در شیوع فشارخون است.

 

وی ادامه داد: برخی افراد با توجه به سلایق غذایی نمک بیشتری مصرف می‌کنند، به‌عبارتی به ذائقه شور عادت کرده‌اند که موضوع خطرناکی است و باید این رویه را تغییر دهند.

 

وی بر لزوم کاهش مصرف نمک در غذاهای فرآوری شده تاکید کرد و گفت: در کارخانجات باید بر میزان مصرف نمک در هنگام تولید محصولات غذایی نظارت بیشتری صورت گیرد، در صورتی که این رویه ادامه یابد، باید منتظر شیوع بیشتر فشار خون در جامعه باشیم.

 

عامل مهم کاهش فشارخون

گتمیری افزود: یکی از عواملی که ثابت شده با رعایت آن فرد می‌تواند بین نیم تا یک سانتیمتر جیوه(بین 5 تا 10 میلیمتر جیوه ) فشارخون را کاهش دهد، مصرف مواد غذایی پر پتاسیم است، گوجه‌فرنگی مقدار زیادی پتاسیم دارد که آن را به‌صورت خام یا پخته می‌توان مصرف کرد.

 

معاون پژوهشی مرکز تحقیقات نفرولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران، سیب‌زمینی را یکی دیگر از مواد غذایی سرشار از پتاسیم اعلام کرد و گفت: بیشتر افراد سیب‌زمینی را خلال و با نمک زیاد در روغن سرخ‌کرده و سپس مصرف می‌کنند، این کار هم مواد غذایی سالم را به ناسالم تبدیل کرده و هم از مقدار پتاسیم آن به شدت می‌کاهد.گتمیری به مردم توصیه کرد که سیب‌زمینی را به‌صورت آب‌پز یا تنوری مصرف کنند تا از منبع غنی پتاسیم آن بهره‌مند شوند، اگر سیب‌زمینی به چیپس تبدیل و مصرف شود، سلامت ما را تهدید می‌کند.

 

وی برلزوم مصرف روزانه سبزی و میوه برای جلوگیری از بیماری فشارخون بالا تاکید کرد و گفت: سازمان بهداشت جهانی توصیه کرده در طول روز 5 نوع سبزی مصرف شود.

 

رژیم غذایی پراز کلسیم

وی با اشاره به اینکه رژیم غذایی پراز کلیسم می‌تواند از شیوع بیماری فشارخون جلوگیری کند، گفت: لبنیات منبع غنی رژیم غذایی پرکلسیم هستند که بهتر است از نوع کم‌چرب آن، مصرف شود، اثبات شده مصرف اینگونه مواد غذایی بین نیم تا 7 دهم سانتیمتر جیوه فشار خون را کاهش می‌دهد.

 

گتمیری به نقش ورزش در کاهش فشارخون اشاره کرد و گفت: از موارد دیگری که می‌توان برای جلوگیری از شیوع فشارخون توصیه کرد ورزش منظم در طول هفته است، 3 تا 5 روز در هفته به مدت 50 دقیقه ورزش منظم به‌صورت پیاده‌روی تند، می‌تواند مانع تشدید فشارخون شود.وی با اشاره به اینکه کاهش وزن در کنترل فشارخون نقش مهمی دارد، گفت: آلودگی هوا، محیط پراسترس و حتی هیجانات مثبت هم می‌تواند فشار خون را بالا ببرد.

 

منبع: آرمان

 

کلید واژه
دیدگاه‌ها

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.