با تاریخچه دیوار بزرگ گرگان؛ رقیب دیوار چین آشنا شوید
دیوار تاریخی گرگان پس از دیوار چین که شش هزار کیلومتر طول آن است، بزرگترین دیوار دفاعی جهان بود. این دیوار عظیم تاریخی که ۲۰۰ کیلومتر طول داشته در ۲۹ تیرماه سال ۱۳۷۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ثبت شد.
دوات آنلاین-دیوار بزرگ گرگان یا دیوار بزرگ اسکندر یا دیوار سرخ که در متون قدیمی با نام مار سرخ نیز نامیده شده است دیواری تاریخی است که از کنار دریای خزر در ناحیه گمیشان آغاز شده و تا کوههای گلیداغ در شمال شرق کلاله ادامه دارد اما امروزه تقریباً تمام این دیوار از بین رفته و تنها بخشهای کوچکی از آن که در زیر خاک مدفون بوده، باقیمانده است.
دیوار تاریخی گرگان پس از دیوار چین که شش هزار کیلومتر طول آن است، بزرگترین دیوار دفاعی جهان بود. این دیوار عظیم تاریخی که ۲۰۰ کیلومتر طول داشته در ۲۹ تیرماه سال ۱۳۷۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ثبت شد.
عکس این دیوار نخستین بار توسط اریک اشمیت باستانشناس آمریکایی ثبت شد.
آقای اشمیت باستانشناس آمریکایی که با هواپیمای خود در سالهای ۱۳۱۵و ۱۳۱۶ از نقاط باستانی ایران عکاسی میکرد، در منطقه گرگان دیوار قرمز رنگی را دید که از سمت دریای خزر به طرف کوههای گلیداغ امتداد دارد.
او از این دیوار عکس گرفت و این عکسها سندی برای تحقیقات باستان شناسان ایرانی و خارجی درباره این دیوار شد.
در سال۱۳۵۰، محمد یوسف کیانی باستانشناس ایرانی با انجام مطالعاتی طول دیوار را در حدود ۱۷۵ کیلومتر برآورد کرد.
از آنجا که این دیوار در جنوب دهستان (در ترکمنستان کنونی) و شمال گمیشان آغاز میشده و از نزدیکی گرگان و رود گرگان نیز میگذشته به این اسامی نیز نامگذاری شده است.
همچنین محمد بن نجیب بکران در جهان نامه، نام این دیوار را تجنبار نوشته و آرنه باستانشناس سوئدی نیز در تپههای باستانی دشت گرگان به این نام اشاره کرده است اما در متون قدیمی با نام مار سرخ از این دیوار یاد شده است.
بیشتر تاریخنگاران براین باورند انوشیروان ساسانی این دیوار را بنا نهاده، اما گردیزی در زین الخبار آغاز بنای آن را به یزدگرد اول و اتمام آن را به انوشیروان نسبت میدهد.
مارکوارت نیز در شهرستانهای ایران به ساخت این دیوار توسط یزدگرد و بنای شهر دهستان توسط نرسی اشکانی و کمش تپه توسط آژیدهاک اشاره میکند.
سعید نفیسی هم در تاریخ تمدن ایران ساسانی از تعمیر آن توسط مازیار فرمانروای طبرستان خبر میدهد.
با این وجود بسیاری از کارشناسان براین باورند دیوار تاریخی گرگان همزمان با دیوار چین ساخته شده و هر دوی این بناها برای مقابله با گروهی از مهاجمان به نام هپتالها که از شمال وارد میشدهاند ساخته شده است.
ابن اسفندیار، پدر تاریخ مازندران و نویسنده کتاب تاریخ طبرستان، و رابینو، نویسنده فرنگی دوره قاجاریه، در کتابهای خود احداث این دیوار را به فرخان بزرگ که از سلسله دابویگان تبرستان بود نسبت میدهند.
حتی برخی معتقدند دیوار بزرگ گرگان به دوره مادی، هخامنشی یا اشکانی مربوط میشود؛ ولی مطالعات باستانشناسی که موثق تر هستند نشان می دهد که دیوار بزرگ گرگان به اواخر دوره ساسانی متعلق است و بازه زمانی ۴۲۹ میلادی تا حدود سال ۶۱۵ میلادی را دربرمیگیرد.
اما نکتهای که اکثر تاریخ نویسان بر آن اتفاق نظر دارند این است که دیوار برای جلوگیری از تاخت و تاز قبایل صحراگرد بنا شده بود، ابن خردادبه در مسالک و الممالک از تصرف این دیوار بهدست صول (چول) پادشاه ترکان مینویسد و ثعالبی نیز در غرور ملوک فرس و سیرهم نام دیوار را دربند صول یا دروازه صول مینویسد.
بقایای باقیمانده دیوار گرگان که سالها زیر خاک مدفون بود از ساحل کمش تپه در جنوب رود اترک و شمال بندر ترکمن آغاز میشود، اما انتهای آن به روشنی مشخص نیست.
نتها نقطه اختلاف مورخان و باستان شناسان در مورد این دیوار قدمت آن نیست و ارقام گوناگونی دربارهٔ طول این دیوار نیز وجود دارد. رقم اختلاف هم کم نیست ؛ از پنج تا 180 فرسنگ، که ممکن است به دلیل نابودی بخشهایی از دیوار و همچنین بریدهبریده بودنش باشد. در این مورد نجیب بکران به دیواری که از درگز تا سرخس ادامه مییابد اشاره کرده و میگوید «معلوم نیست تا هم خود از دیوار است یا آن خود دیواری دیگر است…»
در مورد جنس دیوار نیز گفتار گوناگونی وجود دارد که باعث اختلاف نظر شده است؛ بلاذری آن را از سنگ و سرب، ابن فقیه از آجر و آهک، ابن خردادبه از آجر و گچ، فردوسی از سنگ و گچ، ثعالبی از سنگ مرمر (بخشی از آن) و نجیب بکران از خشت پخته مینویسند. بخشی از دیوار که در روستای گوگجه (شمال کلاله) از زیر خاک بیرون آمده، از آجرهای بزرگ ساخته شده است.
بررسیهای گروه باستان شناسان ایرانی و باستان شناسان دانشگاههای ادینبورگ و دورهام، نشان میدهد در ساخت این دیوار عظیم دهها میلیون قالب آجر به کار رفته است. آنان شواهدی از تعداد زیادی کوره و کارگاه ساخت آجر در طول دیوار و در فواصل نزدیک به آن یافتهاند که نشان دهنده کارگاه صنعتی بسیار بزرگ برای احداث این دیوار است.
طبق برآوردها۳۰هزار سرباز میتوانستند در طول دیوار مستقر شوند. باستان شناسان با نمونه برداری و آزمایش خاکسترها و زغالهای بر جای مانده در کورههای آجرپزی، نشان دادند که قدمت دیوار به قرنهای پنج و ششم میلادی میرسد.
تحقیقات روی یکی از دژها یا سربازخانههای این دیوار دفاعی نشان میدهد که حداقل تا یک قرن پس از ساخته شدن،هم چنان فعال بوده و نشانههایی از حضور سربازان در آن دیده میشود اما بعد از آن به عللی متروک شده است.
از جمله دلایل متروک شدن این تاسیسات دفاعی میتواند نیاز به حضور سربازان بیشتر در نبرد با امپراتوری بیزانس یا مقاومت در برابر حمله اعراب بوده باشد.
این دیوار از دیوار هادریان که توسط امپراتور هادریان در مرز انگلستان و اسکاتلند احداث شد طولانیتر و از بسیاری از بخشهای دیوار چین، بیش از هزار سال کهنتر است. تصور میشود که این دیوار سومین دیوار بزرگ تاریخی، بعد از دیوار چین و دیوار سمیز آلمان و بزرگترین دیوار آجری دنیا باشد. این دیوار همچنین طولانیترین اثر تاریخی ایران است که طی ۹۰ سال ساخته شده است.
بررسیهای باستانشناسی نشان میدهد مهندسی ساسانی به خوبی با مهندسی امپراتوری روم رقابت داشته و یا حتی در برخی مواقع از آن پیشی گرفته است.
12jav.net