2024/11/23
۱۴۰۳ شنبه ۳ آذر
پیشنهادات ما
ذات الریه چیست؛ دلایل ابتلا و راه های پیشگیری از سینه پهلو

ذات الریه چیست؛ دلایل ابتلا و راه های پیشگیری از سینه پهلو

اطلاعات اولیه درباره بیماری ذات الریه یا سینه پهلو از جمله دلایل ابتلا به آن و همچنین راه های پیشگیری را می توانید در این مطلب مطالعه کنید.

دوات آنلاین -بیماری ذات الریه که خیلی ها آن را با نام سینه پهلو می شناسیم در واقع نوعی عفونت ریه است که علائمی مانند سرفه، تب و تنگی نفس دارد. افراد ممکن است به دلایل مختلفی که در این مطلب توضیح داده شده به این بیماری مبتلا شوند.

 

ذات الریه باکتریایی چیست

عصر ایران به نقل از اینسایدر  نوشت: ذات الریه باکتریایی به هر نوع ذات الریه با منشاء باکتری گفته می‌شود و به طور معمول با آنتی‌بیوتیک‌ها درمان می‌شود. استرپتوکوک پنومونیه که به طور معمول در بینی و گلو دیده می‌شود، یکی از شایع‌ترین دلایل ذات الریه باکتریایی است. باکتری‌ها می‌توانند از طریق قطرات بزاق یا مخاط هنگام عطسه یا سرفه پخش شوند. در شرایطی که افراد بسیاری حامل این باکتری هستند بدون اینکه بیمار شوند، استرپتوکوک پنومونیه اغلب موجب ذات الریه در افراد مسن، کودکان خردسال و افراد سیگاری یا آنهایی می‌شود که به واسطه بیماری یا مصرف دارو سیستم ایمنی ضعیفی دارند.

 

باکتری‌های دیگر نیز می‌توانند موجب بروز ذات الریه شوند؛ اگرچه شیوع آنها کمتر است. این شرایط به نام ذات الریه غیرمعمول یا ذات الریه پیاده‌روی شناخته می‌شود. این نوع اغلب دارای علائم خفیف‌تر است و فرد مجبور به استراحت در تختخواب نمی‌شود.

با انواع ذات الریه یا سینه پهلو آشنا شوید

برخی قارچ ها باعث سینه پهلو می شوند

هاگ برخی انواع قارچ در صورت استنشاق در مقادیر زیاد می‌تواند به سینه پهلو منجر شود. البته ذات الریه قارچی شیوع بسیار کمتری نسبت به انواع باکتریایی دارد. از جمله قارچ‌هایی که می‌توانند موجب ذات الریه شوند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

- هیستوپلاسموز

- کریپتوکوکوس

- کوکسیدیوئیدومایکوزیس

 

کشاورزان، کارگران فعال در بخش کشاورزی و محوطه‌سازان در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به ذات الریه قارچی قرار دارند زیرا در تماس مستقیم با خاک که می‌تواند حاوی قارچ‌ها باشد، کار می‌کنند. افزون بر این، قارچ پنوموسیستیس جیرووسی می‌تواند موجب شرایطی جدی به نام ذات الریه پنوموسیستیس در افراد مبتلا به نقص ایمنی، مانند آنهایی که به اچ‌آی‌وی مبتلا هستند یا به تازگی عمل پیوند عضو داشته‌اند، منجر شود. ذات الریه قارچی با داروهای ضد قارچ قابل درمان است.

 

ذات الریه ویروسی

برخی ویروس‌ها مانند آنهایی که موجب چشم صورتی (ورم ملتحمه) یا آنفلوآنزا می‌شوند می‌توانند موجب ذات الریه هم بشوند. ذات الریه ویروسی به طور معمول خفیف‌تر از ذات الریه باکتریایی است و دوره بیماری آن نیز کوتاه‌تر است زیرا التهاب کمتری در بدن ایجاد می‌کند.

 

بیماری‌های تنفسی مانند آنفلوآنزا یا کووید-۱۹ می‌توانند به واسطه التهاب و انباشت مایع در ریه‌ها که تنفس را برای بیمار دشوارتر می‌کند، موجب ذات الریه شوند. برای بیشتر ذات الریه‌های ویروسی تعداد محدودی درمان وجود دارد یا هیچ درمانی وجود ندارد؛ به این معنی که بیمار باید برای به پایان رسیدن دوره عفونت صبر کند. با این وجود، اگر پزشک بر این باور باشد که یک ویروس آنفلوآنزا دلیل ذات الریه است، ممکن است برخی درمان های ضد ویروس یا داروهای دیگر را برای کمک به تسهیل تنفس بیمار تجویز کند.

دلایل ابتلا به ذات الریه یا سینه پهلو چیست

ذات الریه بیمارستانی چیست

ذات الریه بیمارستانی به مواردی اطلاق می‌شود که فرد به هر نوع ذات الریه طی مدت ۴۸ ساعت یا بیشتر پس از پذیرش در بیمارستان مبتلا می‌شود. این شرایط نه تنها به دلیل احتمال ضعف در سیستم ایمنی بیمار به واسطه بیماری‌های دیگر جدی است، بلکه باکتری‌هایی که در بیمارستان وجود دارند می‌توانند در برابر آنتی‌بیوتیک‌ها مقاوم باشند. از دلایل ذات الریه بیمارستانی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

- کادر درمان ممکن است عامل بیماری‌زا را هنگام سرکشی از یک بیمار به بیمار دیگر با دست، لباس یا تجهیزات خود پخش کنند.

 

- بهداشت ضعیف دهان که احتمال ورود باکتری‌ها از بزاق به ریه‌ها را افزایش می‌دهد. به این شرایط میکروآسپیراسیون گفته می‌شود. میکروآسپیراسیون‌ها می‌توانند در بیمارستان خطرناک شوند زیرا بیماران نه تنها در تماس با باکتری‌های بیشتری هستند، بلکه با انواع متفاوتی از آنچه در خانه تجربه می‌کنند، مواجهند. در همین حال، بهداشت دهان در بیماران بستری در بیمارستان به طور معمول از اولویت‌های اصلی محسوب نمی‌شود زیرا کادر درمان روی مشکلاتی که بیماران به دلیل آن بستری شده‌اند، متمرکز می‌شود و این شرایط می‌تواند سطوح باکتری‌ها در دهان بیماران را افزایش دهد. رعایت بهداشت دهان مانند مسواک‌زدن دندان‌ها طی دوران بستری‌ در بیمارستان ممکن است خطر ذات الریه بیمارستانی را کاهش دهد.

 

بیشتر بخوانید: تقویت ریه‌ با چه روش‌هایی ممکن است

 

ارتباط سینه پهلو با دستگاه تنفس مصنوعی

ذات الریه مرتبط با دستگاه تنفس مصنوعی یکی دیگر از اشکال ذات الریه است که می‌تواند هنگام اتصال فرد به دستگاه تنفس مصنوعی به واسطه ورود میکروب‌ها به لوله تنفسی وی شکل بگیرد.

 

بیشتر بخوانید: آنژین قلبی چیست؛ توضیحات یک متخصص

 

ذات الریه آسپیراسیون

ذات الریه آسپیراسیون نوعی از ذات الریه است که هنگام ورود غذا یا مایع به درون ریه‌ها و بروز عفونت شکل می‌گیرد. این یکی از شایع‌ترین دلایل ذات الریه در بیمارانی است که در مراکز مراقبت بلندمدت حضور دارند. اگرچه موارد این بیماری طی دهه گذشته به میزان قابل توجهی کاهش داشته است اما همچنان یک خطر ویژه برای بیمارانی است که بیش از ۶۵ سال سن دارند.

چگونه می توان از ذات الریه یا سینه پهلو پیشگیری کرد

چه افرادی ممکن است به سینه پهلو مبتلا شوند

برخی افراد در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سینه پهلو قرار دارند که از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

- افرادی که بیش از ۶۵ سال سن دارند

- کودکانی که کمتر از دو سال سن دارند

 

بیشتر بخوانید: درد قفسه سینه نشان دهنده چیست

 

- افرادی دارای سیستم ایمنی ضعیف به واسطه بیماری، مانند دیابت و سرطان و همچنین آنهایی که به بیماری‌های مزمن ریه مبتلا هستند

- افرادی که سیگار می‌کشند

- افرادی که داروهایی مانند شیمی‌درمانی و استروئیدها را استفاده می‌کنند

- بیماران بستری در بیمارستان از جمله آنهایی که به دستگاه تنفس مصنوعی متصل می‌شوند

- افراد مبتلا به اچ‌آی‌وی، بویژه آنهایی که درمان ضد ویروس دریافت نکرده یا آنهایی که اچ‌آی‌وی خود را به خوبی کنترل نمی‌کنند

 

راه های پیشگیری از سینه پهلو

شما می‌توانید برخی اقدامات را در راستای کاهش خطر ابتلا به ذات الریه مد نظر قرار دهید، از جمله:

 

- افرادی که در معرض خطر قرار دارند باید واکسن کونژوگه پنوموکوک یا واکسن پلی ساکاریدی پنوموکوک که هر دو در برابر ذات الریه استرپتوکوک محافظت ایجاد می‌کنند را دریافت کنند.

 

- هر فردی که بیش از شش ماه سن دارد باید باید به صورت سالانه واکسن آنفلوآنزا را دریافت کند.

 

- افراد سیگاری باید این عادت مضر را ترک کنند.

 

- دست‌ها را باید به طور منظم با آب و صابون شست‌وشو دهید.

 

- بیماری‌های مزمن مانند آسم، بیماری قلبی و دیابت باید به خوبی مدیریت شوند.

 

- افراد مبتلا به اچ‌آی‌وی باید درمان ضد ویروس را آغاز کنند.

 

- بیماران بستری در بیمارستان باید تلاش کنند تا هرچه سریع‌تر راه‌رفتن را آغاز کنند زیرا این می‌تواند ظرفیت ریه‌ها را افزایش دهد و از انباشت مایع پیشگیری کند.

 

- هر فردی که در بیمارستان بستری می‌شود باید بسته بهداشت دهان و دندان را به همراه داشته باشد. شما می‌توانید موارد زیر را در این بسته قرار دهید:

 

- یک مسواک با کیفیت بالا با برس نرم

 

- خمیردندانی که حاوی موادی مانند فلوراید برای کمک به تجزیه پلاک دندان باشد

 

- دهانشویه‌های ضدعفونی‌کننده بدون الکل

12jav.net

 

پیشنهادات ما
دیدگاه‌ها

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.