2024/11/25
۱۴۰۳ دوشنبه ۵ آذر
پیشنهادات ما
قند مایع چیست و چه ضررها و فایده‌هایی دارد؟

قند مایع چیست و چه ضررها و فایده‌هایی دارد؟

مصرف قند مایع احساس سیری به شما نمی‌دهد و باعث ذخیره چربی شکمی می‌شود. در ادامه با فواید و ضررهای قند مایع و انواع آن از جمله قند مایع ذرت و قند مایع خرما آشنا شوید:

دوات آنلاین-آیا قند مایع هم ضررهای قند جامد را دارد؟ قند مایع ذرت و قند مایع خرما چه تاثیری بر بدن ما دارند و آیا مفید هستند یا آنها هم ضرر دارند؟ جواب این سوالات در زیر آمده است:

 

 قند مایع، قندی است که به صورت مایع در نوشیدنی هایی شیرین مانند نوشابه موجود است. اگرچه آب میوه، نوشیدنی سالمی محسوب می‌شود و شاید این نوشیدنی به اندازه نوشابه، کالری و قند نداشته باشد اما مصرف زیاد آن ممکن است همان مشکلات سلامت را که شما با خوردن نوشیدنی های شیرین با قند بالا دچار آن می شوید به همراه داشته باشد.

 

در ادامه کالری و قند موجود در12 اونس (355 میلی لیتر) برخی از نوشیدنی های پر مصرف با قند زیاد را بررسی می کنیم:

سودا (نوشابه گازدار) : 151 کالری و 39 گرم شکر

چای شیرین شده: 144 کالری و 35 گرم شکر

آب پرتقال: 175 کالری و 33 گرم شکر

آب انگور: 228 کالری و 54 گرم شکر

لیموناد: 149 کالری و 37 گرم شکر

نوشیدنی ورزشی: 118 کالری و 22 گرم شکر

 

تفاوت قند مایع با قند جامد

مصطفی عاشوری، فیزیولوژیست ورزشی با مقدمه بالا در خراسان نوشت: زمانی که شما قند مایع مصرف می‌کنید این ماده به شما احساس سیری نمی‌دهد و شما فقط کالری مصرف می کنید. دریک مطالعه نشان داده شد افرادی که با مصرف ژله 450 کیلو کالری را به بدن رساندند نسبت به کسانی که 450 کیلو کالری قند مایع مصرف کردند، غذای کمتری را استفاده کردند .

قند مایع چه فایده ها و ضررهایی دارد

نوشیدنی‌های قندی و افزایش وزن

مصرف زیاد شکر ممکن است باعث افزایش کالری و اضافه وزن شود. این دو اتفاق به دلیل وجود مقادیر زیاد فروکتوز است که بی‌ضرر نیست . به عنوان مثال ، شکر حاوی 50درصد گلوکز و 50درصد فروکتوز است ، در حالی که شربت ذرت با فروکتوز زیاد حاوی 45 درصد گلوکز و 55 درصد فروکتوز است.

 

تحقیقات نشان می دهد که هر دو این قندها بر اشتها و کالری به یک اندازه تأثیر می گذارند.

 

همه مواد حاوی فروکتوز ازجمله عسل و آب میوه ازپتانسیل یکسانی برای افزایش وزن برخوردارند.

 

افزون براین ، مطالعات متعددی فروکتوزاضافی را به افزایش وزن مرتبط می داند. به نظر می رسد مصرف زیاداین ماده  باعث افزایش ذخیره چربی شکم و دور ناف می شود و خطرابتلا به بیماری ها را افزایش می دهد.

 

در یک مطالعه 10 هفته ای افراد دارای اضافه وزن ، 25 درصد کالری مصرفی را از نوشیدنی های شیرین با قند فروکتوزتامین کردندو درنهایت چربی شکمی آن ها افزایش یافت ،همچنین برخی ازشواهد نشان می دهد که مصرف زیاد فروکتوز، چربی سوزی و میزان متابولیک بدن را در افرادی که به مدت 10 هفته رژیم غنی از فروکتوز را پیروی کردند ، کاهش داد.

 

قند مایع و قند خون

افزون بر افزایش وزن ، قند مایع می تواند به افزایش قند خون و مقاومت به انسولین منجرشود. مطالعات متعددی میزان مصرف فروکتوز بالا را با کاهش حساسیت به انسولین و افزایش خطرابتلا به دیابت نوع 2 مرتبط می کند. به نظر می رسد نوشیدنی های قندی با تحویل مقدارزیادی فروکتوز در زمان کم باعث افزایش این خطرمی شود.

 

در یک تجزیه و تحلیل دقیق از 11 مطالعه روی بیش از300هزار نفرمشخص شد افرادی که روزانه دو تا سه نوشیدنی شیرین کننده با قند افزوده مصرف کرده ، 26درصد بیشتر از افرادی که یک نوشیدنی شیرین درهرماه نوشیده اند ، احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 را دارند .

 

افزون برمقاومت به انسولین و دیابت ، مصرف مکرر نوشیدنی های قندی با بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD)  مرتبط است. هنگامی که فروکتوز بیشتری مصرف می کنید فروکتوز اضافی به چربی تبدیل و بخشی از این چربی در کبد ذخیره می شود که ممکن است باعث التهاب ، مقاومت به انسولین و بیماری کبد چرب شود.

 

متأسفانه ، مقاومت به انسولین و دیگر مشکلات سلامتی مرتبط با مصرف زیاد قندهای مایع  اغلب در کودکی و بزرگ سالی آغازمی شود.

 

 قند مایع و خطرابتلا به بیماری قلبی

قندهای مایع نیز تأثیر منفی بر سلامت قلب دارد.  برخی مطالعات حاکی از آن است که مصرف زیاد فروکتوز باعث افزایش سطح تری گلیسرید و دیگر مولکول‌های چربی در جریان خون می شود. مقادیر بالای این چربی درخون ، خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد . نتایج یک مطالعه دو هفته ای نشان داد حتی دوزهای کوچک تا متوسط ​​نوشیدنی های شیرین کننده قند به تغییرات ناسالم در اندازه ذرات LDL و افزایش در نشانگر التهابی CRP  منجر می شود.

 

هرچه نوشیدنی های شیرین با قند بیشتری مصرف کنید ، خطر بروز مشکلات سلامت بیشترمی شود.یک مطالعه نشان داد که مصرف 6.5 درصد کالری به عنوان نوشیدنی های شیرین کننده با قند به مدت سه هفته روی نشانگرهای سلامت و ترکیب بدن در مردان سالم تأثیر منفی گذاشته است. مقدار قند مایع که می تواند بدون ایجاد مشکلات بهداشتی مصرف شود ، در افراد مختلف متفاوت است .با وجود این محدود کردن آب میوه به 2 اونس (59 میلی لیتر) در روز و پرهیز از مصرف دیگر نوشیدنی ها با قندهای اضافه شده بهترین گزینه برای شماست.

قند مایع ذرت چیست و چه خاصیت هایی دارد

آیا قند مایع ذرت مفید است؟

دکتر مرجان عجمی استادیار گروه تحقیقات سیاست گذاری علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به عصر ایران گفته است: شربت ذرت با فروکتوز بالا در صنعت مواد غذایی و عمدتا شیرینی و کیک سازی به عنوان جایگزین شکر استفاده می شود. این ماده ترکیبی از فروکتوز گلوکز است و در تولید انواع فراورده های غلات، نان، شیرینی، مربا و انواع نوشیدنی های شیرین کاربرد دارد.

 

وی اضافه کرد : مقدار فروکتوز و گلوکز در شکر معمولی (سوکروز) با هم برابر است اما در شربت فروکتوز ذرت، میزان فروکتوز بسیار بالا است .

 

عجمی با بیان اینکه مقادیر زیاد فروکتوز سبب شیرین تر شدن شربت ذرت و غذاهای فرآوری شده با آن می شود اضافه کرد :شکر در هر شکل می تواند به سلامتی آسیب برساند، و مصرف بالای آن در افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی، چاقی، زوال عقل، نارسایی کبد و سرطان نقش دارد.

 

به گفته وی همچنین مصرف شکر خطر پوسیدگی دندان را افزایش می دهد. بنابراین توصیه می شود مصرف شکر به کمتر از 10 درصد انرژی روزانه کاهش یابد.

 

متخصص تغذیه اظهار کرد : بررسی ها و تحقیقات مختلف نشان می دهد که افزایش میزان مصرف شربت فروکتوز ذرت در مواد غذایی درسراسر جهان می تواند یکی از دلایل رشد سریع و اپیدمی شدن چاقی و دیابت نوع 2 باشد که سبب افزایش هزینه های بخش سلامت ودرمان می شود.

 

عجمی یاد آور شد: دریافت نوشیدنی های شیرین در دهه های اخیر روند رو به رشدی داشته است به گونه ای که از سال 1950 تا 2000، این دریافت پنج برابر شده است.

 

متخصص تغذیه اظهار کرد :مطالعات نشان داده است مصرف نوشیدنی های شیرین و فرکتوز بالا باعث افزایش چاقی و اضافه وزن می شود و به دنبال آن خطر دیابت، بیماری های قلبی، سندروم متابولیک، فشار خون و چربی خون افزایش می یابد. همچنین در مردان می تواند باعث ایجاد نقرس شود.

 

وی اضافه کرد : در تحقیقات دراین زمینه مشخص شده است که اگر چه سطوح انسولین با فروکتوز مختل نمی شود، اما فروکتوز می تواند مقاومت به انسولین ایجاد کند. چنین مقاومتی زمانی اتفاق می افتد که بدن حساسیت خود را نسبت به انسولین از دست داده، و باعث فعالیت بیشتر پانکراس برای تولید مقادیر بیشتر هورمون شود.

 

استادیار گروه تحقیقات سیاست گذاری علوم تغذیه گفت : فرکتوز در کبد متابولیزه می شود و به راحتی به پیش سازهای چربی تبدیل می شود. بنابراین افزایش مصرف شربت ذرت با فروکتوز بالا با لیپوژنز و افزایش تولید تیری گلیسیرید و چربی در بدن همراه است و چربی های احشایی را افزایش می دهد که آن نیز با افزایش خطر بیماری های قلبی عروقی همراه است.

 

متخصصان تغذیه همواره بر کاهش میزان مصرف غذاهای چرب و شیرین تاکید دارندکه از مصرف بیش از اندازه این مواد در برسبد غذایی افراد خودداری شود.

 

عجمی با بیان اینکه در اغلب شیرینی فروشی ها از شربت ذرت که نوعی قند است برای شیرین کردن استفاده می شود گفت: این اقدام سبب می شود که افراد در معرض خطر ابتلا به سندروم متابولیک و بیماری کبد چرب قرار گیرند و بنابراین باید نسبت به اصلاح این روش در پخت شیرینی ها اقدام شود.

با قند مایع خرما آشنا شوید

قند مایع خرما چیست

قند مایع خرما در یک فرآیند طبیعی از میوه خرما و بدون هیچگونه افزودنی بدست می آید. ترکیبات تشکیل دهنده قند خرما همانند عسل کندوست و همان خواص به اضافه خواص میوه خرما را دارا می باشد و مصرف خانگی و صنعتی دارد.

 

مصارف خانگی: قند خرما را می توان بجای شکر سفید مستقیماً داخل انواع نوشیدنی نظیر چای ، قهوه و شیر و نیز در تهیه مرباجات ، شربت‌ها ، کیک و شیرینی خانگی استفاده نمود.

 

مصارف صنعتی: از این محصول در تولید انواع نوشابه ، شربت ، بیسکویت و کیک ، محصولات لبنی و مرباجات ،  ماء الشعیر ، شیرینی جات و … بمنظور ارتقاء ارزش غذایی محصولات یاد شده استفاده نمود.

 

محمد دانشی - دکترای تخصصی صنایع غذایی ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات یزد در مقاله‌ای تحقیقاتی نوشته است:«خرما یک منبع تغذیه‌ای باارزش و پر انرژی است که بر اساس آمار سازمان خواروبار وایران از نظر میزان تولید آن، دارای رتبه سوم در جهان می باشد. بعلت ضایعات بالای خرما در کشاورزی ایران و فقدان صنایع تبدیلی کافی ، همه ساله مقادیر قابل توجهی از این فرآورده ارزشمند قابل استفاده نبوده و نابود می شود. از طرفی به دلیل افزایش سطح آگاهی عمومی و توجه بیشتر به تغذیه ، مردم تمایل بیشتری به مصرف مواد غذایی سالم و طبیعی و با محتوای کمتر شکر پیدا نموده اند . خرما بدلیل وجود مقدار بالای قند و صرفه اقتصادی مناسب می تواند جایگزین مناسبی برای شکر محسوب شود. قند خرما به صورت شیره و یا قند مایع (عسل خرما) از خرما استحصال شده و در صنایع غذایی مختلف و مصارف خانگی قابل عرضه و مصرف می باشد. شیره خرما محصولی به رنگ قهوهای تیره است در حالی که عسل خرما کاملا شفاف و شبیه عسل کندو میباشد. عسل خرما با انجام فرآیندهایی مثل شفاف سازی و رنگبری و جداسازی مواد کدرکننده از شیره خرما به دست میآید. در کشورهای مختلف از قند خرما به صورت شیره و یا عسل خرما بعنوان جایگزین شکر و قند اینورت در محصولات غذایی مانند کیک و شیرینی، آبمیوه و نوشیدنیها، فراورده های لبنی نظیر بستنی و برخی محصولات رژیمی استفاده شده است.بررسی ها نشان داده است این شیرین کننده اثر محسوسی بر روی خواص حسی و پذیرش کلی محصول نداشته و می تواند بدون نگرانی جایگزین شکر شود».

 

12jav.net

 

پیشنهادات ما
دیدگاه‌ها

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.