چرا از موسیقی غمگین لذت می بریم
پژوهشی نشان می دهد که این نوع موسیقی می تواند حامل لذت، راحتی یا درد برای افراد مختلف باشد.
دوات آنلاین-همه افراد جامعه حتی آنهایی که ظاهری شاهد و بشاش دارند در بسیاری موارد تمایل به گوش کردن موسیقی غمناک دارند آیا تا به حال به پاسخ این پرسش فکر کرده اید که چرا ما تمایل به گوش کردن موسیقی غمگین داریم؟ آیا این ناشی از حس افسردگی است؟
لذت ما از موسیقی غمانگیز، یک تناقض است. ما همیشه تلاش میکنیم تا در زندگی روزمرهمان از غم و غصه دوری کنیم. بنابراین، چرا در هنر، مضامینی چون فقدان را جویا میشویم، چرا عمیقا از غم و غصه لذت میبریم و از آن استقبال میکنیم؟
مطمئنا افرادی را مشاهده کرده اید که از گوش دادن به آهنگ های غمگین لذت می برند؛ اما واقعا چرا این افراد اینگونه هستند؟
موسیقی به روش های فوق العاده و گوناگونی روی مغز ما تأثیر میگذارد. به عنوان نمونه موزیک هایی با ریتم تند به کار کردن و موزیک کلاسیک به تمرکز ما کمک میکنند. حتی موزیک های غمگین هم تأثیرات خودشان را دارند. چرا ما به آهنگ های غمگین گوش میدهیم و چرا این نوع موزیک شایستگی حضور در پلی لیست ما را دارد؟
موسیقی غمناک برای هر کسی طعم خاصی دارد. اکثر افراد با یک آهنگ خاص رابطه برقرار می کنند و تجربه متفاوتی از هر قطعه موسیقی دارند. اکنون پژوهشی نشان می دهد که این نوع موسیقی می تواند حامل لذت، راحتی یا درد برای افراد مختلف باشد. این پژوهش اثرات آهنگ های غمناک را بر هیجانات بررسی کرده است.
توماس ائورالا استاد موسیقی شناسی در دانشگاه دورهام توضیح میدهد که ما به سه دلیل از گوش دادن به آهنگ های غمگین لذت میبریم. اول اینکه؛ موسیقی غمگین میتواند احساس غم و اندوه از دست دادن را عمیق کند و وسعت بخشد. این تجربیات اغلب لذت بخش نیست اما میتواند به نوعی انعکاس دهنده ی درمان باشد.
موسیقی غمگین همچنین میتواند شما را در احساس افسردگی و یا روزهایی با حس و حال بارانی هدایت کند. غمگین و افسرده بود در حالی که به عنوان یک احساس منفی استنباط میشود، در واقع میتواند برای نمایان کردن خلاقیت ها بسیار مفید باشد. در نهایت کسانی که بطور افراطی به موسیقی غمگین گوش میدهند به سادگی از آن لذت میبرند.
مطالعه ای اخیراً توسط ائورالا انجام شده و در مجله Frontiers of Psychology منتشر شده است. در این مطالعه بسیاری از شرکت کنندگان احساساتشان را بعد از گوش دادن به موسیقی غمگین به این صورت توصیف میکنند: "لذت بخش، قوی و احساسات غمگین". علاوه بر این همان شرکت کنندگان سطح بالانی از "احساس همدلی" را در درون خود داشتند. توانایی همدلی با کسی که این احساسات را تجربه کرده به همراه احساس عطوفت، مهربانی، دلسوزی و همدردی با این اشخاص.
در واقع اگر شما یک فرد بسیار دلسوزی هستید، گوش دادن به آهنگ های غمگین فرصت مناسبی برای شماست تا این احساسات خود را بروز دهید و احتمالا برای شما بسیار لذت بخش خواهد بود.
قطعا هیچکس موسیقی غمگین را دوست ندارد، مگر اینکه احساسی که طی آن تجربه میشود، برخواسته از غصه واقعی نباشد، بلکه نسخهای از آن باشد. بر اساس، نظرسنجیهای زیاد و بزرگمقیاسی که درباره تجربه مردم هنگام گوش دادن به موسیقی غمگین انجام شده، میدانیم که این تجربهها عموما در سه دسته قرار میگیرند:
*برای بعضی از افراد، موسیقی احساس افسوس و فقدان را عمیقتر و شدیدتر میکند. این احساسات به تجربهها و خاطرات شخصی مرتبط هستند. این تجربهها لذتبخش نیستند و هیچ توضیحی برای تناقض ارایه نمیدهند.
*موسیقی غمانگیز در بعضی دیگر حس مالیخولیا را برمیانگیزد؛ به عنوان مثال، احساسی که در یک روز بارانی پس از باخت تیم مورد علاقهمان تجربه میکنیم.
*اما عجیبترین نوع تجربه، حس تحت تاثیر قرار گرفتن و متحول شدن است. توصیف این تجربه در قالب کلمات دشوار بوده، اما اغلب اوقات عمیق و لذتبخش است. هرچند که هر کسی نمیتواند آن را تجربه کند. پس چه کسانی میتوانند؟ منطقا، کسانی که به راحتی احساس همدلی میکنند، به راحتی هم تحت تاثیر قرار میگیرند.
در یک پژوهش جدید، محققان پی بردهاند که چرا بعضیها بیش از دیگران از موسیقی اندوهناک لذت میبرند. اینطور که پیداست این موضوع به «همدلی» (empathy) مربوط است.
محققان انگلیسی و فنلاندی با انجام تحقیقی به این نتیجه رسیدند که میزان تمایل افراد به گوش دادن به موسیقی غمگین ناشی از میزان قدرت همدردی آنان است.
محققان قطعاتی از موسیقی غمگین را دراختیار شرکت کنندگان در تحقیق قرار دادند و از آنان خواستند که قبل و بعد از شنیدن موسیقی به برخی سوالها در فرمی که به آنها داده شد، پاسخ دهند و احساس خود را بیان کنند.
کارشناسان هنگام گوش دادن افراد به موسیقی، میانگین ضربان قلب و فعالیت الکتریکی پوست آنان را ثبت کردند و خصوصیتهای فردی مانند سلیقه موسیقیایی و خاطرات غمگین آنها در گذشته را دراین تجربه در نظر گرفتند.
واکنش عاطفی به موسیقی غمگین نتایج نشان داد که واکنشهای عاطفی به موسیقی غمگین میتواند ناشی از سه عامل محبت و مهربانی، همدردی و نگرانی باشد.
طبق این تحقیق، افرادی که در آن واحد حس نگرانی و ناراحتی را داشتند، عواطف منفیتر را نسبت به کسانی که احساس ناراحتی و مهربانی داشتند، بروز دادند. به عبارت دیگر، افرادی که همزمان احساس ناراحتی و مهربانی داشتند، بیش از دیگران از موسیقی غمگین لذت میبردند. محققان به اعضای این گروه "عشاق اندوه" لقب دادهاند.
همدلی یکی از مهمترین مهارت های شما است که میتوانید آن را توسعه دهید، زیرا باعث تقویت روابط شما میشود و شما را به انسان شادتر و بخشنده تری تبدیل میکند. پس به آهنگ های غمگین گوش کنید و خودتان را از بروز احساساتان عقب نکشید. موزیک غمگین هیچ کاری برای شما نمیکند، همدلی را در خود تقویت کنید و خودتان را به فردی تبدیل کنید که همه میخواهند همیشه در اطرافشان باشید.
یافتههای محققان نشان میدهد که نه تنها همدلی بالا در لذت بردن افراد از موسیقی غمناک تاثیر داشت، بلکه این افراد قادر هستند خودشان را کنترل و فاصلهشان را از این فرایند حفظ کنند. فهم دگرگونیهای عاطفی ناشی از موسیقی غمانگیز قطعا میتواند به ما کمک کند تا بتوانیم با استفاده از موسیقی به کسانی که از اختلالات عاطفی رنج میبرند، کمک کنیم.
هر کدام از انواع تجربیات هیجانی مربوط به موسیقی غمناک را می توان به استدلالی مشخص، ساز و کار روانشناختی و واکنش های فرد متصل کرد. یکی از پژوهشگران اظهار می کند: «ما فکر می کنیم این مسئله می تواند به خوبی نشان دهنده طبیعت عملکردی این تجربیات باشد. هر چند تجربیات مثبت به نظر می رسید که بیشتر در ارتباط با گوش دادن به موسیقی غمناک مطرح می شوند، تجربیاتی حقیقتا منفی نیز در نمونه های آزمایشی ما کم نبودند.»
پروفسور «یورگ فاکنر» که استاد موسیقی، سلامت و مغز در دانشگاه «آنجلیا روسکین» است، و جزیی از این پژوهش نیست، درباره این یافته ها می گوید: «این پژوهش اثبات می کند که موسیقی درمانگران می توانند هنگام استفاده از آهنگ هایی که حامل محتوای غمناک و دردناکی از وقایع دشوار زندگی مثل از دست دادن همسر یا فرزند هستند ،می توانند به تجربه ای منحصر به فرد و واقعی دست پیدا کنند.
منبع: میگنا
12jav.net