علایقجنسی دلیل اصلی خیانت مجازی
سردی روابط، اعتماد به نفس پایین، داشتن اختلالات و مشکلات روانشناختی، برآورده نشدن نیازهای جنسی، هیجانخواهی و کنجکاوی از جمله عوامل مهم و خیانت زناشویی است.
دوات آنلاین-اداره برآورد اجتماعی و افکار سنجی معاونت اجتماعی فرماندهی انتظامی تهران بزرگ در پژوهشی به «بررسی وضعیت استفاده از فضای مجازی و تأثیرآن بر خیانت زناشویی در شهر تهران» پرداخته است. این تحقیق که به روش اسنادی و کتابخانهای و مصاحبه با دستگیر شدگان و مطالعه پروندههای متهمان در پلیس فتا تهران انجام شده است.
ابتدا به پیدایش فضای مجازی و میزان تأثیر آن بر ابعاد مختلف زندگی فردی و اجتماعی افراد میپردازد و معتقد است فضای مجازی نسل جدیدی از فضای روابط اجتماعی را ایجاد کرده است که افراد میتوانند از فاصلههای دور با هم ارتباط برقرار کنند. از آنجا که از زمان ورود اینترنت و شبکههای اجتماعی به زندگی شهروندان تهرانی به رغم تمامی محاسنی که با خود به ارمغان آوردهاست، دغدغهها و نگرانیهایی را نیز به خانوادهها و فراتر از آن به سطح جامعه تحمیل کرده است. فضای مجازی و آسیبهای اجتماعی آن موضوعی اساسی است که در تمامی جوامع موضوعیت داشته و محدود به جوامع، اقلیتها و گروههای سنی خاص نمیشود.
در این پژوهش به دنبال رابطه علت معلولی میان وضعیت استفاده از فضای مجازی و تأثیر آن بر خیانت زناشویی در زندگی هستیم و مورد مطالعه نیز در شهر تهران است. شهری که به واسطه طیفهای مختلف اجتماعی و سطح سواد اجتماعی و رسانهای میتواند در معرض آسیبهای مختلف اجتماعی و فرهنگی باشد. شبکههای اجتماعی میتوانند زمینهساز افزایش خیانت زناشویی و کاهش روابط زوجین شوند. با توجه به اینکه عدم داشتن سواد رسانهای و غرق شدن در فضای مجازی میتواند فرد را از زندگی شخصی و خصوصی خود دور و وارد ورطه هلاکت و خیانت کند. این پژوهش در تلاش است تا با یافتن عوامل زمینهساز خیانت در زندگی زناشویی رد پای فضای مجازی را یافته و بر اساس آن راه حلهایی را ارائه کند.
بر این اساس در این پژوهش خیانت بیشتر در افرادی دیده میشود که علایق جنسی شدیدتری دارند، ارزشهای جنسی سهلگیرانهتری اتخاذ میکنند و رضایت کمتری از شریک زندگی خود دارند و روابط اجتماعی مشترک کمتری با همسر خود برقرار میکنند.
سردی روابط، سرد شدن نسبت به یکدیگر، اعتماد به نفس پایین و خود انگاره منفی نسبت به خود، داشتن اختلالات و مشکلات روانشناختی، انتقام گرفتن، برآورده نشدن نیازهای جنسی، هیجانخواهی، علل اقتصادی و کنجکاوی از جمله عوامل مهم و مؤثر بر خیانت زناشویی و به تبع آن گرایش زوجین به استفاده از فضای مجازی است.
نارضایتی از زندگی زناشویی، طلاق، پایین بودن سن ازدواج، وضعیت شغلی نامناسب، درآمد پایین، پایین بودن تحصیلات، فقدان عقاید مذهبی و ویژگیهای روانی و شخصیتی از جمله عوامل زمینهساز خیانت در زندگی زناشویی است که در این پژوهش نیز مورد مطالعه قرار گرفته است. در این راستا بررسی تأثیر فضایمجازی و شبکههای اجتماعی بر ارتباط همسران آمده است: ایجاد پیوندهای مجازی و قطع پیوندهای حقیقی، بیتوجهی به نیازهای عاطفی و روانی زوجین کاستن از فرصت گفتگو و اعتماد آفرینی، شکلگیری روابط نامشروع و رواج بیوفاییها از جمله این موارد است.
در این پژوهش هر کدام از عوامل خیانت زناشویی و شاخصها و مؤلفههای مهم مورد بررسی قرار گرفته و نهایتاً به این نتیجه رسیدهاست که برای مقابله با ناامنی در مسائل خانوادگی باید اولویت خانوادهها بر روابط مبتنی بر واقعیت، مهرورزی، عاطفه و عشق استوار باشد و فضایمجازی به عنوان مکمل فضای حقیقی در این زمینه قرار گیرد. اگر ارتباطات مجازی نقش مکمل داشته باشند مفیدتر به نظر میرسند و نقش تکمیل کنندگی را بهتر میتواند در امنیت خانوادهها ایفا کنند. همچنین هنگامی که به دلایلی نتوانند افراد خانواده دور هم باشند فضای مجازی میتواند با امکانات و داشتن بستری مناسب عواطف خانوادگی و عشق بین افراد خانواده را محکمتر به نمایش در آورد. همواره باید روابط حقیقی خانواده را در نظر گرفت و در جهت نیل به آن حرکت کرد و نباید جایگزینی برای آن انتخاب کرد و نباید اجازه داد جایگزین نامناسبی به جای رابطه حقیقی بنشیند.
نویسنده: سروان لیلا حیدری- کارشناس اداره برآورد اجتماعی و افکار سنجی معاونت اجتماعی فاتب
12jav.net