چگونه یاد بگیریم به دیگران نه بگوییم
اگر نه گفتن به دیگران برای شما هم سخت است حتما این مطلب را بخوانید. به شما کمک خواهد کرد راحتتر با این موضوع برخورد کنید.
دوات آنلاین-نداشتن مهارت نه گفتن در مقابل درخواست های غیر منطقی دیگران گاهی اوقات صدمات جبران ناپذیری را بر پیکره عزت نفس ما وارد می کند. اجابت کردن درخواست های دیگران، در حالی که برای انجام کارهای خود و خانواده مان زمان کافی نداریم، همیشه ناراحتی و نگرانی و رنجش را برای ما به همراه دارد.
مهارت نه گفتن
نه گفتن مهارت خاص خودش را دارد. انسان توی آموزشهای مذاکره شیوههای دریافت پاسخ مثبت را میآموزد و اینکه برای نه گفتن آماده شود یک بحث دیگر است. ما باید یاد بگیریم پاسخ مثبت دادن همیشه نشانه ادب نیست. گاهی درخواستها غیراخلاقی یا دور از واقعیت است و منطقی ندارد. در غیر این صورت چارهای نیست جز پاسخ نه دادن.
ممکن است کسی از شما درخواست نامعقولی داشته باشد. مثلاً بخواهد ماشینتان را برای چند ساعتی قرض بگیرد. شما به رانندگی او ایمان ندارید و دلتان نمیخواهد ریسک این قرض دادن را بپذیرید. پس لازم است رودربایستی را کنار گذاشته و با یک توجیه کوتاه و ساده پاسخ منفی بدهید. مثلاً بگویید ماشین را لازم دارید یا قرار است فلان جا بروید. لازم نیست شرمنده باشید و جوابتان توأم با حرکات چشم و ابر باشد که نشان دهنده عمق ناراحتی شما باشد.
گاهی وقتها فرد میداند درخواست نامعقولی از شما داشته و ممکن است جواب منفی بشنود. در این حالت او خیلی شوکه نخواهد شد. اما گاهی خودش را برای پاسخ مثبت و قاطع آماده کرده ولی با مخالفت و پاسخ منفی شما مواجه میشود. در چنین صورتی ممکن است دلخوری پیش آید و شما اگر برایتان مقدور بود میتوانید ضمن پاسخ منفی یک پیشنهاد دیگر بدهید. فرض کنید کسی شما را به یک ناهار کاری دعوت کرده باشد و شما پاسخ منفی داده باشید. در اینصورت میتوانید ضمن رد کردن مؤدبانه درخواستش آن را به زمان دیگری موکول کرده و پیشنهاد دهید که او را در روز یا شب دیگری ملاقات کنید.
برای نه گفتن معذب نباشید
عدهای هنوز برای پاسخ نه دادن معذب هستند و هزار تا، اما و اگر چاشنی صحبتشان میکنند تا از شدت ناراحتی طرف مقابل و غلظت کلام خودش کاسته شود. مثلاً به پیشنهاد همسایهشان برای شرکت در صندوق خانگی قرضالحسنه پاسخ منفی میدهد، اما میگوید به خدا چند جا قسط میدهم. حقوق شوهرم را دیر و زود میدهند و ممکن است من شرمنده و بدقول شوم و حرفهای دیگری که سعی دارد از بار منفی کلامش بکاهد.
قسمت دشوار تمرین برای نه گفتن عذاب وجدان بعد از آن است. دهنده پاسخ دچار عذاب وجدان شده و از اینکه به دوست یا همکارش پاسخ منفی داده خودش را سرزنش میکند. سعی دارد این رابطهای را که به زعم خودش دچار خدشه شده ترمیم کند و به همین دلیل پاسخ منفیاش را لطیفتر بیان میکند.
فرض کنید پسر خواهرتان از شما دخترتان را خواستگاری کرده باشد. شما مخالف این ازدواج هستید از طرفی این رابطه خواهر برادری برایتان بسیار مهم است و باید دنبال راهی بگردید که بیدرد سر و بدون ایجاد دلخوری خواهرتان را برای پاسخ منفی شنیدن مجاب کنید. در فرهنگ ایرانی اتفاقاتی از این دست بسیار افتاده و خانوادهها در خصوص ازدواجهای فامیلی توی رودربایستی قرار گرفتهاند. یا موانع را زیرسبیلی رد کرده و پاسخ مثبت دادهاند یا پیه همه چیز را به تن مالیده و قاطعانه پاسخ منفی دادهاند. در بسیاری موارد خانواده پیشنهاد دهنده، این جواب منفی را توهین به خود دانسته و دیگر بعد از آن پاسخ رابطهشان مثل قبل نمیشود. حتی دیده شده آدمهایی که برای جواب نه شنیدن در خواستگاریشان تا سالها از دیدن آن فرد معذب بوده و دوری میکنند.
آموزش مهارت نه گفتن به نسلهای جدید
این مهارت باید نهادینه شده و به نسل جدید هم آموزش داده شود. آنها باید یاد بگیرند تن به هر درخواستی نداده و توی پیشنهادات دوستانه پاسخ قاطع بدهند. یاد بگیرند اگر سیگاری به آنها تعارف شد، بدون ترس از پس زدگی پاسخ منفی بدهند. اگر به پارتی دعوت شدند که شناختی از آدمهایش نداشتند رودربایستی را کنار گذاشته و با یک توجیه کوتاه و مختصر پاسخ منفی بدهند، بدون اینکه نگران از دست دادن دوستانشان باشند. این روزها دنیا پر از خطر و تهدیدهای ریز و درشت است که اگر مهارت نه گفتن را نیاموزیم باید آماده پذیرش دردسرهای تازه باشیم.
6 گام برای کسب مهارت نه گفتن
شما برای نه گفتن اجازه لازم ندارید
به درخواست دیگران با آرامش گوش کنید و در مقابل درخواست آنها پاسخ ساده بدهید. اگر از قبل تصمیم گرفتهاید نه بگویید، محکم و رک باشید. از عباراتی مانند «متشکرم که نزد من آمدهاید، اما متاسفانه فعلا زمان مناسبی نیست» یا «متاسفم، اما نمیتوانم امروز به شما کمک کنم» استفاده نمایید. باید زبان بدن خود را قوی کنید و به یک عذرخواهی مختصر بسنده کنید، به یاد داشته باشید که شما برای نه گفتن اجازه لازم ندارید. در برابر هر درخواستی که از شما میشود، دو گزینه پیش روی شما قرار دارد، شما مختار هستید که آن درخواست را بپذیرید یا بدون آنکه ناراحت شوید، آن را رد کنید یا انجام آن را به زمان دیگری موکول کنید. افراد دارای عزت نفس سالم، از هر موقعیتی برای ارتقای عزت نفس خود و بالابردن ارزش ذهنی خودشان نزد دیگران نهایت استفاده را می کنند.
برای نه گفتن کمی برای خودتان زمان بخرید
پس از آنکه به درخواست مخاطب خود گوش کردید، چند ثانیه مکث کنید و سپس چرخه «بله» را با گفتن عباراتی مانند «من پیش شما برمیگردم» قطع کنید، چند دقیقه ای از دوست خود یا کسی که درخواست خود را با شما در میان گذاشته دور شوید و سپس موقعیت و گزینه های خود را بررسی کنید. شما در تنهایی بهتر میتوانید درباره پذیرفتن یا رد کردن درخواست مطرح شده فکر کنید و تصمیم بگیرید که آیا پذیرفتن درخواست، برخلاف میل باطنی شماست یا نه! پس از یک کندوکاو درونی چند دقیقهای، اکنون شما میتوانید با فراغ بال بیشتر و با اعتماد به نفس بالاتری، نه بگویید.
به درخواستهای دنبالهدار نه بگویید
گاهی اوقات با پذیرفتن یک درخواست کوچک، ناخواسته زیربار انجام درخواستهای دیگری که در ادامه درخواست اولیه مطرح میشوند نیز میرویم و این موضوع بیش از هر چیزی موجب رنجش و آزار ما میشود؛ اگر میخواهید درخواستی را قبول کنید از همان ابتدا توافق کنید که فقط همان یک درخواست را انجام میدهید، چون زمان و توانایی محدودی برای انجام آن دارید. راههایی برای پیشبرد کار که برای هر دوی شما مناسب است پیشنهاد دهید. اما در صورتی که واقعا نیاز به نه گفتن دارید، حتی برای انجام همان درخواست اولیه هم توافق نکنید و راهکارهای دیگر را بکار بگیرید.
مهارت نه گفتن یعنی رها کردن درخواست فرد، نه خود فرد
گاهی اوقات با یک تغییر کوچک در باورهای خود میتوانیم به راحتی مهارت نه گفتن را کسب کنیم. به خاطر داشته باشیم که با نه گفتن به درخواست دیگران فقط درخواست آن فرد را رها میکنیم نه خود فرد را و موضوع مهمتر این است که باید این موضوع را در خودمان حل کنیم که اول باید به درخواست هایی که خودمان از خودمان داریم توجه کنیم و سپس در صورتی که برایمان مقدور بود، درخواست دیگران را بپذیریم البته همانطور که در همه جا استثنا وجود دارد، در اینجا هم ممکن است هر فردی در موقعیتهایی قرار بگیرد که درخواست دیگران را به درخواست خودش ترجیح بدهد و به عبارتی از خودگذشتی کند اما روی صحبت ما با کسانی است که هرگز نمیتوانند به دیگران نه بگویند و همیشه گوش به فرمان درخواستهای دیگران هستند. وقتی شما در مقابل درخواست دیگران نه بگویید، مردم معمولا متوجه خواهند شد که این حق شما است که نه بگویید، درست همانطور که حق آنهاست که درخواست خود را مطرح کنند.
مهارت نه گفتن را به فرزندان خود بیاموزید
بسیاری از والدین در مقابل اعتراضهای غیرمنطقی فرزندان خود راه سازش را در پیش میگیرند! از نه گفتن به فرزندانتان احساس گناه نکنید. مهم و ضروری است که فرزندان شما هرازگاهی صدای نه را بشنوند تا خویشتندار شوند. بدون این مهارت مهم، سازش با زندگی بزرگسالان دشوار است. به جای همراهی با اعتراض آنها، کاری کنید بدانند که مسئول ایجاد محدودیت ها چه کسی است.
برای داشتن مهارت نه گفتن باید با خودتان رو راست باشید
در مورد چیزی که واقعا میخواهید با خودتان رو راست باشد، وقتی درخواستی را میشنوید، قبل از هر پاسخی، به احساس خودتان مراجعه کنید، احساس شما قطب نمای درونی شماست و به سادگی میتوانید بفهمید که آیا پذیرش درخواستی که از شما شده به نفع شماست یا به ضررتان؟!
خودتان را بهتر بشناسید و به احساسات خودتان بها بدهید و آنچه را که از زندگی می خواهید بررسی کنید و در نهایت به ندای قلبی خود پاسخ مثبت بدهید هرچند به قیمت ناراحتی دیگران تمام شود. ناتوانی در نه گفتن می تواند منجر به خستگی، پریشانی و زود رنجی شما گردد. اگر مدت زمان زیادی را برای فکر کردن به چگونگی رهایی از تعهداتی که قبلا ناخواسته دادهاید صرف میکنید، این نگران دائمی میتواند هر گونه تلاش برای بهبود کیفیت زندگی شما را تضعیف کند و مهمتر از آن صرف بیشتر زمانتان برای دیگران، بطور حتم برای خانواده شما ناخوشایند بوده و موجبات ناراحتی آنها را فراهم میآورد.پیش از آن که انرژی تان تمام شود گام های ضروری را برای کسب مهارت نه گفتن بردارید و از زندگی خود نهایت لذت را ببرید.
منابع: خبر جنوب-جوان
12jav.net