چرابعضی مردان زن دوم می گیرند
رخی از آقایان به علت ضعف در اعتماد به نفس به این سمت میروند که تمکن و توان مالی خود را به رخ بکشند.
دوات آنلاین-بحث ازدواج دوم مردان و تعدد زوجات از موضوعاتی است که همیشه مو.رد توجه جامعه و کارشناسان بوده است اما دلیل اصلی اینکه برخی مردان همسر دوم میگیرند چیست و قوانین در این رابطه چگونه است؟
کارشناسان مهمترین علل گرایش مردان به داشتن همسر دوم به ویژه در مردانی با موقعیت اقتصادی خوب را تنوعطلبی میدانند. البته مسایلی همچون نبود پیوند عاطفی قوی میان زوجین، سرد مزاجی خانمها، نداشتن فرزند پسر هم از دیگر علل گرایش مردان به داشتن همسر دوم است.
هم چنین برخی از آقایان به علت ضعف در اعتماد به نفس به این سمت میروند که تمکن و توان مالی خود را به رخ بکشند. یکی از راههای به رخ کشیدن تواناییهای فردی آنها این است که با اختیار کردن چند زن این احساس را برای خود به وجود بیاورند.
یکی دیگر از علل چند همسری نیاز به فرزند آوری است. ممکن است که فرد در ازدواج اول موفق به تولد فرزند نشود در نتیجه به دلیل دستیابی به فرزند همسر دوم اختیار می کند.
در مواردی هم برخی عوامل اجتماعی در چند همسری موثر هستند. به طور مثال، در جوامعی که درگیر جنگ میشوند و جنگ وجود دارد مردانی که توان مالی بیشتری دارند سعی میکنند زنانی که همسرانشان را در جنگ از دست دادهاند را به عنوان همسر انتخاب کنند.
حسین امینی یک کارشناس ارشد روانشناسی در این رابطه گفته: خانمهایی که در زندگی به صورت افراط و تفریط عمل میکنند این نیاز را در مردان به وجود میآورند که مرد به سمت دو همسری برود. خانواده باید مکانی آرام، گرم، عاطفی و مناسب برای زوجین و فرزندان باشد تا بخوبی همه بتوانند در کنار هم زندگی و رشد پیدا کنند. البته احساسات و هیجانات بیش از حد، گاهی اوقات مرد را به سمت دو همسری گرایش میدهد که برخی از الگوهای تربیتی نیز در این امر میتواند تاثیرگذار باشد.
باتوجه به گزارشهای رسمی دادگاه و حتی مشاورین و روانشناسان اجتماعی دلیل بسیاری از طلاقهای امروزی گرایش مرد به زن دیگری و یا ازدواج مجدد مرد است که زندگی را به مرحله بنبست کشانده است و زوجین تصمیم به جدایی از یکدیگر گرفتهاند.
یک گروه اینترنتی که چند همسری را شایسته و درست میداند در ترویج این عمل نوشتهاند: «زنی که به مرد خود غیرت داشته باشد و مانع تعدد زوجات همسرش شود، خودخواه است. ما معتقدیم ریشه بسیاری از طلاقها همین بی توجهی به فرهنگ تعدد زوجات و بی توجهی به جامعه دختران و زنان مجرد هست. با مراجعه به دادگاه ها درمی یابید که بسیاری مردان ما در اثر دلباختگی که به یک زن یا دختر دیگر دارند از همسر اول جدا میشوند، در حالیکه اگر فرهنگ تعدد زوجات جا می افتاد، او همسر اولش را رها نمیکرد، بلکه همسر دیگری به زندگانی اش اضافه میکرد.»
شرایط ازدواج دوم در قوانین
در برخی از کشورهای مسلمان از جمله تونس و ترکیه چندهمسری ممنوع است.در مصر مردان متاهلی که خواستار ازدواجهای متعدد هستند، باید همسرانشان را در این مورد آگاه بسازند. براساس این قانون همچنین زنان حق دارند که یک سال پس از باخبر شدن این موضوع، درخواست طلاق کنند.
در ایران، اگرچه در فقه اسلامی محدودیتی بجز شرط عدالت برای ازدواج مجدد تا چهار همسر، برای مردان دیده نشده است اما در سال ۵۳ و با تصویب ماده ۱۶ قانون حمایت از خانواده، این موضوع به کلی دگرگون شد به طوریکه قانون، اصل را بر ممنوعیت ازدواج مجدد مردان قرار داده و مقرر کرده است که «مرد نمیتواند با داشتن زن، همسر دوم اختیار کند مگر در موارد زیر:
رضایت همسر اول
عدم قدرت همسر اول به ایفای وظایف زناشویی
عدم تمکین زن از شوهر
ابتلاء زن به جنون یا امراض صعبالعلاج
محکومیت زن به حبس بیش از شش ماه
ابتلاء زن به هر گونه اعتیاد مضر
ترک زندگی خانوادگی از طرف زن
عقیم بودن زن
غایب مفقودالاثر شدن زن
در بندهای دوم تا نهم این ماده قانونی، موضوعاتی مطرح شده که ازدواج مجدد مرد به واسطه آن طبیعی به نظر میرسد اما اگر زوجه مشکلی نداشته باشد، بیمار نباشد، محبوس و مجنون هم نباشد، بچهدار هم شده باشد، در این صورت، تنها راه مرد برای ازدواج مجدد اخذ رضایت همسر اول و کسب اجازه از دادگاه است.
البته احراز تحقق بندهای دوم تا نهم هم با دادگاه است و اگر دادگاه آن را احراز نکند، اجازه ازدواج مجدد را به مرد نخواهد داد.
ازدواج مخفیانه ممنوع است!
مردی که میخواهد مجدد ازدواج کند باید برای تجدید فراش، دادخواستی به طرفیت همسر اول خود تنظیم و در آن خطاب به دادگاه دلایل و علل تقاضای خود را بیان کند.
دادگاه نیز با تعیین وقت رسیدگی، یک نسخه از دادخواست را برای همسر اول ارسال میکند تا به آن پاسخ دهد یا برای جلسه دادگاه خود را آماده کند، پس از آن دادگاه با انجام اقدامات ضروری و تحقیق از زن اول و پس از احراز توانایی مالی مرد و اجرای عدالت بین همسران، به شوهر اجازه ازدواج مجدد میدهد و چنانچه مرد شرایط و اوضاع مالی مساعدی نداشته باشد و زن نیز حاضر به تمکین و ایفای وظایف زناشویی باشد با درخواست او مخالفت خواهد کرد.
بر اساس ماده ۵۶ قانون حمایت از خانواده، سردفتران ازدواج حق ندارند بدون اجازه دادگاه اقدام به ثبت ازدواج مجدد مرد کنند و بر این اساس«هر سردفتر رسمی که بدون اخذ گواهی، بدون اخذ اجازه نامه یا حکم صادرشده درمورد تجویز ازدواج مجدد یا برخلاف مقررات به ثبت ازدواج اقدام کند، به محرومیت و مجازات اسلامی از اشتغال به سردفتری محکوم میشود.»
از آنجاییکه ثبت رسمی ازدواج مجدد مردان، نیاز به اخذ مجوز دادگاه دارد، بسیاری از مردان ترجیح میدهند تا در خفا و دور از چشم همسر اول خود، همسر دوم را تنها عقد شرعی کنند.
در واقع مردان بدون ثبت رسمی ازدواج، تنها صیغه شرعی نکاح دائم را جاری میکنند تا از عواقب ثبت رسمی آن در امان باشند.
اگرچه مطابق با ماده ۴۹ قانون حمایت از خانواده، ثبت واقعه ازدواج الزامی است و چنانچه مردی بدون ثبت در دفاتر رسمی مبادرت به ازدواج دائم کند، به جزای نقدی بین ۸۰ تا ۱۸۰ میلیون ریال یا حبس بین ۹۱ روز تا شش ماه محکوم خواهد شد، اما بسیاری از مردان هم هستند که یا ازدواج خود را ثبت نمیکنند یا اقدام به ازدواج موقت میکنند تا دیگر مجبور به ثبت رسمی آن نباشند.
منبع: روزیاتو
12jav.net