2024/10/30
۱۴۰۳ چهارشنبه ۹ آبان
پیشنهادات ما
دلیل علمی سیخ شدن موی تن چیست

دلیل علمی سیخ شدن موی تن چیست

حتما برای شما هم پیش آمده که موهای تن تان سیخ شود، اما این اتفاق چرا رخ می دهد؟

دوات آنلاین -سیخ شدن موهای تن برای هر کسی پیش می آید و معمولا افراد این حالت را در شرایط سرما یا ترس تجربه می کنند اما آیا می دانید دلیل علمی این اتفاق چیست؟

 

خراسان نوشت: دکتر «کیت روچ»، پزشک داخلی و استاد دانشگاه «کرنل» آمریکا می‌گوید سیخ شدن موها یا در اصطلاح عامیانه‌اش، «جوش/ برآمدگی غاز» -به‌دلیل شباهتش با پوست غاز- از نظر تکاملی بسیار قدیمی است. در ادامه با این واکنش بدن بیشتر آشنا می‌شوید.

چرا موی تن ما سیخ می شود

سیخ شدن موها؛ تلاش برای گرم شدن بدن

جوش غاز و سیخ شدن موقتی موهای سطح پوست، زمانی رخ می‌دهد که عضلات «پیلوئرکتور» منقبض شود؛ این ماهیچه‌های کوچک متصل به فولیکول‌های مو هستند که با منقبض شدن، موها را به سمت بالا می‌کشند و به واکنش آن‌ها «پیلوئرکشن» گفته می‌شود. پیلوئرکشن را سیستم عصبی سمپاتیک هدایت می‌کند که توسط سرما، ترس یا یک تجربه شگفت‌انگیز برانگیخته می‌شود اما چرا؟ 

 

بیشتر بخوانید: دلایل علمی دژاوو یا آشنا پنداری چیست

 

دکتر روچ می‌گوید یکی از کارکردهای زیستی پیلوئرکشن که در همه پستانداران وجود دارد، این بوده که بدن را گرم نگه دارد. مثل وقتی که هوای سرد باعث سیخ شدن موهای پستانداران می‌شود و به این‌ترتیب لایه‌ای از هوا زیر پوست حیوان ایجاد می‌کند که باعث عایق‌سازی بدن در برابر سرما می‌شود. کارکرد دوم جوش غاز، حفاظت از موجود زنده در برابر تهدیدهای بالقوه است. 

 

وقتی تهدیدی نزدیک می‌شود، ماهیچه‌های پیلوئکتور با انقباض‌شان ظاهری پف‌کرده به موجود زنده می‌دهند که به دیگران پیام «نزدیک نشوید»، می‌دهد. خب واضح است که این یکی کارکرد موی سیخ‌شده هم برای بدن انسان طراحی نشده ‌است. با این‌حال ترس، خطر، سرما و تجربه‌های هیجانی خاص مثل شنیدن یک قطعه موسیقی باعث واکنش جوش غاز در بدن ما می‌شود.

چه اتفاقاتی باعث سیخ شدن موی بدن می شود

 عملکرد مغز در زمان سیخ شدن موی تن

«میچل کالور»، محقق روان‌شناسی و موسیقی می‌گوید برای درک بهتر جوش غاز باید بدانیم که دو سیستم متفاوت در مغزمان داریم؛ مغز عاطفی و مغز متفکر که به اتفاقات پیرامون ما واکنش‌های مختلفی نشان می‌دهد. مغز عاطفی، دایم مترصد تهدید است؛ بلافاصله بعد از درک خطر فعال می‌شود و نسبت به موقعیت‌های خطرناک و غافل‌گیرکننده، واکنش فیزیولوژیکی خودکار نشان می دهد که به‌عنوان پاسخ «جنگ یا گریز» شناخته می‌شود. 

 

برای مغز عاطفی، چیزی به‌نام غافل‌گیری خوشایند وجود ندارد. بنابراین برای مثال وقتی صدای بلند و قوی یک قطعه موسیقی شنیده می‌شود، مغز عاطفی آن را به‌عنوان موسیقی پردازش نمی‌کند بلکه چیزی شبیه به فریاد یعنی صدایی تهدیدآمیز می‌شنود. قطعات موسیقی که شامل هارمونی‌های غیرمنتظره یا تغییرات ناگهانی در صدا هستند، می‌توانند باعث «جوش غاز» و لرز شوند چون انتظارات شنونده را نقض و مغز را متقاعد می‌کنند که چیزی اشتباه پیش می‌رود اما چند ثانیه بعد، مغز متفکر ارزیابی مجدد شناختی از موقعیت انجام می‌دهد.

 

 نت‌های بلند را به‌عنوان موسیقی تشخیص می‌دهد، آن را غیرخطرناک تفسیر و مغز عاطفی را خاموش می‌کند؛ به این‌ترتیب جوش غاز هم محو می‌شود. این مفهومِ «نقض انتظارات» که درواقع نوعی «تنش زیبایی‌شناختی» به‌شمار می‌رود، ناشی از واکنش مغز عاطفی است به تهدید درک ‌شده و به‌دنبالش کاهش آن تنش زمانی که مغز متفکر، محرک‌ مدنظر را خوشایند و غیرتهدیدآمیز تشخیص می‌دهد. 

 

به‌عبارت دیگر وقتی ما چیزی را به‌عنوان تنش زیبایی‌شناختی (و نه تهدید واقعی) درک می‌کنیم، دوپامین (مشهور به هورمون شادی) ترشح می‌شود؛ برای همین ما سیخ شدن موهای بدن‌مان را به‌عنوان یک موقعیت خوشایند تجربه می‌کنیم.

 

منبع: science.howstuffworks.com

12jav.net

 

پیشنهادات ما
دیدگاه‌ها

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.