2024/11/23
۱۴۰۳ شنبه ۳ آذر
پیشنهادات ما
علت تغییرات عجیب آب و هوای کشور چیست؟

علت تغییرات عجیب آب و هوای کشور چیست؟

اثر کوه بسیار پررنگ و نقش‌آفرین است، زیرا باعث می‌شود رطوبتی که به داخل کشور می‌آید مجبور به صعود کوهستانی شود (زیرا که می‌خواهد از کوهستان عبور کند) در حین صعود سرد می‌شود.

دوات آنلاین-آب و هوای کشور امسال تغییرات زیادی کرده است. باران‌های سیل آسا، برف بهاری، سرد شدن هوا و... اما دلیل این اتفاقات چیست؟

 

برخی از کارشناسان هواشناسی معتقدند که سرما و گرمای زیاد هوا در برخی روز‌های زمستان و تابستان و بارش‌های رگباری و شدیدی که نوروز امسال بخشی از آن تجربه شد، به دلیل تغییر اقلیم و تغییرات در نظام آب و هوایی است و این تغییرات اقلیمی که دستخوش رفتار انسانی بوده، مشکلاتی را در کشور ایجاد کرده است، بنابراین باید مدیران و مسئولان کشوری برای بهبود وضعیت و مدیریت این چالش برنامه ریزی کنند.

 

بارش برف در فصل بهار کم‌سابقه است، اما بی‌سابقه نبوده!

این در حالی است که احد وظیفه، مدیر کل پیش‌بینی و هشدارسریع سازمان هواشناسی بارش برف در اوایل بهار را موضوع بی‌سابقه‌ای در کشور نمی‌داند و در این باره به خبرنگار «جوان آنلاین» می‌گوید: «بارش برف در این موقع سال بی‌سابقه نبوده، اما کم‌سابقه بوده است.»

 

او ادامه می‌دهد: «هر چند که کمتر مواقعی در فصل بهار در کشور برف باریده است، اما باید گفت که در سال‌های گذشته نیز در همین فصل، بارش برف اتفاق افتاده و حتی در خود تهران نیز شاهد بارش برف بوده‌ایم، بنابراین بارش برق در بخش شمال غربی کشور اصلا عجیب نیست.»

 

مدیر کل پیش‌بینی و هشدارسریع سازمان هواشناسی به تغییرات دما در سال گذشته اشاره می‌کند و می‌گوید: «سال گذشته سامانه هوای سرد بعد از نیمه دوم فروردین وارد کشور شد که متاسفانه به محصولات کشاورزی خسارت بسیاری وارد کرد. اصطلاحا به این پدیده سرمای دیررس گفته می‌شود.»

 

نقش زاگرس در تشدید بارندگی‌ها و وقوع سیل در غرب کشور

او با بین اینکه بارندگی‌های شدید فروردین که منجر به وقوع سیل شد نیز از لحاظ هواشناسی یک شرایط کاملا طبیعی بوده است، اظهار می‌دارد: «وقتی هوای سرد در دریای مدیترانه در تراز میانی جو توسعه پیدا کند که اصطلاحا به آن شرایط چرخندی گفته می‌شود و این توسعه چرخند در شرق دریای مدیترانه باعث می‌شود که علاوه بر دریای مدیترانه از اقیانوس هند و دریای سرخ نیز رطوبت را جذب کند و در مسیر مهاجرتش به سمت شرق مواجه می‌شود با فلات ایران که به طور نسبی سرزمین مرتفع‌تری نسبت به کشور‌های اطراف است در نتیجه هوا مجبور است صعود انجام دهد در سمت غرب کشور که بیشترین بارش‌ها هم در دامنه زاگرس در غرب کشور ایجاد شده است.»

 

وظیفه به نقش زاگرس در تشدید بارندگی‌ها و وقوع سیل اشاره می‌کند و می‌گوید: «در شمال عربستان، عراق و همچنین کویت نیز بارندگی وجود داشت، اما در شمال عراق و جنوب غربی ایران که مواجه با ارتفاعات کردستان و بعد ارتفاعات زاگرس، این اثر کوه بسیار پررنگ و نقش‌آفرین است، زیرا  باعث می‌شود رطوبتی که به داخل کشور می‌آید مجبور به صعود کوهستانی شود (زیرا که می‌خواهد از کوهستان عبور کند) در حین صعود سرد می‌شود و میعان حاصل می‌شود و در نتیجه بیشترین بارش‌ها را در دامنه‌های زاگرس (لرستان، شمال خوزستان و ایلام) شاهد بودیم و به مراتب در پشت کوهستان نیز بارندگی کمتر شد.»

 

سال آینده، سال ترسالی است یا خشکسالی؟

او در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است که در سال آینده نیز شاهد بارندگی شدید باران و وقوع سیل در برخی از استان‌های کشور باشیم، می‌گوید: «در ۱۱ سال گذشته کشور با خشکسالی مداوم روبه رو شد و امسال بارندگی‌های شدیدی اتفاق افتاد. بر اساس آمار احتمال تکرار ۱۱ سال بیشتر است و ممکن است که کشور در سال آینده نیز دچار خشکسالی شود. از نظر فیزیکی وضعیت آب و هوای سال آینده که خشکسالی یا ترسالی می‌شود را نمی‌توان پیش بینی کرد و احتمال خطا بسیار زیاد است.»

 

وظیفه با بیان اینکه باید همواره از منابع آبی به درستی و هوشمندانه استفاده کنیم، اظهار می‌دارد: «چه در سال آینده ترسالی داشته باشیم و چه خشکسالی مسئولان باید آماده هر شرایط و هر بحرانی در کشور باشند تا در صورت بارندگی‌های شدید از این منابع آبی به درستی استفاده کنند و در صورت خشکسالی نیز تدابیر لازم را اندیشیده و به کار بگیرند.»

 

منبع: جوان آنلاین

12jav.net

 

پیشنهادات ما
کلید واژه
دیدگاه‌ها

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.